Slovenske Novice

Koncertno poletje?

- IZAK KOŠIR

V torkovo jutro sem se zbudil z radijsko odda- jo na Valu 202 (za zamudnike je na voljo na njihovi spletni strani), v kateri sta v Nebulozah razpravlja­la spraševale­c Miha Šalehar in gost, ki je v tem primeru po naključju tudi moj sorodnik, glasbenik Tadej Košir. Tema pogovora je bil položaj glasbeniko­v in koncertov, ki so po več kot letu dni bolj in manj smiselnih ukrepov za zajezitev epidemije ponovno v polnem zamahu. Vsaj tako se zdi. Poletje je tu. Ljudje s(m)o se sprostili in krvavo pogrešamo druženja, glasbo, kulturo. A kaj ko nas spet strašijo, da za ovinkom že čaka novi val in da je nova (bojda še bolj nalezljiva) različica virusa praktično že tu, tudi v naših krajih. Sedi in čaka. Kot smo v teh vrsticah v pretekli sezoni karanten, ukrepov in izolacij že omenili, so se morali številni glasbeniki (in širše tudi kulturniki, a tokrat se bomo osredotoči­li zgolj na koncertno panogo) prekvalifi­cirati in svoj poklic, ki ga mnogi še danes krivično označujejo za hobi, zamenjati za drugo obrt, takšno, za katero niso bili poklicani na svet, takšno, ki jim ni pisana na kožo, takšno, za katero se niso šolali in urili, a v tem trenutku takšno, ki jim bo prinesla kruh, da bodo lahko poravnali življenjsk­e stroške (položnice, najemnine in druge obveznosti). Kot smo lahko slišali v nekaj zanimivih uličnih anketah, ki so merile javno mnenje, še vedno mnogi mislijo, da so glasbeniki v času, ko jim je vlada z ukrepi onemogočil­a delo, pač ustvarjali in pridobival­i nove navdihe. To je, seveda, napačna predpostav­ka, saj je glavni vir prihodkov velike večine glasbeniko­v prav koncertna obrt. Od slednje živijo tudi drugi, ne zgolj nastopajoč­i, zato v tem primeru ne smemo pozabiti niti na širšo koncertniš­ko družino, ki vključuje postavljav­ce odrov, lučkarje, oblikovalc­e zvoka in številne druge.

Miha in Tadej sta se pogovarjal­a tudi o tem, na kakšen način ljudje, torej odjemalci glasbe, poslušalci (oboževalci, fani, če želite), mislijo, da pomagajo glasbeniko­m v teh za njih nič kaj rožnatih časih. Številni so mnenja, da je dovolj, če delijo njihovo glasbo na družabnih omrežjih, saj služijo z ogledi na portalu youtube. Žal je Slovenija edina država v Evropi, ki nima urejenih pravil glede izplačevan­ja avtorskih pravic na tem največjem svetovnem videoporta­lu. Kaj pa spletne streaming platforme, ki jih imamo na telefone naložene domala vsi in ki so v zadnjih letih skoraj povsem zamenjale cedeje, plošče in druge oblike glasbenih predvajaln­ikov? Tudi te zaradi pri nas še vedno precej neurejeneg­a področja predstavlj­ajo precej majhen odstotek zaslužka avtorjev glasbe.

Govorimo zgolj o nekaj odstotkih, tudi pri najbolj plodnih avtorjih. Kolektivni organizaci­ji, ki izplačujet­a tantieme, Sazas (za avtorje) in IPF (za izvajalce), sta poleg koncertov za slovenske glasbenike še edina relevantna vira zaslužka. Tam pa, razumljivo, prednjačij­o plodnejši avtorji in izvajalci, ki imajo širši opus.

A ne glede na vse je glasbeni svet v teh dneh zajel val optimizma. Po dobrem letu v umetni komi so se glasbeniki vrnili na odre. V teh dneh smo lahko brali, da je bilo v Novem Sadu na največjem festivalu na Balkanu kar 40.000 ljudi na večer. Kar je sicer 15.000 manj kot pred pandemijo, a vseeno gre za spodbudne številke, saj je srbski Exit, ki je

Komaj so glasbeniki ponovno naoljili svoje inštrument­e, že se nad njihov sektor ponovno zgrinjajo črni oblaki.

potekal med 8. in 11. julijem, nekakšen testni eksperimen­t (poligon) za vse druge večje festivale, ki se bodo ali ne bodo zgodili v prihodnjih tednih in mesecih. Organizato­rji festivalov v Veliki Britaniji so denimo prav včeraj opozorili na nevzdržna pravila samoizolac­ije. Izpostavil­i so, da lahko pravila njihovo osebje prisilijo v to, da izbrišejo aplikacijo za sledenje britanskeg­a nacionalne­ga zdravstven­ega sistema (NHS). Vlado so zato pozvali, naj pravila spremeni, saj jim ta že povzročajo kadrovske težave. Zelo verjetno je, da bodo ljudje aplikacijo, ki še vedno ni prilagojen­a, enostavno izključili.

To pa ni edina težava. Generalni direktor Združenja neodvisnih festivalov (AIF) Paul Reed je dejal, da tudi če umaknejo pravila samoizolac­ije za popolnoma cepljene, bodo ostali problemi za festivalsk­o osebje, saj večini še ni bil ponujen drugi odmerek cepiva. »Težava je, da, ne glede na zahteve po testih in sledenju, ob udeležbi na dogodkih osebju lahko aplikacija zabrni. To pomeni, da bo mlajše, še ne dvakrat cepljeno osebje na festivalu moralo v samoizolac­ijo tudi po 16. avgustu,« je poudaril Reed. Po njegovih besedah lahko to močno vpliva na delovanje letošnjih festivalov, prav tako pa so že prejeli poročila izvajalcev in upravljavc­ev prizorišč, ki so morali dela prekiniti zaradi pravil samoizolac­ije. Njegovo mnenje delijo tudi številni drugi organizato­rji festivalov in klubov, ki že opozarjajo, da trenutne razmere vodijo v nevzdržen pritisk na glasbeni sektor, saj se bo moralo začasno zapreti ogromno prizorišč, in to prav v poletnem času.

Komaj so glasbeniki ponovno naoljili svoje inštrument­e, že se nad njihov sektor ponovno zgrinjajo črni oblaki. Podprete jih lahko tako, da kupite kakšen njihov izdelek ... všečki in delitve na facebooku žal ne bodo pripomogli k plačevanju položnic.

 ?? FOTO: ROBIN SCHULZ/ EXIT ?? Na festivalu Exit v Srbiji so prejšnji teden vsak večer našteli 40.000 obiskovalc­ev.
FOTO: ROBIN SCHULZ/ EXIT Na festivalu Exit v Srbiji so prejšnji teden vsak večer našteli 40.000 obiskovalc­ev.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia