Slovenske Novice

PO UBOJU BABICE pekla palačinke

Pevka Maja Tripar naj bi se nekaj dni pred tragedijo čudno obnašala

-

BERTOKI • Na pokopališč­u v Bertokih so se včeraj v najožjem družinskem krogu poslovili od 85-letne Marije Tripar, ki naj bi ji minuli torek življenje vzela njena vnukinja, 31-letna Maja Tripar. Ta je zdaj v priporu. V minulih dneh smo izvedeli tudi nove podrobnost­i o ozadju tragedije.

V Markovi ulici, štiri kilometre od središča Kopra, še vedno vlada tišina, čutiti je globoko žalost. Marijina kruta usoda je domačine močno pretresla. Na okenski polici stanovanja, v katerem se je zgodil uboj in ga je policija zapečatila v petek, gori sveča.

Razbila stanovanje Zgodilo se je v torek, menda v popoldansk­ih urah. Marijino truplo je našla njena hčerka, Majina teta, nekaj pred pol sedmo uro zvečer, ko ji je prinesla kosilo za naslednji dan. Na prižganem štedilniku je sprva zagledala jajca, ki so se kuhala, a voda je že izparela. Ugasnila je štedilnik, potem pa na klopi v kuhinji zagledala negibno mamo. Baje si naprej ni upala, stekla je po soseda in se z njim vrnila v hišo. Ko je slednji ugledal dve »luknji na vratu«, kot smo izvedeli pri domačinih, okoli Marije pa polno krvi, je poklical reševalce in policijo. A za Marijo je bilo prepozno. Vbodne rane in ureznine so bile povzročene z ostrim predmetom, najverjetn­eje z nožem, ki pa ga, tako neuradni viri, menda še niso našli. Začelo se je iskanje njene 31-letne vnukinje Maje, s katero sta živeli v isti hiši, a v ločenih stanovanji­h z ločenim vhodom. Majin oče naj bi poklical hčerkinega prijatelja, ki živi v Kolombanu. Ta je menda potrdil, da je v družbi z Majo, na vprašanje, kaj delajo, naj bi odgovoril, da pečejo palačinke. Tam so jo policisti prijeli in odpeljali v pridržanje. S policijsko marico so jo nato pripeljali nazaj na kraj zločina, hišna preiskava je trajala več ur. Policisti so imeli veliko dela, svoje stanovanje naj bi Maja dan pred ubojem razbila, trgala strop, domačinu pa povedala, da je bil pri njej »potres«. Takrat naj bi se lotila tudi sestrinega stanovanja, ki, kadar ne potuje, živi v isti hiši. Preiskoval­na sodnica je Maji po zaslišanju odredila pripor, v četrtek so jo v nočnih urah odpeljali v ženski pripor na Igu. O dogodku menda ni hotela govoriti.

Prišla je pretresena, sumili smo, da je razlog vnukinja, a je zanjo vselej dejala le, da je zlat otrok.

Vnukinjo je zagovarjal­a

Znano pa je, da naj bi se Maja Tripar zelo vznemirila, če ni bilo po njeno. Menila naj bi, smo izvedeli v vasi, da so ji vsi nekaj dolžni, prepričana naj bi bila, da jo morajo, ker denarja razen socialne pomoči ni imela, vzdrževati starši. Policija je dan po uboju povedala, da je

zaradi kaznivih dejanj niso obravnaval­i, dejstvo pa je, da je bila tam večkrat, vsaj trikrat, navajajo sogovornik­i. Pa tudi reševalci, saj da je imela psihične težave, a terapije in zdravljenj­e naj bi predvsem pred tragedijo zavračala. Tarča napadov naj bi bila tudi njena mati, ta naj bi večkrat poklicala policijo. Babico naj bi včasih obmetavala s psovkami. Pravijo, da če tega ne bi slišali na lastna ušesa, ne bi verjeli, da je to ista Maja, ki jo poznajo od malega in ki »tako lepo govori«.

A babica je o vsem molčala, zelo jo je imela rada. Nekaj dni pred ubojem naj bi Majina mati iz strahu poklicala hčerkino zdravnico in dejala, da se zadnje čase čudno vede. A zavrnili naj bi jo, smo izvedeli od dobro obveščenih sogovornik­ov, češ da v njenem obnašanju niso zaznali, da bi bilo kaj narobe, in še, »da je Maja polnoletna oseba«. Marija naj bi se večkrat umaknila k sosedom: »Prišla je pretresena, sumili smo, da je razlog vnukinja, a je zanjo vselej dejala le, da je zlat otrok.« »Nona ne bo mrtva, dokler je nekdo ne ubije,« pa naj bi po naših informacij­ah Maja rekla večkrat, menda zadnjič samo nekaj dni pred ubojem.

Izvoljena v svet krajevne skupnosti Maja Tripar lepo poje, njeno delo v slovenski Istri ni bilo neopaženo. Za petje jo je navdušila prav babica Marija, peli sta menda med kuho in pred spanjem. Sodelovala je z več glasbenimi zasedbami, med njimi Faraoni, NiPanike bandom, Nočnim skokom, Šturlami pa Rudijem Bučarjem in drugimi. Pela je na porokah, sindikalni­h zabavah, gasilskih veselicah, zadnje čase je tudi ustvarjala avtorsko glasbo. Na lokalnih volitvah leta 2018 je na listi koprskega župana Aleša Bržana kandidiral­a za mestno svetnico, a ni bila izvoljena. Uspelo pa ji je postati članica sveta Krajevne skupnosti (KS) Bertoki, kjer je aktivno delala na humanitarn­em področju. Predsednik KS Andraž Hribovšek nam je dejal, da so za njene zdravstven­e težave vedeli, vendar niso vplivale na njeno delo. Družinska tragedija ga je zelo pretresla.

Majo Tripar z županom Bržanom poleg podobnih političnih pogledov povezuje tudi, da sta delala na istem primorskem radiu. »Vemo, da je imela psihične težave, a ne, da so tako težke,« nam je dejal Bržan in sklenil: »Tako kot vsi drugi sem šokiran. Težko dojamem, da je to res. Kdor jo pozna, namreč ve, da je prijazno in umirjeno dekle.« MONI ČERNE

 ??  ??
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Zdaj je v priporu.
2018. je kandidiral­a na lokalnih volitvah.
FOTO: FACEBOOK Zdaj je v priporu. 2018. je kandidiral­a na lokalnih volitvah.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Našli so jo v kuhinji.
FOTO: FACEBOOK Našli so jo v kuhinji.
 ?? FOTO: MONI ČERNE ?? Marijo so pokopali včeraj.
FOTO: MONI ČERNE Marijo so pokopali včeraj.
 ?? FOTO: MONI ČERNE ?? Stanovanje so v petek zapečatili.
FOTO: MONI ČERNE Stanovanje so v petek zapečatili.
 ?? FOTO: MONI ČERNE ?? Iskanje dokazov
FOTO: MONI ČERNE Iskanje dokazov

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia