Slovenske Novice

Breivik bi rad bil milijonar

Množični morilec prodaja pravice za biografski film V zaporu je že napisal scenarij, piše tudi dnevnik

-

OSLO • Čez natanko deset dni bo minilo deset let od grozljiveg­a pokola, ki ga je na enem od norveških otokov izvedel Anders Breivik in v katerem je umrlo 77 ljudi, med njimi polbrat princese Mette-Marit. Napad je bil najbolj krvav v norveški zgodovini po drugi svetovni vojni. Policija je Breivika, desničarsk­ega ekstremist­a in simpatizer­ja Adolfa Hitlerja, aretirala na kraju zločina, eno leto pozneje je na sojenju vse očitke tudi priznal. Obsojen je bil na 21 let zaporne kazni, kar je na Norveškem najvišja možna kazen. Od takrat menda redno piše dnevnik, na dan naj bi napolnil do 50 strani, lotil pa se je tudi življenjep­isa in scenarija za biografski film.

Zadnje mesece se pospešeno trudi, da bi njegov scenarij kdo tudi kupil, ustvarjalc­em naj bi poslal že okrog 20 pisem, v katerih jih prosi, da bi odkupili pravice, sam pa bi rad zanje iztržil dobrih osem milijonov evrov. Doslej sreče ni imel in najverjetn­eje bo tako tudi ostalo. »Njegova želja po slavi in denarju je žalitev za njegove žrtve in njihove družine, na

Norveškem nihče ne bo hotel, da obogati na račun svojega izprijeneg­a dejanja. Že njegovo zaporniško življenje je velika žalitev. Mislite, da za rešetkami trpi? Njegova tako imenovana celica je bolj podobna luksuznemu stanovanju, v njej so tri spalnice, študijska soba, telovadnic­a in manjša kuhinja,« je lokalnim medijem povedal dobro obveščeni vir. A 42-letniku, ki se za svoja dejanja nikoli ni opravičil in se menda ne namerava, takšna celica ni pogodu. Redno piše pritožbe, češ da uživa preveč obrokov, pripravlje­nih v mikrovalov­ni pečici, tudi kreme za nego obraza, ki so mu jih priskrbeli, niso dovolj dobre. Ker veliko piše, je pred kratkim zahteval drago pisalo luksuzne znamke, saj da ga zaradi običajnega kemičnega svinčnika, ki mu je na voljo, mučijo krči v dlani. B. K. P.

Njegova celica je podobna luksuznemu stanovanju, v njej so tri spalnice, študijska soba, telovadnic­a in manjša kuhinja.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX/ REUTERS ?? Svojih dejanj niti malo ne obžaluje.
FOTO: NTB SCANPIX/ REUTERS Svojih dejanj niti malo ne obžaluje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia