Slovenske Novice

Čarobne slane risbe

Z lepilom bomo ustvarili reliefno sliko, na kateri se bodo lesketali barviti kristalčki Za zabavo lahko namesto vodenih barvic uporabite rdeče zelje.

- T. P.

Zrisanjem lahko otroka hitro zaposlimo. Z dodatno vnemo in sijočim nasmehom pa se bo vrgel v ustvarjanj­e po praznem listu papirja, če izboru barvic, voščenk, flomastrov in vodenih barvic dodamo tudi barvice z bleščicami. Pomislite, s kakšnim navdušenje­m se bo lotil slikanja, če bo končni izdelek risbica s skoraj 3D-učinkom in kot bi se na njej lesketali barviti kristalčki. Za to domačo čarovnijo pa potrebujem­o zgolj sol. Da, prav ste prebrali, rišemo lahko tudi s soljo. Papir, najboljše nekoliko trši, lepilo, sol in vodenke. Le to potrebujem­o, da se bo otroku zazdelo, da ne le riše, temveč čara. Postopek pa je sila preprost. Najboljše je, če uporabite tekoče šolsko ali ustvarjaln­o belo lepilo v stekleničk­i, saj ga je najlažje nanašati. Z njim otrok na nekoliko trši papir nariše, kar se mu je utrnilo v bujni otroški domišljiji. Debelejši bo nanos, bolj reliefna bo slika. Ko je z narisanim zadovoljen, po lepilu potrese sol, pri čemer lahko eksperimen­tira z različnimi vrstami, od najbolj grobe do fino mlete, vsaka bo dala nekoliko drugačen učinek. Večja so namreč zrnca, večji in razločnejš­i bodo kristalčki. In še namig: s soljo ne varčujte, z njo naj bo prekrita vsaka, še tako drobna kapljica lepila. Ostanek soli stresite s papirja in jo shranite za naslednjo slikarsko delavnico.

Ko sta lepilo in sol suha, se začne barvna zabava. S čopičem, ki ga namočimo v vodene barvice, sledimo izbočenim linijam soli. Pri tem pa se bodo otroci verjetno nekoliko čudili, kako izjemno se vodene barvice na soli zlivajo in prelivajo, nekoliko večji, v katerih utripa tudi žilica znanstveni­ka, pa tako spoznajo njeno pomembno lastnost: odlično vpija vlago.

Če imate doma malega znanstveni­ka, lahko risanje spremenite v domači znanstveni eksperimen­t, pri katerem bo sol spreminjal­a barvo. Trik je, da namesto vodenk uporabite doma pripravlje­no barvilo iz rdečega zelja, ki – podobno kot lakmus papir – različno reagira ob stiku z različnimi pH-vrednostmi. Sok rdečega zelja stisnite s sokovnikom, rdeče zelje lahko tudi z nekaj vode zmešate v mešalniku in odcedite tekočino, ali pa sesekljano zelje prevrite z nekaj vode, sok odcedite in ohladite. Pripravite tri različne vrste soli – v eni posodici naj bo navadna kuhinjska, v drugi zmešajte en del sode bikarbone in 3 dele navadne soli, v tretji pa en del citronske kisline in šest delov soli. Po teh predpripra­vah je postopek tak kot pri navadnem risanju s soljo. Sliko narišite z lepilom, po njem posujte omenjene solne mešanice, del slike z eno mešanico, del z drugo in del s tretjo. Ko se posuši, za barvanje namesto vodenk uporabite sok rdečega zelja. Sami boste videli, kaj se zgodi. Namig: čeprav boste uporabili le eno barvilo, bo risba v treh barvah.

 ??  ??
 ?? FOTO: FOTOMIRTA/ GETTY IMAGES ?? Risanje s soljo nam bo dalo reliefno sliko.
FOTO: FOTOMIRTA/ GETTY IMAGES Risanje s soljo nam bo dalo reliefno sliko.
 ?? FOTO: KARINABOST/ GETTY IMAGES ?? Rdeče zelje ni uporabno le pri pirhih.
FOTO: KARINABOST/ GETTY IMAGES Rdeče zelje ni uporabno le pri pirhih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia