Slovenske Novice

Kdo požiga planinske koče?

Že druga izletniška postojanka letos pogorela do tal

-

SLOVENSKA BISTRICA • »V eni uri sem ostal brez vsega. Vse, kar sem imel, mi je zgorelo. Ostalo mi je le to, kar sem imel na sebi. Ves svoj denar sem investiral v ta objekt, ki je bil tudi moj dom. Groza me obliva, sploh še ne morem razmišljat­i o tem, kaj bom zdaj,« nam je nekaj ur po požaru, v katerem je popolnoma zgorel Dom na Osankarici, povedal najemnik Aleš Patekar.

Še pred nekaj dnevi je iskal kuharja, natakarja in sobarico in obljubljal zaposlitev v sproščenem delovnem okolju in s super obiskovalc­i, zdaj mu je vse padlo v vodo.

Zgorelo vse premoženje

Podjetnik, doma iz Apač, je lani jeseni na Pohorju začel novo življenje, hkrati pa je znova doživela pravi razcvet tudi priljublje­na pohodniška postojanka v bližini smučišča Trije kralji. »Prodal sem svojo hišo in vse premoženje vložil v Dom na Osankarici. Bil sem sredi načrtov, kako bomo kljub epidemiji lahko ponudili pohodnikom dobro hrano in postrežbo, ravno smo se dogovarjal­i, da bomo namestili gostinske mize na primerni razdalji,« nadaljuje Patekar na robu solza in obrazloži, da je bil v času, ko je izbruhnil požar, dom popolnoma prazen, on sam se je ravno vračal domov, ker je bil pri računovodk­inji. »Ustavil sem se še v bližnjem hotelu Jakec, ko je šefica pritekla do mene in zakričala – 'Aleš, hiša ti gori'. Še zdaj ne morem verjeti, da se to res dogaja, in nimam pojma, kje bi lahko zagorelo. Morda je bila napaka na električni napeljavi ali je zagorelo v dimniku. Seveda sem tudi razmišljal, da bi lahko šlo za nameren požig, in tudi policisti so me spraševali, ali imam morda kakšne sovražnike. Ne vem, nisem imel sovražniko­v, prav nasprotno. Vedno sem rad pomagal drugim,« pove Patekar, ki je do lani delal v tovarni v Avstriji, potem pa se je odločil, da gre na svoje. Leta 2018 je postal Pomurec februarja, saj je večkrat svojo božičnico namenil v dobrodelne namene. Vsi, ki Aleša poznajo, predvsem pa obiskovalc­i Doma na Osankarici, so bili navdušeni nad njegovim trudom in veseljem pri obujanju gostinskeg­a objekta. A očitno so bili med njimi tudi takšni, ki jim je to šlo v nos. Izvedeli smo namreč, da so bili zadnje čase na terenu na Osankarici večkrat policisti in inšpektorj­i, kar nam potrdi tudi Aleš Patekar. »Ja, včasih smo imeli res občutek, da nas nekdo ne mara oziroma da nekomu ni všeč, da je koča zaživela,« še pove in hkrati izrazi hvaležnost lastnikom družinskeg­a hotela Jakec, ki so ga takoj po požaru vzeli k sebi in mu v njihovem hotelu ponudili začasno zatočišče.

Koče gorijo kot bakle Dom na Osankarici je že četrti planinski dom, ki so ga v zadnjih treh letih uničili ognjeni zublji. Leta 2017 je namreč pogorel Kocbekov dom na Korošici, leta 2019 Frischaufo­v dom na Okrešlju in konec letošnjega februarja še Mozirska koča na Golteh. Ob tem se seveda vsa Slovenija sprašuje, kaj vendar se dogaja, da naši planinski domovi na območju savinjske in štajerske regije kar po vrsti gorijo kot bakle. »Seveda lahko zdaj, ko še teče preiskava, o vzroku le ugibamo, a tudi moja prva misel včeraj zvečer je bila, da se morda nekdo igra z ognjem. Bi mi pa bilo seveda veliko lažje pri srcu, če se bo izkazalo, da je šlo za drug vzrok,« nam pove poveljnik

Seveda sem razmišljal, da bi lahko šlo za nameren požig, in tudi policisti so me spraševali, ali imam morda kakšne sovražnike.

Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Glede na veliko število požarov je sicer takih, ki bi jih povzročili požigalci, zelo malo, a vendar obstajajo, celo v gasilskih vrstah, še doda.

Tudi predsednik Planinskeg­a društva Celje – Matica, ki je imel v upravljanj­u Kocbekov dom na Korošici in Frishaufov dom na Okrešlju, že ne verjame več v naključja. »Že večkrat sem rekel, da po mojem to skoraj ne more biti več naključje. Še posebej pa je čudno, da so bile vse tri koče na našem območju, tudi Mozirska, povsem obnovljene, preden so zgorele,« je povedal za Slovenske novice.

Gostinski objekt uničen

Kot nam je povedal poveljnik bistriške civilne zaščite Branko Hojnik, so bili gasilci o požaru obveščeni v četrtek okoli 20. ure. Ogenj naj bi, po njegovih informacij­ah, opazila neka občanka, morda pohodnica. »Kot je ob takih intervenci­jah navada, smo najprej aktivirali matično enoto, zatem pa so se aktivirala še druga gasilska društva na našem območju. Skupaj je požar gasilo več kot sto gasilcev iz šestih gasilskih društev, poleg Slovenske Bistrice še domačega je ogenj opazil navzven. Tudi zato je bil požar ob prihodu gasilcev že zelo močno razvit in se ni dalo rešiti celotnega objekta. Zagorel je tudi del gozda, a so izkušeni gasilci ta požar hitro omejili. Čeprav je, dokler kriminalis­ti in forenziki mariborske policijske uprave ne bodo zaključili ogleda in preiskave, težko govoriti o tem, kaj bi lahko bil vzrok za tako obsežen požar, Hojnik ugiba, da bi lahko bil vzrok dotrajani dimnik, ki je bil sredi gostinskeg­a dela, morda tudi peč ali stara električna napeljava. Omenjeni dom je bil namreč žal res že precej dotrajan.

Vsem hudo za najemnika

»Prav ta novi najemnik se je v zadnjem času zelo trudil, da bi objekt uredil in ga spravil na višji nivo,« še pove Hojnik. Z vodo pa gasilci, na srečo, niso imeli težav, saj je bil vodni rezervoar v bližini poln. »Za gašenje so porabili več kot 50.000 litrov vode. Večji problem so na tem območju komunikaci­jske težave, a smo tudi to lani rešili z nakupom mobilnega repetitorj­a. Tako da zdaj težav s komunikaci­jo tudi ni več,« še pove Hojnik, ki mu je žal, da je objekt kljub trudu gasilcev na koncu si je zelo prizadeval, da bi na Osankarico pritegnil čim več obiskovalc­ev. Sicer pa je župan dejal, da bodo najprej počakali na oceno škode, šele nato pa se pogovarjal­i o tem, kako naprej.

Izguba za slovensko planinstvo

Čeprav Dom na Osankarici ne spada pod okrilje Planinske zveze Slovenije (PZS), so z veliko žalostjo sprejeli novico o uničujočem požaru. »Pogosto je bil izhodišče za izlete do Črnega jezera, Areha, slapa Šumik, Klopnega vrha in Rogle, do

 ??  ??
 ?? FOTO: MEDIASPEED. NET ?? Priljublje­na postojanka se je v požaru zrušila sama vase.
FOTO: MEDIASPEED. NET Priljublje­na postojanka se je v požaru zrušila sama vase.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Najemnik Aleš Patekar je ostal brez vsega.
FOTO: OSEBNI ARHIV Najemnik Aleš Patekar je ostal brez vsega.
 ?? FOTO: PGD MOZIRJE ?? Mozirska koča je pogorela februarja letos.
FOTO: PGD MOZIRJE Mozirska koča je pogorela februarja letos.
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek je pomislil, da bi lahko bil na delu požigalec.
FOTO: MARKO FEIST Tudi poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek je pomislil, da bi lahko bil na delu požigalec.
 ?? FOTO: PGD KAMNIK ?? Oktobra 2017 je zgorel planinski dom na Korošici.
FOTO: PGD KAMNIK Oktobra 2017 je zgorel planinski dom na Korošici.
 ?? FOTO: BRANE POVŠE ?? Novembra 2019 so zublji uničili Frischaufo­v dom na Okrešlju.
FOTO: BRANE POVŠE Novembra 2019 so zublji uničili Frischaufo­v dom na Okrešlju.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Dom na Osankarici je ravno dobro zaživel, ko ga je uničil požar.
FOTO: OSEBNI ARHIV Dom na Osankarici je ravno dobro zaživel, ko ga je uničil požar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia