Slovenske Novice

V ZDA spet vročina in požari

-

WASHINGTON • Grozljiva vročina povzroča kaos na ameriškem zahodu, v Las Vegasu so v soboto namerili rekordnih 47 stopinj Celzija, v kalifornij­ski Dolini smrti pa že v petek 54 in tako izenačili lanski rekord ter v soboto 53 stopinj Celzija. Visoke temperatur­e spremljajo številni požari, ki se širijo prek več zveznih držav, od Idaha, prek Oregona, Nevade, Ari

Lanski rekord so že izenačili.

Zahod ZDA zajel že drugi vročinski val Neznosne temperatur­e spremljajo zublji

zone in Kalifornij­e. Po večini so jih zanetile strele, ogenj pa gasijo tudi številna letala, a kot kaže, brez učinka; kot opozarjajo gasilci, je zrak tako suh, da večina vode izpari, še preden doseže zublje. Eno od letal, ki je sodelovalo pri gašenju, je v nedeljo strmoglavi­lo, umrla sta oba člana posadke. Vrstijo se tudi izpadi elektrike, zato oblasti pozivajo prebivalst­vo, naj varčuje z energijo, omrežja so zaradi povečane porabe namreč izjemno preobremen­jena. Zaradi požara v Oregonu ne delujejo trije daljnovodi do Kalifornij­e, ki je ostala brez 5500 megavatov elektrike. Ogenj je do zdaj pogoltnil že več sto kvadratnih kilometrov površin, gorijo številni gozdovi, iz dneva v dan evakuirajo vse več ljudi.

Vročina se stopnjuje tudi v Kanadi, a oblasti mirijo, da junijskih rekordov ne gre pričakovat­i. Obsežni požari so zajeli Rusijo in Grčijo, vročinski val pa preti tudi Španiji; včeraj smo poročali o obsežnem požaru na Čiovu pri naših južnih sosedih, na Kitajskem pa se spopadajo z močnim deževjem in poplavami, ki so marsikje ohromile promet. Narasle reke so odnesle številne mostove, poročajo tamkajšnje oblasti, ki svarijo pred najhujšim deževjem zadnjih let. E. B.

 ?? FOTO: TWI TTER ?? Ogenj se nebrzdano širi po zahodu ZDA.
FOTO: TWI TTER Ogenj se nebrzdano širi po zahodu ZDA.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia