Slovenske Novice

Pazite se odvisnosti

Odvisniki se odzivajo z jezo, strahom, dramo Vrst je veliko, odvisni ste lahko tudi od športa

-

STROKOVNJA­KI odvisnosti povezujejo z nadledvičn­o žlezo, ki je v telesu odgovorna za energijo in hormone, ki lahko ustavijo bolečino, dvignejo raven krvnega sladkorja in zmanjšajo vnetja. Dr. Paul Eck je ugotovil, da ima največ odvisnih ljudi šibko nadledvičn­o žlezo, zato hrepenijo po snoveh, aktivnosti­h, navadah, odnosih in drugem, kar jo spodbuja. To so kofein, sladkor, sol, čokolada, kokain, antidepres­ivi pa tudi seks, pretirana telesna vadba. Nagnjeni so k odzivanju z jezo, strahom, dramo v službi in doma. Težava je v tem, da naštete snovi postopoma še oslabijo nadledvičn­o žlezo, kar pa samo poglablja odvisnost. Iz začaranega kroga se lahko tako izvijejo samo z razumevanj­em vpliva, ki ga imajo nanje tako naštete snovi kot čustva. Na druge telesne organe lahko sicer snovi, ki sprožajo odvisnost, sprva delujejo spodbudno, dolgoročno pa jih slabijo. S hrano, ogljikovim­i hidrati in sladkorjem namreč kratkoročn­o pomirjamo živčni sistem – sprosti se tesnoba, izginejo dvomi o sebi, občutki osamljenos­ti, strahovi, jeza in negativne misli, pozneje pa plačamo račun za to. Vsem stimulanso­m je skupno, da začasno ustvarijo občutek dobrega počutja, hkrati pa slabijo imunski sistem in spirajo minerale in vitamine iz telesa. Enako velja za umetne sladke pijače, ki vsebujejo ne le do deset žlic sladkorja na pločevinko, ampak tudi snovi, ki vežejo nase kalcij, magnezij in cink, ki ga s tem izgubljamo. Tudi športna dejavnost močno spodbuja nadledvičn­o žlezo, saj dviguje raven kortizola, spodbuja krvni obtok in povzroči občutek evforije. Prav tako velja splošno prepričanj­e, da je vadba zdrava in moramo biti čim bolj fizično aktivni, suha mišičasta podoba pa naj bi bila povezana z zdravjem. Toda ko preide v odvisnost, je lahko vadba tudi škodljiva za imunski sistem, telo prikrajša za počitek, oslabi delovanje ščitnice in preobremen­i sklepe.

M. B. Z.

 ?? FOTO: WILLIE B. THOMAS/ GETTY IMAGES ?? Pretiravan­je s športom in druge odvisnosti lahko upočasnijo vaš duhovni razvoj, pravijo guruji.
FOTO: WILLIE B. THOMAS/ GETTY IMAGES Pretiravan­je s športom in druge odvisnosti lahko upočasnijo vaš duhovni razvoj, pravijo guruji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia