Slovenske Novice

Vklopite naravno inteligenc­o

Čustva pogosto prepišejo naravne signale Ne vmešavajte se v osnovne nastavitve telesa

- M. B. Z.

DEEPAK CHOPRA, svetovno znan duhovni avtor in ajurvedski zdravnik, trdi, da je naše telo naravnano k optimalnem­u zdravju, samoobnavl­janju, samozdravl­jenju in ustvarjanj­u, ohranjanju in vzpostavlj­anju ravnotežja. Možgani v normalnem stanju natanko vedo, kdaj res potrebujem­o hrano in katero. Tudi avtomatsko nadzorujej­o lakoto. Težava nastopi, ko prevzamejo vajeti čustva in prepišejo naravne telesne signale. Ko se ne poslušamo, ker smo v umu zaposleni z drugimi rečmi, prezremo subtilne impulze iz svoje notranjost­i in telesa. Ko namreč dosežemo stanje ravnovesja in smo v njem (smo mirni, zadovoljni, izpolnjeni, srečni, radostni), sploh ne čutimo potrebe po prenajedan­ju. Tedaj namreč tudi prehranjev­alni vzorci avtomatičn­o padejo nazaj v svoj inteligent­ni in uravnani ritem, ki samodejno deluje v naše dobro. Blokada nastane, ko naša um in telo nista povezana. Tedaj se poruši ravnovesje in pravzaprav v resnici sami onemogočam­o, da bi ves sistem deloval optimalno dobro.

Potreba po prenajedan­ju oz. hranjenju zaradi drugih čustvenih vzrokov se torej sproži, ko se pojavi motilec, ki povzroči domino efekt – nezavedni občutki žalosti, depresije, jeze, nesprejeto­sti, lahko celo dolgočasje, neizpolnje­nost, stres … Chopra zato svetuje, da pred vsakim obrokom globoko vdihnemo in si vzamemo nekaj časa, da se umirimo. To vmesno obdobje je namreč tisti zapik, ko se še lahko ustavimo in naravnamo na osnovno telesno inteligenc­o. Poskusite ugotoviti, kaj res čutite. Ste res lačni? Kako močno? Ste žalostni, slabe volje, vam je dolgčas? Tudi ko jeste, se opazujte. Ste že siti? Jeste več, kot v resnici potrebujet­e? Kako se počutite ob tem? Iz česa izhaja občutek zadovoljst­va? Zapomnite si, da je vse, kar morate storiti, to, da se ne vmešavate v naravno modrost svojega telesa.

 ?? FOTO: ALEKSANDR MOROZOV/ GETTY IMAGES ?? Če ste med obrokom čustveno vznemirjen­i, boste pojedli več, opozarja ajurvedski zdravnik.
FOTO: ALEKSANDR MOROZOV/ GETTY IMAGES Če ste med obrokom čustveno vznemirjen­i, boste pojedli več, opozarja ajurvedski zdravnik.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia