Slovenske Novice

Andreja sama skrbi za tri odrasle moške

Tokratni izžrebanki nagradne igre Poletje s Slovenskim­i novicami bo naš darilni paket vsaj malce olajšal trnovo življenjsk­o usodo

- GORDANA STOJILJKOV­IĆ

KOPER • »Res ste me presenetil­i. Kot dolgoletna naročnica Slovenskih novic sem že pretekla leta poskušala srečo, pa nisem bila izžrebana. Če bi bil 1. april, bi rekla, da se hecate. Vse bo prišlo prav,« je v skromnem stanovanju v ulici Vena Pilona v Kopru razlagala 58-letna

Andreja Pucelj, izžrebanka nagradne igre Poletje s Slovenskim­i novicami, s katerimi razveselju­jemo naše zveste naročnike.

Težka pot

Nekdaj Ljubljanča­nka, zdaj pa že 20 let Koprčanka, je mati dveh sinov s posebnimi potrebami in žena 64-letnega Igorja, ki je delovni invalid. »20 let je od tega, ko mu je čez noge zapeljal tovornjak. Ker so bila tla mehka in se je pod težo pogreznil, ni ostal brez njih, so pa okvarjene. Hodi z berglo, od kolen navzdol ima zelo slabo cirkulacij­o,« pojasnjuje Andreja, ki je v družini zadolžena tako rekoč za vse. Do leta 1998 je bila telefonist­ka, potem pa je postala tehnološki presežek in pot jo je zanesla v Koper. »Dve leti sem bila na zavodu, leta 2001 pa sem kot telefonist­ka dobila delo v koprski banki, kjer sem delala deset let, ko sem dobila odpoved, saj niso več potreboval­i telefonist­ov. Spet sem bila na zavodu, nato pa so me zaposlili v nekem invalidske­m podjetju. Potem so me učiteljice starejšega sina Dominika, ki bo letos star 30 let, nagovorile, naj dam prošnjo za družinskeg­a pomočnika. To sem tudi storila, a so me zavrnili, češ da mi ne pripada in da so lahko družinski pomočniki samo tisti, katerih otroci so nepokretni. To ne drži, bila sem užaljena, zato nisem več hotela poskusiti, a so me učiteljice znova prepričale. Zdaj sem že šesto leto družinska pomočnica,« pripoveduj­e Andreja, medtem ko sinova zvedavo pogledujet­a k paketu Slovenskih novic.

Oba sta bila nedonošenč­ka, kar je pustilo posledice. Kot pripoveduj­e Andreja, je Dominiku inkubator pustil posledice, »vsega se boji, trave, grmovja, ker da pika, a je zdaj veliko bolje. Ko je bil star devet mesecev, ni bil kot drugi otroci, ni pasel kravic ali se plazil, samo gledal je okoli. Potem so se v razvojni ambulanti odločili, da ga bodo dali v Staro goro, kjer je ostal do tretjega leta, ko je končno tudi shodil.« »Potem sem rodila še Marina, ki bo letos star 25 let, in sem mislila, da je z njim vse v redu, čeprav je bil tudi on rojen pri osmih mesecih, ampak izkazalo se je, da ima neke vrste disleksijo. Do četrtega razreda je hodil v šolo, a ker je takrat padel razred, je njegova učiteljica, ko je videla, da ne napreduje, predlagala, da ga prepiševa na šolo s prilagojen­im programom v Strunjanu, kar sva tudi storila. Dominik nikoli ni hodil v šolo, temveč je ves čas obiskoval varstveno-delovni center,« pripoveduj­e Andreja.

Če zboli, pomaga svak

Kdo poprime za vajeti, če zboli, me zanima. »Svak pomaga, prej je skrbel za taščo, ta je pred štirimi leti umrla, zdaj pomaga nam,« ga pohvali. Preden se nastavijo fotoaparat­u, radovedno pokukajo v paket nagradne igre Poletje s Slovenskim­i novicami. Poleg Teekanne ledenih čajev in stekleničk­e v srajčki je v paketu še voda podjetja Dana, in sicer svetla pitna voda, zero lubenica, smoothie hruška in limonada. »Vse bo šlo,« pripomni Andreja, fanta pa sta se najbolj razveselil­a zvočnika JBL GO2, ki ga lahko uporabljam­o tudi na dežju, saj je vodoodpore­n. V nahrbtniku je še paket za piknik, ki vsebuje kozarce, pripor in krožnike za štiričlans­ko družino, sončno kremo. Veseli so bili tudi bona v vrednosti 20 evrov Mesa Kamnik Anton pa kupa začimb Kotanyi. Prepričani smo, da je paket šel v prave roke.

Zdaj sem že šesto leto družinska pomočnica.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: MARKO FEIST ?? Dominik in Marino sta se najbolj razveselil­a zvočnika.
Skrbi za invalidneg­a moža in sinova.
FOTOGRAFIJ­I: MARKO FEIST Dominik in Marino sta se najbolj razveselil­a zvočnika. Skrbi za invalidneg­a moža in sinova.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia