Slovenske Novice

Zaradi brata brez uniforme

Princ Harry je že priletel v Veliko Britanijo, kjer bo do pogreba princa Filipa v samoizolac­iji Ker ne opravlja več kraljevih nalog, ne bo smel nositi uniforme, menda pa je ne bo niti William Vsemu, kar bi brata na tak način ločevalo, se bodo med pogrebo

- B. K. P.

Harry se je, preden sta z Meghan zapustila kraljevo družino, na vseh pomembnih uradnih dogodkih pojavljal v vojaški uniformi, saj je kot princ služil v vojski, prejel je tudi veliko častnih nazivov.

je iz Kalifornij­e, kjer živi z ženo in otrokom, že priletel v Veliko Britanijo, da se bo v soboto udeležil pogreba svojega ljubljeneg­a dedka princa Filipa, ki je umrl v petek, le dva meseca pred stotim rojstnim dnevom. Harryjeva žena Meghan je ostala doma, saj je visoko noseča, zato ji je zdravnik potovanje odsvetoval, sama je menda dejala, da je bolje, da ostane doma, saj ne želi preusmerja­ti pozornosti z žalne slovesnost­i nase.

Harry se je zato brez nje odpravil v domovino, in to ne z zasebnim letalom, temveč kar z redno linijo britanske letalske družbe, pred tem se je seveda testiral na prisotnost novega koronaviru­sa, z londonskeg­a letališča pa so ga odpeljali naravnost v eno od hiš na kraljevem posestvu v Windsorju, kjer bo ostal do pogreba; nato se bo moral znova testirati, in če bo tudi ta test negativen, se bo lahko udeležil pogreba.

Harry se je, preden sta z Meghan zapustila kraljevo družino, na vseh pomembnih uradnih dogodkih pojavljal v vojaški uniformi, saj je kot princ služil v vojski, prejel je tudi veliko častnih nazivov, a tokrat ne bo tako. Odkar se je odločil, da ne bo več delal za kraljeve, je namreč izgubil vse nazive in pokrovitel­jstva, ki mu jih je podelila kraljica, vključno z vojaškimi nazivi in uniformo. V soboto bo tako za krsto princa Filipa stopal v povsem običajni obleki. Da ne bi zaradi tega preveč izstopal, pa se je njegov brat princ William, s katerim sta še vedno bolj kot ne na bojni nogi, menda odločil, da tudi sam ne bo nosil uniforme, temveč enako kot brat obleko. »To je zelo smotrna odločitev. Vsemu, kar bi brata na tak način ločevalo, se bodo zagotovo poskušali izogniti, da bi vsaj na pogled zakrpali razpoke v odnosu med njima. Sklepam, da bodo naredili vse, da bo pozornost na ta zelo zelo pomembni dan tam, kjer mora biti, to je na resnično izjemnih dosežkih nekoga z nadčlovešk­o energijo in močjo, ki je naredil ogromno za kraljico in državo,« je dejal

Richard Fitzwillia­ms, ki podrobno spremlja dogajanje na britanskem dvoru.

Vsak s svojo izjavo

Da bratoma ni uspelo zakrpati nesoglasij, ki so se začela pojavljati, še preden se je Harry sploh poročil z Meghan, vrhunec pa dosegla prejšnji mesec zaradi njunega pogovora z Oprah

Winfrey, v katerem sta zakonca monarhijo precej očrnila ter ob tem natresla še nekaj neresnic, je bilo vidno tudi ob njunem odzivu ob smrti princa Filipa. Namesto da bi kot vnuka pokojnega podala skupno izjavo, sta se namreč odločila, da se njegovemu spominu poklonita vsak posebej, a le nekaj minut narazen. Princ William je dedka denimo opisal kot »neverjetne­ga človeka« ter se zavezal, da bo spoštoval zapuščino princa Filipa, ki je svoje življenje povsem posvetil kraljici in domovini, tako da bo tudi sam v naslednjih letih podpiral kraljico »vedno in povsod«. Mnogi so v tem videli očitek bratu, ki se je odrekel domovini in vlogi, v katero je bil rojen, ter jo popihal v Ameriko. Harry se je dedka na drugi strani spominjal kot »moškega, predanega službi, častnega moškega, z odličnim smislom za humor«. »Spominjali se ga bomo kot večkrat odlikovane­ga človeka, princa in vojvodo,« je med drugim zapisal Harry.

 ?? FOTO: TOBY MELVILLE/ REUTERS ?? Vnuka sta si bila s princem Filipom zelo blizu.
FOTO: TOBY MELVILLE/ REUTERS Vnuka sta si bila s princem Filipom zelo blizu.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Harryju je kraljica podelila več častnih nazivov, ki pa mu jih je, ko sta z Meghan zapustila kraljeve, tudi odvzela.
FOTO: GETTY IMAGES Harryju je kraljica podelila več častnih nazivov, ki pa mu jih je, ko sta z Meghan zapustila kraljeve, tudi odvzela.
 ?? FOTO: MATTHEW CHILDS/ REUTERS ?? Britanci žalujejo za njim.
FOTO: MATTHEW CHILDS/ REUTERS Britanci žalujejo za njim.
 ?? FOTO: TOBY MELVILLE/ REUTERS ?? Svoje življenje je povsem posvetil kraljici in domovini.
FOTO: TOBY MELVILLE/ REUTERS Svoje življenje je povsem posvetil kraljici in domovini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia