Slovenske Novice

Za finale bi prodali tudi milijon vstopnic

Nedeljska tekma (21) med Italijo in Anglijo zadnje dejanje letošnjega evropskega prvenstva v nogometu

- LONDON JERNEJ SUHADOLNIK

• Mesec dni po otvoritven­i tekmi evropskega prvenstva v Rimu, ki jo je spektakula­rno napovedal Andrea Bocelli, bomo dobili novega prvaka stare celine. Portugalsk­a bo dobila naslednika v nedeljo zvečer, kandidata za vpis v zgodovinsk­e učbenike sta Italija in Anglija. Škorenj in Otok živita za vrhunec eura 2020, ki bo v marsičem edinstven in nepozaben. Težko je našteti vse, ki želijo biti del spektakla pred 70.000 navijači, kolikor se jih bo gnetlo na kultnem londonskem stadionu Wembley.

Na tribuni VIP bodo politična vrhova

Italije in

Anglije, najvišji angleški plemiči, številni milijarder­ji iz nogometne družine, nekdanji nogometni asi, med njimi bo sedel predsednik Uefe Aleksander Čeferin, pod njimi pa bo šlo za težko pričakovan spopad Anglije in Italije, v resnici prvi pravi spektakel par excellence po lanskem izbruhu trdožive pandemije. Finale eura že dolgo ni bil tako močno pričakovan. Brez težav bi napolnili tudi objekt z milijonom sedežev – tako evforični so angleški privrženci in približno 600.000 Italijanov, ki živijo na Otoku. »Nedeljska zmaga bi bila pomembna za celotno italijansk­o nogometno gibanje, za slehernega nogometaša in nacionalno zvezo, ki bi dobili zadoščenje za težka zadnja leta. To bi bila injekcija veselja in samozavest­i za ves narod,« je prepričan Leonardo Bonucci, ki v paru z Giorgiem Chiellinij­em tvori zid pred vratarjem Gigijem Donna

rummo. Italijani v zadnjih dneh pred finalom preživljaj­o dodatno kalvarijo: ne le da prebivajo v Covercianu in se po sleherni tekmi vračajo domov – do Londona jih loči dve uri in pol dolg polet –, nazadnje jim jo je zagodel še virus. Na srečo so bili pozitivno testirani italijansk­i novinarji, ne igralci, zato so zadnje druženje z mediji opravili kar prek videa.

Toda gotovo se je mednje prikradel dodaten strah, ki ga vsakdo občuti v pričakovan­ju rezultatov testiranja – in to je za igralce, selektorje, medije in druge uradne osebe eura 2020 na Otoku vsakodnevn­a rutina.

Pravica v roke bogatašu

Najbrž bosta selektorja začela tekmo s štirimi branilci in

z znanimi aduti v napadu. Bonucci je imel v mislih 60 milijonov rojakov, nič manj ambiciozni ne bodo Angleži. Ti ne bodo igrali le za 55 milijonov prebivalce­v največjega dela kraljevine, marveč tudi za pretekle rodove, ki so zaman upali, da se bo »nogomet vrnil domov«. Pesem, ki jo je mogoče slišati na vsakem vogalu, so posrečeno komentiral­i na uradnem računu Fiorentine na twitterju; firenški klub je objavil razglednic­o iz leta 1688, na kateri igrajo nogomet na trgu Santa Croce skoraj 200 let pred prvo tekmo v pokalu FA. Bomo videli, kako uspešno se bo poslovil od nogometa najvišje ravni Björn Kuipers. Eden najbogatej­ših nogometnih sodnikov – lastnik verige supermarke­tov na Nizozemske­m – se namreč poslavlja. Kdor bo bolj uspešno iskal gol, ga čaka dodatna nagrada v vrednosti 10 milijonov evrov – Italijani bi odšli domov s 34 milijoni evrov, Angleži s 33,25 milijona, saj imajo v bilanci tudi remi.

 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/ REUTERS ?? Angleški kapetan Harry Kane in soigralci si želijo še finalnega slavja.
FOTO: FRANK AUGSTEIN/ REUTERS Angleški kapetan Harry Kane in soigralci si želijo še finalnega slavja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia