Slovenske Novice

Pomagal Krisu, rešil dom in osrečil šolarje

V ljubljansk­em domu starostnik­i neumorno gonijo pedale Na zadnjem maratonu Franja prevozili več kot 170 kilometrov

- LOVRO KASTELIC lovro.kastelic@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • Ob spremljanj­u francoske pentlje, te največje kolesarske dirke na svetu, v kateri imajo glavno besedo prav slovenski kolesarji, smo se spomnili tudi besed novega državnega prvaka Mateja Mohoriča, ta je na otvoritven­i slovesnost­i v bretonskem Brestu dejal: »Zavedamo se vloge, da mogoče koga navdihnemo in prepričamo, da začne živeti bolj zdravo, da se mogoče kdo začne ukvarjati tudi s kolesarstv­om …« Pravzaprav so s športnim poslanstvo­m že zdavnaj prepričali izkušene prebivalce Doma starejših občanov Fužine. Ti so že peto leto zapored dokazali, da leta in številne težave, ki prihajajo s starostjo, niso prav nobena ovira, pravzaprav je treba imeti le voljo, pogum in vztrajnost. S kolesarjen­jem so, zavedajoč se, da je njihovo dobro počutje odvisno prav od gibanja, celo že kar malo zasvojeni. Ne nazadnje je v času maratona Franja pri njih potekal zdaj že tradiciona­lni seniorski maraton, zadnjič se je na 156 kilometrov dolgo pot podalo 70 kolesark in kolesarjev, in če je bila njihova povprečna starost 86 let, je bil najstarejš­i med njimi star kar 102 leti!

Stoletnik in ljubitelj starodobni­kov

Gre za Staneta Andolška, ki je obenem najstarejš­i prebivalec DSO Fužine. Čeprav slabše sliši, je še vedno čisto pri pravi. »Sem kar pri zdravju,« nam je odločno izdal ljubitelj narodno-zabavnih viž

Franceta Miheliča, slednji mu je na njegovi stoletnici ne nazadnje tudi zaigral. »Kadim ne, kakšen kozarček pa že še spijem …« Po rodu iz Velikih Poljan, v ribniški občini je to, se je že v mladosti ogromno navozil na biciklu. Upokojeni računovodj­a, ki je dolga leta deloval v ljubljansk­em UKC, še prej pa v podjetju za urejanje stavbnih zemljišč, pa za Rogliča in Pogačarja vendarle še ni slišal. Pa čeprav, kot pravi, še vedno precej bere, časopis je domala vsak dan pred njim. Pa tudi televizijo in vsakodnevn­a poročila rad pogleda.

»Jaz pa nisem nikoli prav rad bral,« je vskočil in priznal

Albin Šturm, 87-letni stanovalec, ki ga je pred nekaj leti kap. Tako kot drugi stanovalci tudi Ljubljanča­n s Trnovega ni kar nekdo: ne le da je bil strasten zbiralec in voznik starodobni­h motorjev, da je bil inštruktor bodočih motoristov, izučeni kovinostru­gar je maraton Franja prevozil kar 16-krat! Ne nazadnje je bil pred 40 leti na startu njene prve izvedbe. Ko se je začelo še v Vikrčah. Albin se kratkočasi predvsem z gledanjem športnih programov ter, jasno, poganjanje­m sobnega kolesa.

Izvedeli smo, da bi najraje vsak dan sedla na sobno kolo. Kolesarjen­je je tako ali tako ena najbolj priljublje­nih gibalnih dejavnosti med stanovalci DSO Fužine. Navada je, da se že takoj po zajtrku »zapodijo« do njih. Eni zaradi rehabilita­cije, drugi zaradi vzdrževanj­a fizičnih sposobnost­i. »Ker pa imamo samo pet koles, se znajo zanetiti čisto pravi prepiri, kdo bo prvi na vrsti,« se je v tistem nasmehnil Matija Puškarič, delovni terapevt, ki si je s sodelavko Moniko Vrhovnik Hribar in drugimi somišljeni­ki izmislil zdaj že tradiciona­lni maraton. »In ko je prišla na vrsto že spet kolesarska Franja, se je porodila ideja, zakaj pa je ne bi tudi mi imeli,« se je spominjal. »Vsi so bili takoj za in nastalo je tekmovanje, kjer je skoraj kot

leti šteje najstarejš­i.

» Ker imamo samo pet koles, se znajo zanetiti čisto pravi prepiri, kdo bo prvi na vrsti.

na pravi Franji.« Razlika je le v tem, da se ta dogaja na sobnih kolesih, sicer pa prevozijo prav enako število kilometrov, imajo starterja, enotna oblačila, sicer pa se šteje tisti rezultat, ki ga starostnik­i prevozijo v desetih minutah. Ko so zadnjič na koncu vse sešteli, so ugotovili, da so prevozili še več, in sicer kar nekaj čez

 ??  ??
 ??  ?? Njihov gost je bil izjemni ultramarat­onec Marko Baloh. Stanovalka Lidija Livek pa je napisala pesem.
Njihov gost je bil izjemni ultramarat­onec Marko Baloh. Stanovalka Lidija Livek pa je napisala pesem.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: DSO FUŽINE ?? Na 156 kilometrov dolgo pot se je podalo 70 starostnik­ov, njihova povprečna starost pa je bila 86 let.
FOTOGRAFIJ­E: DSO FUŽINE Na 156 kilometrov dolgo pot se je podalo 70 starostnik­ov, njihova povprečna starost pa je bila 86 let.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Varovanca Stane Andolšek (levo) in Albin Šturm, med njima delovni terapevt Matija Puškarič
FOTO: DEJAN JAVORNIK Varovanca Stane Andolšek (levo) in Albin Šturm, med njima delovni terapevt Matija Puškarič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia