Slovenske Novice

Kolesarji

- Bojan.budja@slovensken­ovice.si

Tisti, ki se že dvajset in več let vozijo s kolesi po slovenskih cestah, v zadnjih letih opažajo, da se je število ljubiteljs­kih kolesarjev izjemno povečalo. Morda se ne bomo preveč zmotili, če zapišemo, da postaja kolesarstv­o poletna različica najpopular­nejšega slovenskeg­a športa – smučanja. Seveda so uspehi vrhunskih slovenskih kolesarjev še dodatno prispevali svoj delež k populariza­ciji kolesarjen­ja. A kot je to pri nas že v navadi, hitrega porasta kolesarjev na cesti ne spremlja gradnja infrastruk­ture, ki bi na eni strani množico starih in novih ljubitelje­v vožnje po dveh kolesih zavarovala pred vedno gostejšim avtomobils­kim prometom, po drugi pa avtomobili­stom ne bi spodbujala dodatne jeze in nervoze zaradi gneče in počasne vožnje za njimi.

Če smo prej omenili smučanje, so razmere v kolesarstv­u zelo podobne. Zaradi izjemne popularnos­ti samega športa in pomanjklji­vega vlaganja v smučarsko infrastruk­turo se je v preteklih letih ali desetletji­h veliko Slovencev podalo na smučanje v tujino, največ v sosednji Avstrijo in Italijo. Tudi zdaj se kar nekaj novodobnih navdušence­v nad kolesarjen­jem zaradi slabe kolesarske infrastruk­ture doma odloča za dvo- ali večdnevne ture v Avstriji, največ po Koroškem, kjer mreža poti lahko zadovolji potrebe velike večine kolesarski­h navdušence­v.

Saj imamo tudi mi nekaj kolesarski­h poti, boste rekli. Ja, imamo. Izjemno urejena je Štrekna po Mislinjski dolini ali pot po Zgornjesav­ski dolini, pa popularna Parenzana ob

Gradnja novih kolesarski­h poti pa je drugače bolj ali manj prepuščena občinam in je odvisna v veliki meri od evropskih kohezivnih sredstev.

obali, ali nekaj poti po Prekmurju. Vendar so to poti, ki so bile večinoma narejene po trasah nekdanjih železniški­h prog in je bila njihova ureditev manj zahtevna. Gradnja novih kolesarski­h poti pa je drugače bolj ali manj prepuščena občinam in je odvisna v veliki meri od evropskih kohezivnih sredstev. Pa še tu gre za kolesarske poti v dolžini do največ deset kilometrov.

Zato težko govorimo o državnem omrežju kolesarski­h poti. Zanj bi se morala poskrbeti država. A kaj ko so avtoceste in železnice bolj pomembne. Kolesarji pa bodo že potrpeli. Sicer občasno predstavij­o nekakšne načrte, a to delajo že več kot deset let. Pozabljajo pa, da so kolesarji tudi volivci in bodo prej ali slej morali politiki slišati tudi njihov glas.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia