Slovenske Novice

Tudi princi umirajo, mar ne? Na eks

- IZAK KOŠIR

Buckingham­ska palača je pretekli petek, 9. aprila, sporočila, da je zjutraj na svojem domu na gradu Windsor umrl britanski princ Filip, mož kraljice Elizabete II., s katero sta bila poročena 73 let. Star je bil 99 let. Častitljiv­a starost nedvomno. Tabloidni mediji so bili vedno polni novic s kraljevega dvora, saj člani kraljevih družin (ne zgolj britanske) spadajo v privilegir­an razred ljudi, ki živijo razkošno življenje, obenem pa še vedno ohranjajo precejšen vpliv na družbenopo­litično dogajanje. Ob smrti princa Filipa pa se je zgodilo, da so mejo dobrega okusa o poročanju presegli tudi tako imenovani resni mediji. V času ukrepov za zajezitev novega koronaviru­sa so se razlike med bogatimi in revnimi po svetu občutno povečale, ljudje pa so se nasitili luksuza tistih prvorazred­nih državljano­v, ki ga povprečen človek lahko občuduje zgolj skozi izložbeno okno. Ali ima rojalizem oziroma igra kraljev in kraljic sploh še kaj iskati v 21. stoletju, je sicer sorodna tema, a terja več resne analize in prostora, kot ga imamo na voljo v teh vrsticah, vsekakor pa je skozi oči prikrajšan­ih vsaj nepošteno, da se iz državnega proračuna napaja aristokrac­ijo, ki svoje titule (in posledično privilegij­e) prenaša po krvni liniji. Kraljeva družina namreč ni demokratič­no izvoljena s strani ljudstva.

S tem ne želim blatiti imena nedavno umrlega človeka, saj si tudi še tako sporna osebnost zasluži obzirnost, a prav novica ob prinčevi smrti je ponovno razkrila polarizaci­jo mnenj, predvsem pa odpor, ki ga velik del ljudi, tako v Veliki Britaniji kot tudi drugod po svetu, čuti do privilegir­anih rojalistov.

Tokrat javna televizija je razočarala BBC. tudi »Prejemamo ugledna pritožbe britanska zaradi preveč televizijs­kega poročanja o smrti princa Filipa, vojvode Edinburške­ga,« so zapisali na spletni strani BBC za pritožbe.

Britanski BBC je namreč le nekaj minut po tem, ko je Buckingham­ska palača v petek opoldne sporočila žalostno novico, prekinil program na radiu in televiziji in takoj zatem začel poročati

o smrti enega ključnih članov britanske kraljeve družine. Vse do konca dneva pa ni bilo mogoče gledati načrtovane­ga programa, gledalci si med drugim niso mogli ogledati finalne

kuharske oddaje Masterchef. Pred tem je BBC sporočil, da so se za to potezo odločili, »da po

častijo življenje princa«, ki je opravljal »izjemno javno službo«. Občinstvo se je vidno razdelilo, kar je bilo jasno ob prebiranju komentarje­v na domala vseh družabnih omrežjih, od twitterja in facebooka do instagrama in tiktoka. Nekateri uporabniki BBC-ju očitajo, da v teh dneh deluje kot nekakšen severnokor­ejski televizijs­ki program, ki propagira zgolj eno stvar. Gledalke in gledalci imajo prav. Vsebin o princu Filipu je te dni preveč. In takšna propaganda ima ravno nasproten učinek. Še posebno v času, ko se britanska kraljeva družina bori za boljši ugled v javnosti. Še zdaj si namreč ni opomogla od hudega udarca, ki sta ji ga z odkritim intervjuje­m pri TV-voditeljic­i Oprah Winfrey zadala princ Harry in njegova žena Meghan Markle, ki sta odkrito spregovori­la o rasizmu kraljeve družine. Zaradi tega naj bi bila želja pokojnega Filipa, da se Harry ne udeleži njegovega pogreba.

Filip je bil v dolgoletni karieri precej sporna osebnost, saj je slovel po svojih politično nekorektni­h izjavah. Leta 1980 se je med potovanjem po Kitajski srečal z britanskim­i študenti in pripomnil: »Če boste predolgo tukaj, boste dobili poševne oči.« Podobno neprimerna opazka mu je ušla med obiskom Škotske leta 1999, ko je videl slabo pritrjeno električno omarico: »Tole je pa videti, kot bi jo namestil kak Indijec.« Leta 2002 je v Avstraliji predstavni­ka staroselce­v vprašal, ali še vedno mečejo kopja drug v drugega, leta 2001 prej pa je užalil 13-letnega fanta, ko mu je slednji dejal, da želi postati astronavt, Filip pa mu je odvrnil, da je za kaj takšnega preprosto predebel. Leta 1967 pa je, ko so ga novinarji vprašali, ali bi želel odpotovati v Moskvo in omiliti napetosti zaradi hladne vojne, odgovoril: »Zelo rad bi šel v Rusijo, čeprav so prasci pobili pol moje družine.«

K nizki priljublje­nosti princa Filipa ni nič kaj pripomogla tudi popularna TV-serija Krona (The Crown), ki razkriva številna, tudi manj prijetna ozadja zgodovine britanskeg­a dvora. O Filipovi smrti pa je presenetil množičen odziv zapisov britanskih rock zvezdnikov (med njimi, seveda, ne manjka tistih, ki se ponašajo z viteškim nazivom), ki so se poklonili prinčevemu spominu in tako zgolj še enkrat potrdili, da so v vseh teh desetletji­h, ko so si nabrali na stotine milijonov premoženja, postali del esteblišme­nta, proti kateremu so se nekoč borili. Princa Filipa bodo pokopali v soboto, 17. aprila. Na pogreb bo prišel tudi njegov vnuk princ Harry, trenutno v javnosti najbolj priljublje­n član kraljeve družine, ki se je tituli skupaj s svojo ženo Meghan odrekel prav zato, da bi ubežal tej starokopit­ni tradiciji. Konec koncev je družina le družina ... četudi je kraljeva.

Filip je bil v dolgoletni karieri precej sporna osebnost, saj je slovel po svojih politično nekorektni­h izjavah.

 ?? FOTO: GARRY KNIGHT/ FLICKR ?? Javna osmrtnica za princa Filipa v središču Londona
FOTO: GARRY KNIGHT/ FLICKR Javna osmrtnica za princa Filipa v središču Londona
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? S kraljico Elizabeto II.
FOTO: WIKIPEDIA S kraljico Elizabeto II.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia