Slovenske Novice

Lobanjo je dal v peč zbiratelj

Umrl je pred tremi leti, star 41 let Skelet glave je bil prej v zemlji okoli 80 let

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja. jakse@ slovensken­ovice. si

NOVO MESTO Pred slabim mesecem in pol je Slovenijo pretresla najdba lobanje v enem od novomeških blokov na Klemenčiče­vi ulici, kjer so zdajšnji lastniki prenavljal­i stanovanje in podrli tudi staro kaminsko peč. Grozljiva najdba je sprožala številne pomisleke in burila domišljijo, od kod se je lobanja znašla v peči in ali je peč morda dolga desetletja zakrivala zamolčano skrivnost, morda celo zločin. Zdaj je uganka razvozlana: na srečo ni šlo za kriminalno dejanje, pač pa zbirateljs­ko strast moškega, ki je umrl konec leta 2017, star 41 let, po besedah Franceta

Božičnika, vodje sektorja kriminalis­tične policije na Policijski upravi Novo mesto, je zbiratelj umrl zaradi zdravstven­ih težav. Na grozljivo najdbo v peči je lastnik stanovanja naletel 27. februarja dopoldne pri prenovi domovanja.

Takoj je poklical policiste in povedal, da je našel predmet, ki je podoben človeški lobanji.

Kraj najdbe so nemudoma zavarovali novomeški policisti, postopek so prevzeli kriminalis­ti sektorja kriminalis­tične policije, obveščeni sta bili tudi dežurna preiskoval­na sodnica in dežurna tožilka.

Ob lobanji naboji, cigaretne škatlice …

»Lobanja je bila najdena v prekatu kaminske peči, poleg nje pa so bili še številni cigaretni ogorki, kartonski valji od toaletnega papirja, naboji različnih kalibrov, cigaretne škatlice in drugi predmeti. Pri ogledu je sodeloval tudi strokovnja­k inštituta za sodno medicino in ocenil, da gre za lobanjo ženske, stare od 30 do 50 let. Pozneje je bila ta pregledana tudi na inštitutu za sodno medicino, kjer so ugotovili, da je bila do najdbe v zemlji od 70 do 80 let,« je dejal Božičnik. Seveda je kriminalis­tom uspelo ugotoviti tudi vse stanovalce, ki so v teh 60 letih, odkar stoji blok, živeli v omenjenem stanovanju. In prav eden od njih si je v kaminski peči uredil priročno skrivališč­e, saj se je ljubiteljs­ko ukvarjal z iskanjem starih predmetov in jih prinašal domov. Kriminalis­ti so jih poslali v analizo v Nacionalni forenzični laboratori­j, da bi ugotovili, ali so na njih DNK-sledi zbiratelja. Te so našli, primerjava DNK-vzorcev sorodnikov zdaj že pokojnega stanovalca pa je potrdila, da je predmete zbiral prav on. Ugibanje, da je lobanjo nekdo v peč vzidal v času gradnje blokov, je preiskava zavrgla. Ti so se namreč vse do leta 1990 ogrevali s pomočjo kaminskih peči, potem pa so prešli na ogrevanje s plinom. Pa tudi sicer je imela peč pokrov, ki ga je bilo mogoče umakniti, s čimer se je odprl prost dostop do prekatov, torej je bila lobanja vanjo vstavljena naknadno.

Skrunitev trupla

»Predvideva­mo, da je zbiratelj lobanjo našel in prinesel v to skrivališč­e med letoma 1991 in 1995, saj je bilo stanovanje leta 1995 ali 1996 že prodano naprej. Glede na ugotovitve, da je bila v peči dobrih 25 let, in glede na ugotovitve strokovnja­kov za sodno medicino predvideva­mo, da bi bila lahko stara okoli 100 let, kar pomeni, da nas to ponese v obdobje med obema vojnama,« je zaključke preiskave strnil Božičnik in dodal, da bodo na tožilstvo zdaj podali zgolj poročilo, sicer pa bi lahko govorili o kaznivem dejanju skrunitve trupla, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do dveh let zapora, zastaralni rok za pregon tega kaznivega dejanja pa je 10 let, torej je dejanje tako ali tako absolutno zastaralo. Če torej zavrtimo čas nazaj v leta, ko naj bi zbiratelj lobanjo skril v peč, je bil ta star okoli 18 let, morda je bil celo mladoletni­k. Kje jo je našel, za zdaj ni znano, policisti sklepajo, da v Novem mestu ali bližnji okolici, ni pa niti znano, kdo je oseba, ki ji pripada lobanja. To bodo morda ugotovili na inštitutu za sodno medicino, če jim bo iz kostnine uspelo zavarovati DNK-material.

Eden od stanovalce­v si je v kaminski peči uredil priročno skrivališč­e, saj se je ljubiteljs­ko ukvarjal z iskanjem starih predmetov in jih prinašal domov.

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Kje je Novomeščan našel lobanjo, za zdaj ni znano, je pa bila prej 70 ali 80 let v zemlji. Fotografij­a je ilustrativ­na.
FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA Kje je Novomeščan našel lobanjo, za zdaj ni znano, je pa bila prej 70 ali 80 let v zemlji. Fotografij­a je ilustrativ­na.
 ??  ?? France Božičnik
Na Klemenčiče­vi ulici v Novem mestu so pri prenovi stanovanja in podiranju kaminske peči našli grozljivo najdbo, ki pa ni bila povezana z zločinom.
France Božičnik Na Klemenčiče­vi ulici v Novem mestu so pri prenovi stanovanja in podiranju kaminske peči našli grozljivo najdbo, ki pa ni bila povezana z zločinom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia