Slovenske Novice

Kdo ujame več dežja

April je znan po deževnih dneh, in če gre verjeti vremenskim napovedim, letošnji ne bo nobena izjema; kaj početi z otroki, ko pada?

- A. J.

Pogumnejši starši se boste kljub dežju z otroki odpravili ven – za otroke slabega vremena namreč ni in primerno oblečeni in obuti ne bodo uživali nič manj kot v soncu. Dež ustvari v naravi posebno vzdušje. Barve dreves in cvetov so bolj intenzivne, zrak bolj svež. Če živite blizu reke ali potoka, ga v deževnem vremenu vsekakor obiščite. Vsi

Merilnik padavin

Mali znanstveni­ki se bodo razveselil­i lastnega merilnika padavin. Zanj potrebujem­o litrsko plastenko, škarje, alkoholni flomaster, ravnilo, škarje. Plastenki odrežemo vrh približno deset centimetro­v pod zamaškom. Odstranimo pokrovček in zgornji del plastenke položimo v spodnji del tako, da bo vrh obrnjen navzdol v notranjost. Nanjo narišimo mere in jo postavimo ven, na dež. Po vsakem deževnem vremenu preverimo, koliko se je napolnila. hkrati vrzite v vodo lesene paličice in opazujte, katera bo prišla prva na cilj, ki ste ga določili.

Glej, deževnik

Ni se treba odpraviti daleč. Pravo doživetje bo že zabava pred hišo ali blokom, od koder se boste, če boste mokri in vas bo začelo zebsti, hitro umaknili v notranjost. Deževno vreme je odlična priložnost za male ljubitelje živali, saj si lahko tedaj ogledajo tiste, ki se v suhem in toplem vremenu navadno skrivajo: deževnike, žabe in polže. Poiščite zanimive podrobnost­i o njih in otrokom razložite, zakaj je dež zanje tako zelo pomemben.

Z otroki lahko tekmujete, kdo bo ujel več kapelj. Pollitrski­m plastičnim steklenica­m odrežite vratove tako, da boste dobili kozarčke enake velikosti. Na vsakega z rdečim alkoholnim flomastrom narišite mejo (npr. 1 cm od dna), potem pa pojdite ven. Vsak tekmovalec naj ima v roki svoj kozarček. Na tri, štiri, zdaj se morajo vsi zapoditi izpod strehe na dež in nekaj minut loviti kapljice. Igra se konča, ko ima prvi kozarec napolnjen do rdeče črtice.

Igre in trdnjava

Kaj pa če se vam v dežju le ne ljubi ven? Takrat je idealna priložnost, da se igrate stare dobre družabne igre. Te v primerjavi z igrami na računalnik­u krepijo družinske vezi, saj jih igramo skupaj, mnoge pa so narejene tako, da krepijo različne sposobnost­i, ki bodo prišle otroku prav tudi v šoli.

Tako je na primer sestavljan­je besed še posebno primerno za tiste iz prve triade, igre s kockami, kot je človek ne jezi se, pridejo prav v obdobju, ko otroka učimo šteti.

Ena najbolj zabavnih domačih iger, ki spodbujajo domišljijo, je gradnja trdnjave iz posteljnin­e, še posebno v deževnem vremenu, saj v trdnjavo pobegnemo pred sivino dneva.

In kako se lotiti dela? Preprosto naberite nekaj rjuh in odej ter jih s pomočjo stolov, kavča in drugega pohištva spremenite v bivališče, v katerem se bodo otroci z veseljem več ur igrali.

Po plesu ovire

Če nameravate ostati doma, vseeno pa ne želite biti preveč pasivni, organizira­jte otroško plesno zabavo. Zagotovo imate seznam živahnih pesmi (Maček Muri Nece Falk in Ko ko ko, ki ga prepevajo Čuki, sta preizkušen­o odlična hita za male plesalce), odstranite igrače in moteče kose pohištva iz sobe, ki bo namenjena plesišču, in zabava se lahko začne. Odlična zabava za malčke med prvim in tretjim letom starosti je premagovan­je ovir. Iz pohištva, igrač in drugih reči, ki jih imate pri roki, naredite poligon ter določite start in cilj. Ovire naj bodo postavljen­e tako, da se bo otrok moral plaziti, plezati čeznje in podobno. Naročite mu, naj se prebije od enega konca do drugega. Pri starejših lahko igro popestrite tako, da merite čas, v katerem jim uspe priti od starta do cilja. Odlična igra za krepitev gibalnih sposobnost­i!

In na koncu: če kdaj, potem se v deževju prileže ustvarjati z otroki za štedilniko­m. Izberite zabavne in enostavne recepte, po katerih ne bo veliko umazanije, otrokom pa bodo omogočali tudi malce kreativnos­ti. Iz enostavneg­a hajanega testa, ki mu dodate različne jedilne barve, lahko nastanejo prave umetnine, ki so tudi užitne.

 ??  ??
 ?? FOTO: FAMVELD/ GETTY IMAGES ?? Otrokom dež ne pokvari razpoložen­ja.
FOTO: FAMVELD/ GETTY IMAGES Otrokom dež ne pokvari razpoložen­ja.
 ?? FOTO: T TUROVSKA/ GETTY IMAGES ?? Trdnjava oziroma hiška iz posteljnin­e popestri sive dni, če jih preživljat­e doma.
FOTO: T TUROVSKA/ GETTY IMAGES Trdnjava oziroma hiška iz posteljnin­e popestri sive dni, če jih preživljat­e doma.
 ?? FOTO: ROMRODINKA/ GETTY IMAGES ?? Mali ljubitelji živali si lahko ogledajo tiste, ki jih v suhem vremenu ni.
FOTO: ROMRODINKA/ GETTY IMAGES Mali ljubitelji živali si lahko ogledajo tiste, ki jih v suhem vremenu ni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia