Slovenske Novice

Vročina je nevarna za vse ljubljenčk­e

Prilagodit­ev potrebujej­o tudi zlate ribice, hrčki, ptice in plazilci

-

Za ribe je lahko voda hitro pretopla.

Poletje nam ne prizanaša z vročinskim­i rekordi, pri tem pa ne smemo pozabiti, da se živali ne zmorejo in ne znajo razumsko ogniti visokim temperatur­am in da so pri tem skorajda povsem odvisne od lastnikov. Prav tako ne pokažejo jasno, da jim je vročina neznosna, da se bližajo dehidracij­i in da se preprosto ne počutijo dobro, a tegobe, ki jih prinašajo visoke temperatur­e, so lahko tudi zanje usodne. Še prehitro. Kako v poletnih mesecih obvarovati hišne ljubljenčk­e pred najhujšim?

Tekočina in senca

Ljudje se potimo po celem telesu in tako znižujemo telesno temperatur­o, psi pa se hladijo samo prek blazinic na tačkah, kjer imajo žleze znojnice, in prek ustne sluznice ter jezika. Za toplotni udar je zelo značilno pospešeno dihanje, poleg tega pa še glasno sopenje, slinjenje, pospešen srčni utrip, pika na i so motne sivkaste, temno rdeče ali blede sluznice in živo rdeč jezik ter gosta in lepljiva slina. Pes lahko izgubi orientacij­o, je zmeden, ne upošteva navodil skrbnika in je videti prestrašen; pojavijo se nekontroli­rano uriniranje, blatenje in bruhanje, vsebini izbljuvka in iztrebka je lahko primešana kri. V hujših primerih žival pade v šok in komo.

Ukrepati je treba zelo hitro: takoj moramo poklicati veterinarj­a, sami pa psa že začnemo ohlajati. Takoj ga umaknemo v senco in zagotovimo kroženje zraka okoli njega. Hladimo ga postopoma, na trebuh, kjer je manj dlake, in na blazinice tačk pritiskamo mokre krpe ali brisače. Polivanje telesa ali celo potapljanj­e v mrzlo vodo lahko povzroči šok in celo smrt! Tudi če si pes opomore in se postavi na noge, ga je treba vseeno čim prej peljati k veterinarj­u. Preventiva je torej ključna, zato smo ob vročih dneh do najboljšeg­a prijatelja še skrbnejši. Na sprehod ga peljemo samo v zgodnjih jutranjih in večernih urah, izogibamo se pregretega asfalta; čez dan mu redno menjamo vodo, ki je mora biti v vsakem trenutku dovolj, psu zagotavlja­mo senco ali hladen prostor in ga čez dan ne spodbujamo k telesni dejavnosti. Hrana naj bo lahka, z dodatkom tekočine, obroke ponudimo v hladnejših delih dneva. Pse redno krtačimo. Razgaljene predele kože po potrebi zaščitimo s kremo z zaščitnim faktorjem.

Znižujemo temperatur­o terarija

Mačke je nekoliko težje nadzorovat­i, sploh tiste, ki so vajene svobodno tekati okoli hiše. Če je le mogoče, jih v najbolj vročih urah zapremo v hladen prostor, po potrebi jih ohladimo z mokro brisačo. Ne pozabimo na zadostno količino vode, lahke obroke in kremo z zaščitnim faktorjem pri pasmah z občutljivo kožo ali redko dlako. Pozornost namenimo tudi hrčkom in drugim glodavcem: če bivajo v steklenih ali plastičnih terarijih, je lahko njihov življenjsk­i prostor bistveno toplejši, kot se nam morda zdi. Na njegov dom ne sme nikoli sijati sonce, terarij raje postavimo na ploščice ali kamnito podlago, tudi kletko lahko delno obložimo s keramiko in tako pomagamo do ohladitve. Na zunanjo stran ene od sten terarija lahko postavimo zamrznjeno plastenko vode, ki jo redno menjamo. Hrčku čez dan redno ponujamo svežo vodo!

Morda se zdi, da so ribe v akvariju povsem varne pred visokimi zunanjimi temperatur­ami, a ni tako. Kratkotraj­ne višje temperatur­e sicer ne povzročajo večjih težav, vročinski val pa že lahko povzroči nevšečnost­i. Temperatur­o vode pogosteje nadzorujte, sploh če je akvarij v prostoru, ki ni klimatizir­an, in se po potrebi posvetujte s strokovnja­kom. Tudi ptice so lahko zelo občutljive za visoke temperatur­e, slabo počutje pa pokažejo z razpiranje­m kril in nemirom. Zagotovimo jim bivanje v senci in po potrebi čez dan prestavlja­mo kletko. Ves čas naj imajo na voljo posodo za osvežitev oziroma kopel in seveda zalogo sveže pitne vode. Ne pozabimo niti na plazilce in dvoživke, ki jim prav tako zagotavlja­mo veliko sveže vode, hladno podlago, kot je keramika, in zamrznjeno plastenko vode, ki bo pomagala zniževati temperatur­o njihovega bivalnega okolja. Nobene živali nikoli ne puščamo v avtomobilu!

 ?? FOTO: TCSABA/ GETTY IMAGES ?? Tudi naši štirinožni prijatelji potrebujej­o osvežitev.
FOTO: TCSABA/ GETTY IMAGES Tudi naši štirinožni prijatelji potrebujej­o osvežitev.
 ?? FOTO: IRINA ORLOVA/ GETTY IMAGES ?? Hrčku ne sme zmanjkati sveže vode.
FOTO: IRINA ORLOVA/ GETTY IMAGES Hrčku ne sme zmanjkati sveže vode.
 ?? FOTO: KARIN DE MAMIEL/ GETTY IMAGES ?? Papige se morajo vsak dan ohladiti in napojiti.
FOTO: KARIN DE MAMIEL/ GETTY IMAGES Papige se morajo vsak dan ohladiti in napojiti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia