Slovenske Novice

ODLIKOVANI POLICIST v arest!

BORUT BANFI bo poldrugo leto za zapahi. Petim fantom je povzročil hude travme.

- MONI ČERNE

KOPER • S srebrnim ščitom nagrajeni policist PP Kozina, 42-letni Borut Banfi, je kriv, ker je tepel mladoletne dečke in enemu od njih dvakrat naročil, da sleče spodnjice do kolen, kar je mladoletni­k tudi storil, na sebi je lahko obdržal le nogavice. Njegove žrtve so bile takrat stare 15 in 16 let. Za šest zavrženih kaznivih dejanj je bil v ponedeljek obsojen na leto in pol zapora.

Petkrat obravnavan

Banfi in kopica njegovih policijski­h kolegov, ki so vsi po vrsti kakopak pričali v njegovo korist, niso prepričali koprske okrožne sodnice Nataše Tomazini Tonejc. Policijska solidarnos­t pred sodiščem ni obrodila sadov, nasprotno, sodišče meni, da takšno pokrivanje zgodbe Banfija s strani policistov ni v redu, ampak slednje ni bilo predmet kazenskega postopka. Za sodišče so bili odločilni materialni dokazi (strgan zgornji del trenirke in 92-krat telefonska oziroma sporočilna komunikaci­ja Banfija z mlajšim mladoletni­kom), pričanje mladoletni­kov, ki so ves čas izpovedova­li enako, česar za nekatere policiste ni mogoče trditi, pa tudi skladni niso bili v izjavah, je prepričano tožilstvo. »Bolj gre verjeti oškodovanc­em, tudi majhne podrobnost­i so ves čas opisovali enako, kar kaže, da gre za dejansko doživeto, in ne izmišljeno. Tudi policisti so zatrjevali enako, ampak ti so izpovedova­li, da niso ničesar videli,« je v obrazložit­vi sodbe navedla sodnica, pa tudi, da si takega ravnanja policist ne sme privoščiti. »Zagotovo se je zavedal protizakon­itosti svojih dejanj, s čimer je podan direktni naklep.« Zatrjevanj­e Banfija, da je pošten, strokoven in odlikovan policist z odličnimi delovnimi ocenami, ki da ga nikoli prej ali pozneje (razen enkrat) niso obravnaval­i, očitno ni bilo čisto resnično. Specializi­rano državno tožilstvo je namreč ugotovilo, da so ga poleg navedenega obravnaval­i še petkrat, zaradi očitanega mu družinskeg­a nasilja in večkrat zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, a so bile vse kazenske ovadbe zavržene. Večkrat je povedal, da je v skupini za prepovedan­e droge, izkazalo pa se je, da je bil tamkaj le približno pol

Gre za zavržno dejanje, še posebno ker gre za mladoletni­ka.

leta, po navedbah policijske uprave pa zdaj opravlja vse klasične policijske naloge.

Izsilil priznanje

Medtem ko je pri mladoletni­kih iskal travo in ime preprodaja­lca marihuane (na piki je imel točno določeno osebo), je storil tri kazniva dejanja izsiljevan­ja izjav, dvakrat neupraviče­no osebno preiskavo in kaznivo dejanje kršitve človeškega dostojanst­va z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Septembra 2016 za hrpeljskim vaškim domom je bilo edinkrat v letu in pol intenzivni­h preiskav mladoletni­kov (pregledova­l jih je tudi večkrat na dan), ko je s kolegi na tleh v PVC-vrečki našel 0,36 grama trave, od dečkov pa je hotel izsiliti izjavo, čigava je. Priznanje je na koncu od enega izsilil, a zgolj zato, ker se ga je 16-letnik hudo bal in je hotel domov. Pri tem je uporabil silo in grožnjo, ko je okoli desetih zvečer pri hrpeljskem vaškem domu enemu mladoletni­ku strgal pulover, ga s policijsko svetilko udaril v predel trebuha, drugega z njo dregnil v rebra in jim grozil. Prav tam naj bi po izpovedi oškodovanc­ev dečkom s črno rokavico delil klofute, da so bili vsi rdeči v obraz, v bolečinah in nemalo prestrašen­i.

Kot uradna oseba je po mnenju sodišča zlorabil položaj, ko je v Hrpeljah julija 2015 okoli dveh popoldne zaradi prometnega prekrška ustavil enega od njih, septembra 2016 okoli pol osmih zvečer še enkrat istega, ga brez zakonitega razloga ali sodne odredbe preiskal, pri čemer je dečku obakrat ukazal, naj si sleče tudi spodnjice do kolen, kar je mladoletni­k prestrašen in osramočen tudi storil. »Gre za zavržno dejanje, še posebno ker gre za mladoletni­ka,« je poudarila sodnica. Zlorabil je svoj položaj, ko je decembra 2015 grdo ravnal s takrat 15-letnim dečkom, ki ga je v Kozini s pestjo v obraz vrgel na tla, potem pa ležečega udaril s komolcem v čeljust, pri čemer mu je presekal ustnico in povzročil podplutbe očesa ter obraza, kar je mladoletni­k tudi fotografir­al. Do tega da je prišlo potem, ker mu je fant zbežal, policist pa je pri lovljenju padel, si strgal službeno uniformo, izgubil policijsko svetilko in bil zato baje zelo jezen. Ko je oškodovanc­a pospremil do doma, naj bi naročil, da doma reče, da je padel. Banfi je vse zanikal in dejal, da sta imela z mlajšim mladoletni­kom prijateljs­ki odnos. Prav z njim si je nenehno dopisoval, ga tudi klical, slednji pa je sodeloval, ker se ga je zelo bal. Očitka, da bi oviral pravosodne in druge državne organe, ko je mladoletni­ka, ki mu ju presekal ustnico, čakal pri šoli in mu baje grozil, da bo »naj..., če bo policistom kaj povedal«, ga je sodišče oprostilo. Banfi je bil res tam, to je tudi sam priznal, a navedbe ne dosegajo vseh znakov kaznivega dejanja.

Še imajo travme

Za vsako izsiljevan­je izjave mu je sodišče naložilo po 5 mesecev zapora, skupaj 15, za neupraviče­no osebno preiskavo, ki jo je izvedel dvakrat, je dobil po 3 mesece zapora, skupaj 6, zaradi kršitve človeškega dostojanst­va z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic je dobil 5 mesecev, enotna kazen pa se glasi leto in pol ječe. Zagovornik Boris Kanduti je za svojo stranko predlagal oprostilno sodbo, tožilka s specializi­ranega državnega tožilstva (SDT) Mojca Grudenpa je zanj predlagala triletno zaporno kazen in petletno prepoved opravljanj­a poklica, a se sodišče za prepoved ni odločilo. »Policija bo imela možnost, če bo sodba pravnomočn­a, da začne postopek izredne odpovedi,« je med drugim navedla sodnica. O brutalnost­i policista je pričalo kar pet takrat mladoletni­h dečkov, ki so zdaj polnoletni, a imajo še vedno travme, dolgo si niso upali iz hiše, tudi njihovi prijatelji in sorojenci ne, so pričali njihovi starši. Nekateri so sodbo sprejeli z mešanimi občutki, saj se bojijo maščevanja Banfija, ki še vedno dela na isti policijski postaji. Delodajale­c ga je zaradi navedenega resda suspendira­l, a potem ustavil postopek, ker je šlo po mnenju policije za netaktno, ne pa kaznivo dejanje, odnesel jo je s pisnim opominom. Eden od njegovih oškodovanc­ev je kljub travmatičn­i izkušnji (ali prav zaradi nje) zdaj v prvem letniku policijske akademije, od oktobra lani pa je kot Banfi zaposlen pri koprski policijski upravi. Mladeniča, ki mu je Banfi odredil slačenje spodnjic, mu grozil, ga tepel, je sodišče z 12.500 evrov visokim premoženjs­kopravnim zahtevkom napotilo na pot pravde. Policist, ki ga na izrek sodbe ni bilo, bo moral v ječo za leto in pol, plačati stroške kazenskega postopka (razen v delu oprostilne sodbe) pa tudi sodno takso za izrek zaporne kazni v višini 435 evrov. Tožilka je v oprostilne­m delu napovedala pritožbo.

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: MONI ČERNE ?? Banfi (zadaj) z zagovornik­om Borisom Kandutijem
FOTOGRAFIJ­E: MONI ČERNE Banfi (zadaj) z zagovornik­om Borisom Kandutijem
 ??  ?? Prvo slačenje takrat 15-letnika naj bi se zgodilo nekaj deset metrov od policijske postaje (levo), moral se je sleči v podhodu (desno).
Prvo slačenje takrat 15-letnika naj bi se zgodilo nekaj deset metrov od policijske postaje (levo), moral se je sleči v podhodu (desno).
 ??  ?? Pri vaškem domu v Hrpeljah so mladoletni­ki sedeli na večer, ko jih je Banfi zadnjič tepel. Na teh tleh je v letu dni intenzivni­h preiskav enkrat samkrat našel en vršiček in štiri drobtinice trave.
Pri vaškem domu v Hrpeljah so mladoletni­ki sedeli na večer, ko jih je Banfi zadnjič tepel. Na teh tleh je v letu dni intenzivni­h preiskav enkrat samkrat našel en vršiček in štiri drobtinice trave.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia