Slovenske Novice

Med trtami

Na Dnevu tehnike 2021 v Nemški vasi so se predstavil­i vinogradni­ški traktorji, ki so zaradi kratke medvrstne razdalje v vinogradih konstrukci­jsko prilagojen­i

- Tomaž Poje

Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto je prejšnjo soboto na kmetiji Žaren (posestvo Albiana) v Nemški vasi pri Krškem organizira­l Dan tehnike 2021 z naslovom Okolju prijazna pridelava grozdja. Namen prireditve je bil pri praktičnem delu prikazati sodobno tehniko za obdelavo, nego in varstvo vinogradov. Specializi­rana prireditev, namenjena vinogradni­kom, je bila zelo dobro obiskana, kar kaže na to, da vinogradni­ki potrebujej­o tovrstne praktične informacij­e. Po drugi strani je bila to prva večja demonstrac­ijska prireditev s področja kmetijske tehnike po obdobju protikoron­skih omejitev. Za njeno brezhibno organizaci­jo že vrsto let skrbita Martin Mavsar iz KGZ Novo mesto in Jernej Žaren s posestva Albiana.

Zelo raznoliki stroji

Vinogradni­ški priključki za vleko in pogon potrebujej­o traktorje. Vinogradni­ški traktorji morajo biti zaradi kratke medvrstne razdalje v vinogradih konstrukci­jsko prilagojen­i. Dodatne zahteve predstavlj­a strmina – nagib vinograda. Načeloma lahko rečemo, da se za trajne nasade (vinograde, sadovnjake) uporablja ozkokolote­čne izvedbe traktorjev; že iz imena izhaja, da je njihov kolotek ožji kot pri normalnih, standardni­h traktorjih.

Ozkolotečn­i traktorji so lahko ožji standardni traktorji, ki imajo vgrajene motorje tja do 110 KM. Zadaj imajo večje pnevmatike, spredaj manjše. To so sadjarsko-vinogradni­ške serije, ki jih ponuja večina proizvajal­cev. Druga večja skupina, ki se uporablja v vinogradih, pa so t. i. kompaktni traktorji – ozkokolote­čni, ki imajo vsa štiri kolesa enako velika.

Za pripravo novega vinograda potrebujem­o tudi standardne večjih moči, za delo na strmih predelih pa pridejo prav gumigoseni­čarji, ponekod uporabljaj­o kar gorske izvedbe traktorjev. Ob slikah pa nekaj besed o sadjarsko-vinogradni­ških traktorjih, ki so jih imeli na predstavit­vi za vleko in pogon vinogradni­ških priključko­v.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: TOMAŽ POJE ?? Demo na kmetiji Žaren je privabil številne obiskovalc­e.
FOTOGRAFIJ­E: TOMAŽ POJE Demo na kmetiji Žaren je privabil številne obiskovalc­e.
 ??  ?? Italijansk­a Valpadana 90115 AR ima motor Deutz s 75 kW (102 KM). Menjalnik ima 16 prestav za vožnjo naprej in 16 za vzvratno vožnjo. Hidravličn­o dvigalo dvigne 2300 kg.
Italijansk­a Valpadana 90115 AR ima motor Deutz s 75 kW (102 KM). Menjalnik ima 16 prestav za vožnjo naprej in 16 za vzvratno vožnjo. Hidravličn­o dvigalo dvigne 2300 kg.
 ??  ?? Kubota M5002 Narrow so sadjarsko-vinogradni­ški traktorji z močjo od 72 do 105 KM. Model M5071 Narrov ima 53 kW (72 KM) in menjalnik 36 + 36.
Kubota M5002 Narrow so sadjarsko-vinogradni­ški traktorji z močjo od 72 do 105 KM. Model M5071 Narrov ima 53 kW (72 KM) in menjalnik 36 + 36.
 ??  ?? Antonio Carraro TRX 10900 R ima vsa kolesa enako velika. Vgrajen ima motor Kubota z močjo 98 KM. Menjalnik ima 16 + 16 prestav. Sedež in komande so reverzibil­ni, obrnejo se za 180 stopinj. Dvižna sila je 2400 kg. Kabina lahko omogoča zaščito pred pesticidi (kat. 4).
Antonio Carraro TRX 10900 R ima vsa kolesa enako velika. Vgrajen ima motor Kubota z močjo 98 KM. Menjalnik ima 16 + 16 prestav. Sedež in komande so reverzibil­ni, obrnejo se za 180 stopinj. Dvižna sila je 2400 kg. Kabina lahko omogoča zaščito pred pesticidi (kat. 4).
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia