Slovenske Novice

Rdeči s črno masko

Taki so samci severnega kardinala, ptice pevke, ki je ime dobila po katoliških kardinalih

- U. S.

a območju vzhodnega dela Severne in Srednje Amerike živi severni kardinal; je simbol sedmih zveznih držav ZDA in mnogih športnih klubov, na primer košarkarsk­e ekipe St. Louis Cardinals in hokejistov Arizona Cardinals, ter številnih kolidžev. Ime so dobili po razpoznavn­ih rdečih oblačilih katoliških kardinalov.

Samca prepoznamo po živo rdečem perju

(in črni maski okoli oči), barva je zlasti pomembna pri parjenju: bolj ko je rdeča, bolj je uspešen. Samice so svetlo rjave in sive.

Ptiči so dolgi okoli 20 centimetro­v, težki okoli 50 gramov, imajo dolg rep in kratek oranžen kljun. Povprečno živijo tri leta, ogrožajo jih plenilci, bolezni, nesreče in lakota, a živijo tudi precej dlje: najstarejš­i znani kardinal, samička,

Nje dočakal 15 let in devet mesecev! Severni kardinali so ptice pevke, tudi med parjenjem samec in samica pojeta: visoko dvigneta glavo in jo med petjem pozibavata naprej in nazaj. Rada se tudi kljunčkata. Imata po dva zaroda na leto, včasih tudi tri, v enem samica znese do pet jajc, ki so bledo modra ali zelenkasta z rjavimi, vijoličnim­i ali sivimi pegami. Živijo v gozdnatih pokrajinah, na robovih gozdov, pa tudi v predmestji­h, na vrtovih. Radi imajo gosto grmičevje, prav tam si namreč spletejo gnezdo. Samci agresivno branijo svoje ozemlje in odganjajo druge samce, pogosto napadajo tudi svoj odsev, na primer na ogledalih. Jeseni pozabijo na teritorial­nost in se združujejo v jate: kolektivno iskanje hrane je pač uspešnejše. Jedo predvsem semena in gozdne sadeže, pri tem jim še kako prav pride kljun, s katerim brez težav odprejo čvrsto lupino oreškov. Ptice se z jesenjo ne odselijo, pogled nanje jemlje dih tudi pozimi, poleti pa so njihovi žvižgi eni prvih zvokov jutra. Samčki lahko v eni uri zapojejo kar dvesto pesmi, s samico pa včasih zapojeta v duetu.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATHYKEIFE­R/ GETTY IMAGES ?? Pojeta oba, samec in samica.
FOTO: CATHYKEIFE­R/ GETTY IMAGES Pojeta oba, samec in samica.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia