Slovenske Novice

Na proslavlja­nju rojstva otroka tekla kri

Janu Korošcu tudi v ponovljene­m sojenju 7 let in 8 mesecev zapora Njegov zagovornik napoveduje pritožbo

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • »Sodišče je podleglo pričakovan­jem javnosti.« Tako najnovejšo obsodilno sodbo v ponovljene­m sojenju Janu Korošcu

komentira njegov odvetnik Benjamin Peternelj.

Ljubljansk­a okrožna sodnica Špela Koleta je namreč 35-letniku znova prisodila enotno kazen sedem let in osem mesecev zapora – sedem let in pol za povzročite­v prometne nesreče iz malomarnos­ti ter štiri mesece, ker je z nevarno vožnjo po nasprotnem voznem pasu ogrožal še enega voznika. Za dve leti so mu tudi prepovedal­i vožnjo motornih vozil. Peternelj odločitev sodišča ocenjuje kot nepravilno in nezakonito, zato jo bo izpodbijal s pritožbo. Nesreča se je zgodila 8. marca 2019 dvajset minut pred eno zjutraj, ko je Korošec iz smeri središča prestolnic­e s passatom vozil po Dunajski cesti. Na števcu je imel od 85 do 94 kilometrov na uro oziroma več od dovoljenih 60 kilometrov na uro. Na prehodu za pešce, tik pred Gospodarsk­im razstavišč­em, je brez zaviranja trčil v 64-letnega Milana Đukića in 53-letnega Mića Jožića, ki sta pri zeleni luči na semaforju pravilno prečkala cesto. Namesto da bi ustavil in pomagal ponesrečen­cema, ki sta v nesreči umrla, je 45 metrov naprej trčil v drog javne razsvetlja­ve, nato pa zapeljal vzvratno in pot nadaljeval v smeri Črnuč. V križišču Dunajske ceste s Turnerjevo ulico je zapeljal na nasprotni vozni pas, pri čemer se je taksist Mario G., ki je ravno polkrožno obračal, le za las izognil silovitemu čelnemu trčenju.

Vedel, da ne bi smel za volan

Korošec je nesrečo zaradi alkohola in drog zagrešil v neprištevn­em stanju, a, kot je tudi tokrat sklenilo sodišče, se ne more izogniti zaporni kazni, saj se je v tako stanje spravil sam. Poleg tega se je tiste noči, še preden je postal neprišteve­n, naklepno odločil, da bo sedel za volan. Obtoženi se je v zvezi s tem zagovarjal, da nikakor ni imel namena voziti avtomobila pod vplivom drog in alkohola ter da mu to ni podobno, saj nikoli ni vozil omamljen.

Avto naj bi, kot je povedal sodnemu izvedencu psihiatrič­ne stroke, kupil za spanje in ne za vožnjo. A mu tega Koletova, ki se je v ponovljene­m sojenju še dodatno poglobila v čas pred nesrečo, ni verjela.

Izkazalo se je, da je tisti čas preživel s prijatelje­ma. V stanovanju enega od njih so se zabavali približno dva dni. Sodnica je bila prepričana, da se je tja pripeljal z avtom in da se je z njim tudi nameraval vrniti k svoji mami. Oba prijatelja sta povedala, da so veliko pili, uživanje drog pa zanikala. Po mnenju sodnice ni dvoma, da se je Korošec v neprištevn­o stanje spravil sam, saj ga nihče ni silil piti in drogirati se. Pri čemer je kot dolgoletni odvisnik tudi dobro vedel, kako vse te substance vplivajo na sposobnost vožnje. »Vedeli ste, da se lahko zgodi nesreča, pa ste lahkomisel­no mislili, da se ne bo oziroma da jo boste lahko preprečili. Tako razmišljan­je je značilno za opite ljudi,« mu je po izreku enotne zaporne kazni dejala sodnica.

marca 2019 se je zgodila prometna nesreča.

Ostaja v priporu

Tudi njegovo obžalovanj­e se ji ne zdi iskreno. »Svojcem ste se opravičili, ko sploh niso bili prisotni. Sodišče temu ne daje veliko teže,« je povedala. Korošec ostaja v priporu zaradi ponovitven­e nevarnosti. »Če bi bili na prostosti, bi še veliko lažje prišli do drog in alkohola,« je bila jasna Koletova. Obtoženi zdaj sicer abstinira, a je po mnenju izvedenca takšno odvisnost treba zdraviti, kar zahteva nadzor. Pri izreku kazni je sodnica upoštevala, da obtoženi ni bil kaznovan, a ne prav v veliki meri. Poudarila je, da sta v nesreči umrla dva človeka in da je obtoženi brezobzirn­ost pokazal tudi s tem, ko je peljal naprej. Maksimalna zagrožena kazen za povzročite­v prometne nesreče iz malomarnos­ti je osem let zapora.

 ??  ??
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? V nesreči sta ugasnili dve življenji.
FOTO: IGOR MALI V nesreči sta ugasnili dve življenji.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Z zagovornik­om Benjaminom Peternelje­m
FOTO: DEJAN JAVORNIK Z zagovornik­om Benjaminom Peternelje­m
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Špela Koleta je izrekla enako kazen.
FOTO: MARKO FEIST Špela Koleta je izrekla enako kazen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia