Slovenske Novice

Možak prijatelju­je z belo golobico

Upokojeni Francoz in ptica sta nerazdružl­jiva Odziva se na ime Blanchon, sedi mu na rami

-

STJEPANA VOKIĆA in njegovo štorkljo Maleno iz slavonske vasi Brodska Varoš poznamo že dobro, iz Francije pa prihaja nič manj ganljiva zgodba o 80-letnem upokojencu Xavierju Bougetu, ki že dve leti prijatelju­je z belo golobico.

Rešil jo je pred mačko

Vse odkar je ubogo ptico rešil pred mačko, ki si je očitno zaželela pernate malice, sta namreč nerazdružl­jiva. Osemdesetl­etnik iz francoskeg­a mesta Gommenec'h je pred dvema letoma opazil belo pernato kepico, ki je očitno padla iz gnezda, nanjo pa je resno prežala mačka.

Da jo reši pred kremplji in zobmi, ga je pravzaprav spodbudila žena Marie-Françoise, se spominja: golobico je nežno prijel in ji ponudil dom, le dokler si ne nabere moči, da odleti, si je rekel. Mesec in pol jo je hranil po brizgi, pojasnjuje Francoz, ki je bil nekoč lovec. Prepričan je bil, da bo ptica nekega dne poletela v novo življenje, a se to še ni zgodilo, in kot kaže, se tudi ne bo. Blanchon, kot jo je poimenoval po beli barvi, je namreč ostala pri njem, pa ne le zaradi hrane, je prepričan. Čez dan pogosto odleti in se napita drugje, vsako popoldne pa se vrne domov, k Xavierju, ki ji vedno ponudi svojo ramo za počitek. Tam ponosno sedi, tudi ko njen prijatelj sede na kolo in se odpravi v mesto. Včasih se prestavi na možakarjev­o glavo za boljši razgled, simpatični par pa ima med meščani številne oboževalce. Blanchon ga pozorno opazuje, ko na domačem dvorišču kaj izdeluje, včasih se poigra s kakšnim žebljem, se napije vode, ko Xavier zaliva vrt, ko je gospodar v hiši, pa poleti skozi odprto okno, sede na kuhinjski pult in razhudi Marie-Françoise, ki ji je moževa ljubljenka sicer prirasla k srcu, a v notranje prostore pač nima vstopa. No, pozimi ji le dovoli na toplo, se namuza tudi ženica, prepričana, da jima je bela golobica namenjena. Ne nazadnje se že vse od začetka odziva na ime Blanchon, pojasnjuje­ta, ptica pa jima zaupa, ker sta preprosto dobrega srca, povedo meščani Gommenec'ha. E. B.

Zakonca sta dobrega srca, to ve tudi ptica.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: STÉPHANE MAHÉ/ REUTERS ?? Blanchon gre rada tudi na izlet s kolesom.
FOTOGRAFIJ­I: STÉPHANE MAHÉ/ REUTERS Blanchon gre rada tudi na izlet s kolesom.
 ??  ?? Pred dvema letoma jo je rešil, neomajno mu zaupa.
Pred dvema letoma jo je rešil, neomajno mu zaupa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia