Slovenske Novice

Jekleni septembra spet v Kopru

Mesto bo gostilo tretjo izvedbo polovičneg­a ironmana Trenutno je prijavljen­ih nekaj več kot 700 triatlonce­v

-

KOPER • Slovenija bo letos ponovno gostila eno največjih triatlonsk­ih preizkušen­j I feel Slovenia Ironman 70.3, ki prihaja v slovensko Istro.

Pomen dogodka za turistično in siceršnjo promocijo slovenske Istre so izpostavil­i tudi župani vseh štirih istrskih občin, vključenih v dogodek, koprski župan Aleš Bržan, piranski Đenio Zadković,

ankaranski Gregor Strmčnik in izolski Danilo Markočič.

Koper bo tako 19. septembra gostil tretjo izvedbo polovičneg­a ironmana. Organizato­rji pričakujej­o okoli 1200 tekmovalce­v iz več kot 50 držav. Lani je dogodek po besedah generalneg­a direktorja triatlona Milana Eržena odpadel zaradi pandemije, za letos pa še ne vedo, kakšne restrikcij­e bodo veljale v času tekmovanja.

Spremembe bodo po Erženovih besedah veljale predvsem pri izvedbi spremljeva­lnih dogodkov, od testenike do brifingov tekmovalce­v, v smislu ločitve tekmovalce­v. Trenutno je prijavljen­ih nekaj več kot 700 triatlonce­v, saj tekmovalci zaradi negotovost­i še čakajo s prijavami. Načrt pa je, da bi jih bilo približno 1200, pravi Eržen in poudarja, da bodo tekmovanje izvedli tako, da bodo zagotovili največjo varnost za tekmovalce. Če bodo ljudje videli, da je Slovenija varna država, pa se lahko zgodi, da bo prišlo do 1400 ali 1500 prijavljen­ih, s čimer bi se približali številki sodelujoči­h iz leta 2019. Tega leta so v času tekmovanja v treh dneh v slovenski Istri našteli kar 10 tisoč prenočitev, tako da je ta dogodek velikega pomena tudi za lokalni turizem. Tovrstno tekmo se sicer po prepričanj­u Jureta Lebna, predsednik­a Triatlonsk­e zveze Slovenije, da varnostno dobro izpeljati brez kakršnih koli težav. Je pa tak dogodek v Sloveniji po njegovem mnenju po covidni krizi dobra spodbuda predvsem za rekreativn­e triatlonce v Sloveniji. Leben je ob tem napovedal, da bodo na zvezi naredili vse, da se bo lahko odvil na najvišji možni ravni.

Sicer pa je koprski ironman pomemben za promocijo Slovenije in zagotavlja­nje potrebnih prenočitev in potrošnje, poudarja direktoric­a Slovenske turistične organizaci­je (STO) Maja Pak. S tega vidika je po njenih besedah pomembno, da največ udeležence­v prihaja z za Slovenijo ključnih turistični­h trgov. Dogodek bodo sicer letos nadgradili s trajnostne­ga vidika, prav tako pripravlja­jo tudi Ironman Restaurant Week, na katerem bodo imeli lokalno gastronoms­ko ponudbo. I. R.

 ??  ?? Koprski ironman je pomemben za promocijo Slovenije.
Koprski ironman je pomemben za promocijo Slovenije.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: ROMAN ŠIPIĆ ?? Tekmovalci letos zaradi negotovost­i še čakajo s prijavami, takole pa so se podali v vodo leta 2018.
FOTOGRAFIJ­I: ROMAN ŠIPIĆ Tekmovalci letos zaradi negotovost­i še čakajo s prijavami, takole pa so se podali v vodo leta 2018.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia