Slovenske Novice

Na proslavlja­nju rojstva otroka tekla kri

Thomas O. po Tut en kamnu kolovratil z valterjem Elvirja C. je ustrelil v nogo, a se izvlekel s pogojno kaznijo

- BOŠTJAN CELEC bostjan.celec@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • Mila kazenska sankcija je doletela pri nas živečega bosanskega državljana Thomasa O., pa čeprav je 27-letnik nelegalno imel pištolo valter, z njo opletal po nabito polnem ljubljansk­em lokalu, enega od gostov pa celo ustrelil. Krogla je Elvirja C. zadela v nogo, če bi ga v katerega od vitalnih delov telesa, ga danes morda ne bi več bilo med živimi.

Med priljublje­nejšimi lokali v mestu je šišenski Tut en kamn, ki je v predkorons­kih časih slovel po tem, da je bil odprt pozno v noč. Ljudje so se v njem družili in veliko popili, se tu in tam celo stepli, enkrat pa tudi streljali. Tistega decembra 2018 ni bilo prvič, da so od tam klicali policiste, le nekaj mesecev prej sta denimo po terasi motovilila Bosanca, razgrajala, tolkla po steklu in goste strašila s pištolo. Ko je natakarica poskušala poklicati policiste, ji je eden iz rok zbil telefon in enega od gostov mahnil s pestjo. Drugi pa je izvlekel pištolo in jo pomeril proti ljudem. Oba grešnika sta bila obsojena na zapor. Štirikrat so ga operirali

Zdaj pa je moral na zatožno klop okrožne kazenske sodnije sesti Thomas O., ki je po Tut en kamnu s pištolo motovilil 3. decembra pred tremi leti. Tam je bil menda zato, da bi zapili rojstvo prijatelje­vega otroka, zakaj mu je bila ob tako veselem dogodku za pasom potrebna pištola, pa ve le sam. Noč se je že nagibala proti jutru, bilo je okrog pol treh, ko se je med gosti vnel pretep. Precej jih je bilo pijanih, tudi Thomas še zdaleč ni bil trezen, izpraznil je toliko vodk z redbulom, da je psihiater ugotovil, da je zaradi alkoholizi­ranosti pištolo na plan privlekel bistveno zmanjšano prišteven. V preiskavi je sicer trdil, da se je le branil, saj naj bi ga Elvir podrl na tla, ga obrcal ter mu kar dvakrat zapretil, da gre po pištolo, ker ga bo ubil. »Zbal sem se za svoje življenje, v zgornji del noge pa sem ga ustrelil le zato, da ne bi mogel iti po pištolo.« Elvirjeva zgodba je bila drugačna. Ljudje iz Thomasove družbe naj bi se spravili na njegovega prijatelja in ga začeli pretepati. Tudi Thomas ga je tepel, zato je skočil nanj in udarila sta se še sama. Odjeknil je strel, krogla mu je prebila levo golen in jo zlomila, dolgo je okreval po štirih operacijah. Elvir je na zaslišanju dejal, da se Thomasa še vedno boji, ko sta se enkrat pozneje srečala v diskoteki

Palatium, »sem ga namreč vprašal 'kaj zdaj, ustrelil si me', pa mi je mirno odvrnil, da me bo še enkrat«.

Ker ni bil v smrtni nevarnosti, so tožilci njegovega strelca preganjali zaradi povzročitv­e hude telesne poškodbe (ne pa denimo poskusa uboja), obtožen je bil tudi nelegalneg­a posedovanj­a orožja in povzročitv­e splošne nevarnosti, saj je bilo v prostoru, kjer je izstrelil kroglo, najmanj 12 ljudi, ta pa bi se lahko od kakega trdega predmeta odbila in ogrozila še koga od njih.

Nič več ne pije

Kar nekaj let ječe bi lahko sicer doslej nekaznovan­emu Thomasu prisodili sodniki, a mu je milostna tožilka Maja Ulčar v primeru priznanja krivde ponudila enotno kazen dve leti pogojnega zapora s preizkusno dobo štirih let. Pokesal se je in očitke na svoj račun priznal. Dejal je, da ne živi več od socialne podpore in zbiranja odpadnih kovin, saj se je vmes redno zaposlil. »Takoj po dogodku sem tudi zmanjšal dozo popitega alkohola, zadnje leto in pol pa se ga niti ne pritaknem več. Umaknil sem se iz prejšnje družbe, posvečam se le še partnerici in najinemu otroku,« je oče še ne polletnega otroka zapihal na dušo sodnici Ani Kalmpfer Binder.

In ta je bila do njega še nekoliko bolj milostna kot tožilka. V imenu ljudstva ga je obsodila na leto in 10 mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo treh let in šestih mesecev. Valterja pa ne bo videl nikoli več, saj mu ga je sodišče odvzelo.

 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Leto 2018 je bilo v Tut en kamnu očitno precej pestro.
FOTO: IGOR MALI Leto 2018 je bilo v Tut en kamnu očitno precej pestro.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia