Slovenske Novice

Kremne ali bistre, poceni in hitre

Zbrali smo nekaj predlogov za juhe, pripravlje­ne iz sezonskih, lokalnih sestavin; pozno dopoldne so lahko odlična malica, lahko pa so tudi uvod h kosilu Korenje s kurkumo Zmiksano korenje in pastinak

- Špela Ankele

anes vas povabimo na juho. Na domačo, poceni juho, prav na hitro narejeno iz sezonskih sestavin. Te dni jih kuhamo tudi zato, ker je po aprilskem snegu, ki je padal v začetku tedna, še vedno precej

Dhladno.

Predvsem pa verjamemo, da bodo današnji recepti prav prišli takrat, ko smo med delom od doma okoli poldneva lačni, pa bi bil že čas, da za malico na hitro pojemo nekaj toplega. Seveda so takšne juhice lahko tudi uvod h kosilu, če pa kaj ostane, lahko pogrejemo in pojemo za večerjo. In še nekaj: vse juhice, ki jih predstavlj­amo danes, so pripravlje­ne iz lokalne, slovenske zelenjave. Piko na i jim nariše le kakšna začimba – denimo kurkuma ali muškatni orešček – prinesena od drugod.

Morda še to: nalašč smo se ognili doma pripravlje­nim jušnim zakuham in kupljenim prikuham. Smo pa zato uporabili nekaj kosov starega kruha, ki smo ga v nekaj minutah spremenili v odlične hrustljavč­ke – otroci jih obožujejo!

Na olju prepražimo por, narezan na pol centimetra velike kolutke. Solimo, mešamo.

Medtem ko se praži, olupimo korenje in pastinak ter vse skupaj narežemo na pol centimetra velike kocke. Zmečemo jih k poru, malo popražimo vse skupaj.

Zalijemo z litrom vode, dodamo domačo vegeto.

Zavremo, takoj zatem ugasnemo ploščo, lonec z juho pa pustimo na štedilniku. Juha se bo počasi hladila in po 15 minutah postala lepo mlačna, zelenjava pa bo ravno prav kuhana.

Pokusimo in po potrebi dosolimo.

 ?? FOTO: ALEXRATHS/ GETTY IMAGES ?? Lokalno je najboljše!
FOTO: ALEXRATHS/ GETTY IMAGES Lokalno je najboljše!
 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE ??
FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia