Slovenske Novice

Pregrešna sladica s pivom

Hitri pivomisu V Radovljici smo obiskali Okuse piva in našli nekaj tekočih zanimivost­i Preverili smo tudi, katere jedi se najbolj podajo k vrčku hladnega

- Špela Ankele

inuli konec tedna so, tretje leto zapored, park tik ob starem jedru Radovljice zavzeli Okusi piva. »Deset slovenskih mikropivov­arn, pet ponudnikov hrane,« sta dogodek v dveh številkah predstavil­a Anže Langus in Aleš Beton, ki sta z ekipo pripravila s pivom začinjeni dogodek.

MZanimivi okusi

Na stojnicah smo se potopili v raziskovan­je najbolj zanimivih okusov in nekaj posebnežev res našli. Prvo, penini podobno steklenico, smo našli na stojnici ajdovske pivovarne Castra, kjer sta brata Nejc in Alen Majeršič poleg piv, ki sta jih točila na avtomatih, predstavil­a tudi pivo russian imperial stout. »Višji alkohol, več različnih sladov, namočena kakavova zrna,« sta se sprehodila po okusih temnega piva, za katero je bilo že po prvem požirku jasno, da ga bomo vkomponira­li v enostavni poletni recept, ki ga predstavlj­amo na tej strani. Nekaj zanimivost­i smo zasledili tudi na stojnici kombučarne Ayatana, ki je v Radovljico prišla iz bližnjih Lesc. Anže Tomažin nam je, poleg kombuče s hmeljem in zanimive nove pločevinke, za katero so moči združili z bohinjskim džinom Karakter in blejskim studiom Tavči, predstavil še posebnost. Pivski osnovi so dodali gobico kambučo, pijačo fermentira­li in, med prvimi na našem tržišču, ustvarili nizkoalkoh­olno mešanico, morda na trenutek podobno kislemu pivu.

K okusom slovenskih mikropivov­arn so gorenjski gostinci pripravili marsikaj. Medtem ko je chef Jože Godec (Gostišče Resje, Bohinj) z vselej nasmejanim pomočnikom Admirjem Jusićem pekel burgerje, je chef Aleš Tavčar (Gostilna Draga, Begunje na Gorenjskem) pogledal proti indijskim okusom in za sladkosned­e pripravil še šmorn. Na sosednji stojnici so pekli pice, v Restavraci­ji Center so se odločili za utrganega pujska (recept za podobno jed smo našli na stojnici Pivovarne Matko in ga tudi zapisali v tej številki Okusov), medtem ko se je ekipa Gostišča Tulipan po besedah Mojce Ažman odločila, da bodo pripravili prigrizke v stilu ulične hrane, ki so odlično podajo k pivu. Tako so za lačne pekli perutničke v sladki omaki s čilijem in greli tortilje, ki so jih postregli s puranom in solato.

Pripravimo 4 manjše steklene kozarčke – na dno vsakega razporedim­o po en grobo razdroblje­n piškot. Prelijemo z žlico ali dvema temnega piva.

Pripravimo kremo: sladko smetano stepemo, nato z mešalnikom vmešamo še maskarpone in vaniljev sladkor.

Na namočen piškot, prepojen s pivom, dodamo žlico kreme.

Nato posujemo s še enim razdroblje­nim piškotom, spet dodamo žlico temnega piva in prekrijemo s preostanko­m kreme.

Za nekaj ur (še bolje čez noč) postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo. Sladico postrežemo dobro ohlajeno.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE ?? Organizato­rja Anže Langus in Aleš Beton
FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE Organizato­rja Anže Langus in Aleš Beton
 ??  ??
 ??  ?? Nejc Majeršič, pivovarna Castra, med odpiranjem po kakavu in vanilji dišečega piva russian imperial stout
Nejc Majeršič, pivovarna Castra, med odpiranjem po kakavu in vanilji dišečega piva russian imperial stout
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia