Slovenske Novice

POLICIST slačil dečke

BORUTA BANFIJA obtožujejo, da jih je tudi pretepal

- MONI ČERNE

KOPER • »Sem pošten policist,« je v zagovoru dejal kozinski policist Borut Banfi, ki se na koprskem okrožnem sodišču sooča z obtožbami, da je v Hrpeljah in na Kozini med letoma 2015 in 2016 storil več kaznivih dejanj v škodo treh mladoletni­h dečkov. Pri njih naj bi iskal travo in podatke o preprodaja­lcu marihuane. Ob tem je menda izsiljeval izjave, izvršil neupraviče­ne osebne preiskave z zlorabo uradnega položaja, kršil človekovo dostojanst­vo z zlorabo položaja ali uradnih pravic ter oviral pravosodne in druge državne organe.

Njihov prijatelj

Pet zdaj polnoletni­h mladeničev je že lani pričalo, da naj bi jih Banfi tepel, z rokavicami delil klofute, enega s pestjo udaril v obraz, suval s policijsko svetilko, slačil, grozil z batinami, jih nenehno pregledova­l (včasih tudi dvakrat na dan) in površinsko pretipaval. Na pokrov vozila so morali odložiti vse, kar so imeli pri sebi, pregledova­l je njihove žepe, sezuti so morali tudi čevlje, roke pa pri tem moliti v zrak ali jih prisloniti ob zid. Kazali naj bi mu osebne izkaznice, pihati so morali, enemu je napisal kazen, ker mu ni delala luč na kolesu. Na koncu si, ponižani in prestrašen­i, niso upali več iz hiše, so pričali tudi starši. 42-letni Banfi je pred dnevi vse očitke zanikal in jih označil za čiste laži. »Da bi ga (ime je znano uredništvu) peljal v podhod v Kozini in mu naročil, naj se sleče, absolutno ne drži,« je dejal o dogodku iz leta 2015, ko naj bi mladoletni­ku ukazal,

Obtoženi še vedno dela na isti policijski postaji in je bil nagrajen s srebrnim ščitom policije.

naj si sleče tudi spodnjice, ker je hotel preveriti, ali ima pri sebi travo. Prav tako leta 2016 pri tamkajšnji gostilni od drugega dečka ni zahteval, naj se sleče. Decembra 2015 naj bi tekel za enim od mladoletni­kov in ga potem, ko ga je ujel, s komolcem udaril v obraz in mu presekal ustnico, o tem je rekel, da to absolutno ne drži. »Rekel sem mu le, naj pokliče preostale (mladoletni­ke, ki so se razbežali izpred kozinskih blokov, op. p.), da razčistimo. Potem sem ga pospremil domov,« je nasilje odločno zanikal policist in poudaril, da sta imela s fantom prijateljs­ki odnos. O dogodku iz septembra 2016, ko naj bi za hrpeljskim vaškim domom po mladoletni­kih padalo kar s policijsko svetilko, je povedal, da svetilke sploh ne nosi. »Če s tem koga udariš, se mora nekje videti, pa ni nobenih fotografij ali poškodbeni­h listov,« se je branil in dodal, da niti tam ni mlatil, izsiljeval ali tepel nikogar, ker ni nasilen in nasilja ne mara. Tistikrat je bilo edinkrat v približno letu dni intenzivni­h preiskav, da je našel vsega 0,36 g marihuane, a ne pri oškodovanc­ih, ampak na tleh, je bilo slišati na sodišču. »Pri majhnih zadevah pride do overdosa,« je pred dnevi pojasnil Banfi.

Pisni opomin

Da bi oviral kolege pri preiskavi, ker naj bi mladoletni­ka septembra 2016 počakal pred šolo v Izoli in mu menda dejal, da o dogodkih policistom ne sme povedati nič, tudi ne drži. »Zakaj bi ga nagovarjal, če pa nisem storil nič,« je povedal predsednic­i tričlanske­ga senata sodnici Nataši

Tomazini Tonejc. »Mislim, da je (mladostnik, op. p.) vse to rekel, da ne bi izpadlo, kot da mi je dal kakšne podatke,« je razmišljal obtoženi o tem, zakaj bi ga hoteli, kot se je izrazil, diskrediti­rati. Pa tudi starši ga obtožujejo, ve namreč, da eden od očetov uživa prepovedan­o drogo. Zanikal je tudi, da bi fante maltretira­l. »Sem jih pa vprašal, zakaj se raje ne ukvarjajo s športom, namesto da se drogirajo in pijejo. Ali pa se ustavil, saj sem jih vse poznal, in jim rekel, da ne bo kakšnih neumnosti. Bali so se me, ker vedo, da se s tem (prepovedan­e droge, op. p.) ukvarjam. Ampak delam z voljo, pošteno in strokovno.« Poudaril je, da so ga nekateri starši domnevnih oškodovanc­ev prosili, naj pazi na njihovega otroka, v zahvalo pa se je znašel na sodišču. Zaradi navedenega je bil suspendira­n pa tudi pred izrekom odpovedi, a je delodajale­c postopek ustavil. Odnesel jo je s pisnim opominom in ugotovitvi­jo policije, da je šlo za »netaktno dejanje« in ne kaznivo dejanje, je bilo slišati na obravnavi. V obrambo je obtoženi, ki še vedno dela na isti policijski postaji, povedal, da je bil pred približno dvema tednoma nagrajen s srebrnim ščitom policije, da so njegove delovne ocene odlične. Policistov­e trditve, da nikoli prej ali potem (razen enkrat neutemelje­no) zoper njega ni bilo pritožbe in da ni bil obravnavan s strani kolegov oziroma specializi­ranega državnega tožilstva, bo sodišče preverilo do naslednje obravnave, ki naj bi bila čez nekaj dni.

Sem pošten policist.

5

jih je pričalo, da jih je tepel, slačil in jim grozil.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONI ČERNE ?? Iskal je travo, a je ni našel.
Borut Banfi (s sončnimi očali) z zagovornik­om
FOTO: MONI ČERNE Iskal je travo, a je ni našel. Borut Banfi (s sončnimi očali) z zagovornik­om
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ??
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK
 ?? FOTO: MONI ČERNE ?? Tu naj bi julija 2015 15-letniku ukazal, naj sleče tudi spodnjice.
FOTO: MONI ČERNE Tu naj bi julija 2015 15-letniku ukazal, naj sleče tudi spodnjice.
 ?? FOTO: VOYAGERIX/ GETTY IMAGES ?? Mladostnik­i so pričali, da je policist zaheval, naj se slečejo.
FOTO: VOYAGERIX/ GETTY IMAGES Mladostnik­i so pričali, da je policist zaheval, naj se slečejo.
 ?? FOTO: FOTODUETS/ GETTY IMAGES ?? Kršil naj bi človekovo dostojanst­vo z zlorabo položaja ali uradnih pravic.
FOTO: FOTODUETS/ GETTY IMAGES Kršil naj bi človekovo dostojanst­vo z zlorabo položaja ali uradnih pravic.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia