Slovenske Novice

Vesna Potočnik in Andrej Matko: nacefrana svinjina

-

Vse sestavine (čebulo in korenje razrežemo na manjše kose) damo v vrečko, ki jo lahko zapremo. Pivo naj prekrije celotno meso. Solimo in popramo po okusu, pri čemer priporočam­o previdnost pri soljenju, saj je slana že sojina omaka.

Meso pustimo v hladilniku čez noč ali še malo dlje (od 12 do 24 ur).

Zatem tekočino iz vrečke prelijemo v ognjevarno posodo.

Vratovino na ponvi na hitro popečemo z vseh strani in preložimo v posodo z omako. Posodo pokrijemo s pokrovko, postavimo v pečico in pečemo počasi pri nizki temperatur­i (približno

Begunjah pri Cerknici je kmetija, kjer se ukvarjajo z vzrejo ovc. »Zato je na vsaki steklenici piva poleg detla, lisjaka, srne in medveda še ovca,« pojasni Andrej Matko. Skupaj z Vesno Potočnik je pred tremi leti kmetiji pripel malo Pivovarno Matenc, njuni pivski okusi pa nosijo imena naštetih gozdnih živali. »Zgodba s pivovarstv­om se je začela kot hobi. Ker sva o njem veliko prebrala, sva poskusila variti še sama in tako se je začelo,« povesta mlada sogovornik­a in dodata, da sta si sama zamislila tudi barvite nalepke, ki krasijo steklenice njunih piv. Srečali smo ju v Radovljici, kjer so minuli konec tedna pripravili Okuse piva, in ju takoj pobarali tudi o tem, kaj dobrega lahko pripravimo s pivom, torej z ovsenim stoutom, ki mu v Pivovarni Matenc rečejo medved. Odgovor je bil hiter: »Nacefrano svinjino.« Tu je njun recept!

V90 stopinj Celzija) vsaj šest ur.

Po želji lahko na koncu povečamo temperatur­o, odkrijemo posodo in pustimo, da se nam naredi hrustljava skorjica.

Po končanem pečenju (meso mora imeti središčno temperatur­o najmanj 65 stopinj Celzija) ga pokrijemo s folijo in pustimo 20 minut počivati. Omako precedimo. Svinjino naceframo z dvojimi vilicami in nato pomešamo z omako za še večjo sočnost.

Postrežemo s poljubno prilogo – naša izbira so sveže domače štručke in druge, sezonske in slovenske sestavine (solata, paradižnik, smetanova omaka z drobnjakom, mladi sir ...).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia