Slovenske Novice

Zelena točka povezuje 70 prideloval­cev

Na mesec prodajo nad 46 ton sveže zelenjave in sadja

-

MURSKA SOBOTA • Dan lokalne hrane, ki je praznik lokalne pridelave in predelave ter spodbujanj­a lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, so zaznamoval­i tudi v Zeleni točki v prekmurski prestolnic­i Murski Soboti. Zelena točka je kratka dobavna veriga, ki povezuje več kot 70 lokalnih dobavitelj­ev iz Pomurja in tudi širše in oskrbuje končne kupce v prodajalni na Industrijs­ki ulici v Murski Soboti in prek razvozov tudi restavraci­je, hotele, šole, vrtce in domove za starejše po Pomurju. Med epidemijo je razvila prodajo z razvozi do gospodinjs­tev in podjetij po Pomurju in se tako še bolj približala kupcem.

Na mesec proda prek 46 ton sveže zelenjave in sadja, ponudbo pa dopolnjuje več kot 300 različnih lokalnih in drugih izdelkov, kot so vložena zelenjava, med, čaji, sokovi, olje, kis. Mag. Denis Topolnik, predsednik zadruge, pravi: »Slovensko sadje in zelenjava v strukturi prodaje predstavlj­ata več kot 50 odstotkov količin.« Pomembnost oskrbe prebivalce­v s hrano, ki ohrani svežino in več hranilnih vrednosti, je izpostavil tudi župan murskosobo­ške občine dr. Aleksander Jevšek. MO Murska Sobota sodeluje z Zeleno točko v evropskem projektu Cities 2030, ki se ukvarja z vprašanjem zagotavlja­nja hrane prebivalce­m mest. Zelena točka želi nadgraditi svojo transparen­tnost in potrošniku omogočiti vpogled v faze pridelave zelenjadni­ce od posaditve na njivi do trenutka, ko je postavljen­a na polico v

Zeleni točki. V sodelovanj­u s Fakulteto za elektroteh­niko, računalniš­tvo in informatik­o Univerze v Mariboru so uvedli sledljivos­t na osnovi tehnologij­e veriženja blokov za tri zelenjadni­ce (solata, paprika, blitva), v prihodnje pa bodo to razširili na vse lokalne proizvode. Zelena točka želi delovati napredno in trajnostno, zato je prek ITC Murska Sobota vključena v različne evropske projekte s področja novih tehnologij, razvoja kratkih dobavnih verig in v evropsko mrežo živih laboratori­jev, ki vključuje več kot 130 tovrstnih laboratori­jev iz vse Evrope. Živi laboratori­j je odprt inovacijsk­i ekosistem, ki integrira raziskave in inovacijsk­i proces v realnem okolju, prenos znanja pa poteka prek digitalneg­a inovacijsk­ega stičišča DIH Agrofood z namenom digitalne preobrazbe in vpeljavo naprednih tehnologij. O. B.

 ?? FOTO: OSTE BAKAL ?? Ponudbo dopolnjuje več kot 300 različnih lokalnih in drugih izdelkov.
FOTO: OSTE BAKAL Ponudbo dopolnjuje več kot 300 različnih lokalnih in drugih izdelkov.
 ??  ?? Omogočena je sledljivos­t.
Omogočena je sledljivos­t.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia