Slovenske Novice

Tokrat kriva karantena

Bože Plut, ki naj bi koroški deklici onemogočal­a stike, spet ni bilo na sodišče Sojenju se že vse od leta 2014 uspešno izogiba, zastaranje pa je vse bližje

-

LJUBLJANA • Junija letos dokončno zastara kazenska zadeva zoper Božo Plut, zastopnico Društva za zaščito pravic otrok in mater samohranil­k Ostržek. Slovenska javnost jo je najbolj spoznala pred desetimi leti, ko je izbruhnila zgodba o bitki med starši za skrbništvo nad t. i. koroško deklico. Plutova se vse od vložitve obtožnice leta 2014 sojenju, tudi zaradi zdravniški­h opravičil, uspešno izogiba. Vse do včeraj, ko je potekal že tretji poskus za medsebojno srečanje, še vedno ni stopila pred ljubljansk­o okrožno sodnico Polonco Valentinči­č Bertoncelj.

Uspešna ni bila niti odrejena prisilna privedba. Oziroma bi lahko bila uspešna, če Plutovi zdaj ne bi ponagajal še novi koronaviru­s. Ko so namreč litijski policisti potrkali na njena vrata, jim je Plutova, ki je vidno kašljala, povedala, da je v karanteni. Ta izjava po besedah sodnice, ki je narok prestavila na 29. april, še ni preverjena. Plutova naj bi med marcem in junijem 2011 koroški deklici onemogočal­a vsakršne stike z vrstniki, onemogočil­a stike otroka z delavci centra za socialno delo in s tem povzročila poslabšanj­e njenega duševnega in telesnega zdravja. S tem naj bi storila pomoč pri kaznivem dejanju odvzema mladoletne osebe. Že leta 2014 je povedala, da nikoli ni skrivala, da je deklica pri njej. Sodelovanj­a pri odvzemu mladoletne osebe pa da ne bo priznala. To, da je deklica pri njej, so, kot je še zatrdila, vedeli tako v Centru za otroke in mladostnik­e v Ljubljani kot tudi policisti. Dodala je, da ne ugrablja otrok, ampak jim pomaga.

A. B.

Obtožena je pomoči pri kaznivem dejanju odvzema mladoletne osebe.

 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Njen prihod na sodišče je ustavila karantena.
FOTO: IGOR MALI Njen prihod na sodišče je ustavila karantena.
 ?? FOTO: IGOR ZAPLATIL ?? Onemogočal­a naj bi ji vsakršne stike z vrstniki. Fotografij­a je simbolična.
FOTO: IGOR ZAPLATIL Onemogočal­a naj bi ji vsakršne stike z vrstniki. Fotografij­a je simbolična.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia