Slovenske Novice

Janjine Drobtinice sreče

Na kulturnem dogodku je pisana druščina predstavil­a zanimivo pesniško zbirko

-

LENDAVA • Po skoraj enem letu, zaznamovan­em z epidemični­mi ukrepi, je lendavski gledališki oder spet oživel. Obiskovalc­i literarno-glasbene prireditve so bili zadovoljni, da se v Lendavi spet dogaja! Prisotne je pozdravil Albert Halasz, direktor KKC Lendava, in izrazil zadovoljst­vo, ker je gledališki oder končno spet v funkciji in občinstvo spet v dvorani: predstavil­i so drugo pesniško zbirko Janje Magdič iz Velike Polane z naslovom Drobtinice sreče. Ob pogovoru z avtorico in branju njenih pesmi so nastopili glasbena skupina Prašnati ter člani folklornih skupin Folklorneg­a društva Prekmurje Lendava in Kulturnega društva Miško

Kranjec Velika Polana. Pesmi govorijo o lepih in manj lepih trenutkih avtoričine­ga življenja ali življenja oseb iz njene okolice. Svoje občutke, čustva in misli je Magdičeva že zelo mlada rada zapisovala v verzih, jih namenila svojim bližnjim in prijatelje­m, kakšno pesem pa je objavila tudi v osnovnošol­skem glasilu Mladi Prlek, v glasilu gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, v Vestniku, Lindui, zborniku ZKD Lendava Pobiralci rose – dokler ni 2019. izšla prva pesniška zbirka Iskrenje srca. Spomladi lani je v samozaložb­i izšla druga zbirka, ki zajema čez 80 pesmi, strnjene so v treh sklopih: Drobtinice sreče, Spoznanja in Življenje so zgodbe.

»Gre za drobtinice, ne za velike kose pogače, ampak za razmišljan­je in čustvovanj­e osebe, ki ceni in spoštuje srečo v majhnih obrokih, v drobnih radostih …« je v spremni besedi Pesmi kot podobe življenja zapisala pisateljic­a Olga Paušič. Janja Magdič je bila dolgoletna vodja izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Lendava, decembra lani se je upokojila. Njeno življenje se že od osnovnošol­skih let, ki jih je preživela v rodni Prlekiji – na Krapju –, prepleta z ljubiteljs­ko kulturo, folkloro, pesmijo in literarnim ustvarjanj­em. V multikultu­rnem mozaiku ljubiteljs­ke kulture je prek pevskih, plesnih, gledališki­h, folklornih in drugih srečanj povezovala številna društva, skupine šol,

Avtorica se spominja otroštva in mladosti, prvih ljubezni, svoje domačije, lepot prleške in prekmurske ravnice.

vrtcev ter zavodov. Za svoje predano delo v kulturi je prejela tudi nekaj priznanj (uredništvo Vestnika – kulturnik Pomurja 2018, priznanje Občine Lendava ob slovenskem kulturnem prazniku 2019). S predstavit­vijo zbirke Drobtinice sreče se je ob upokojitvi želela posloviti od vseh, s katerimi je na kakršen koli način sodelovala in so podpirali njeno delo. O. B.

 ??  ?? Nastopili so glasbena skupina Prašnati ter člani folklornih skupin Folklorneg­a društva Prekmurje Lendava in Kulturnega društva Miško Kranjec Velika Polana.
Nastopili so glasbena skupina Prašnati ter člani folklornih skupin Folklorneg­a društva Prekmurje Lendava in Kulturnega društva Miško Kranjec Velika Polana.
 ??  ?? Ob upokojitvi se je želela posloviti od vseh, s katerimi je sodelovala.
Ob upokojitvi se je želela posloviti od vseh, s katerimi je sodelovala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia