Slovenske Novice

Strele vzele 76 življenj

-

NEW DELHI • Nekateri so pasli živino sredi nevihte in se usodno zatekli pod drevo, okoli 30 jih je radovedno zrlo v strele z znamenitih opazovalni­h stolpov iz 12. stoletja v turistične­m mestu Džajpur v državi Radžastan in se pri tem še fotografir­ali: pozirali so pred zasloni pametnih telefonov, da bi svoje sledilce na družabnih omrežjih navdušili s spektakula­rnimi selfieji.

Skupno so v minulih dneh strele vzele najmanj 76 življenj v Indiji, poročajo tamkajšnje oblasti, ki zaskrbljen­e spremljajo začetek monsunskeg­a obdobja. To bo trajalo predvidoma do septembra, že zdaj pa, kot kaže, povzroča obilo zapletov. Med trideseter­ico, ki se je zbrala na priljublje­ni trdnjavi, jih je kar nekaj popadalo v obrambne jarke, tako da so imele reše

Že na začetku monsunskeg­a obdobja smrtne žrtve Mnogi umrli na stolpih in vzpetinah zaradi selfiejev

valne službe kar nekaj težav pri iskanju poškodovan­cev in smrtnih žrtev, teh naj bi bilo 11; med ranjenimi je mnoge zajela panika, številni so vpili zaradi neznosnih bolečin, poročajo tuji mediji. Največ ljudi je zaradi udarov strele umrlo v državi Utar Pradeš, po zadnjih podatkih 42, a natančnih okoliščin oblasti ne navajajo.

Udari strele so v monsunskem obdobju v Indiji zelo pogosti, pravzaprav čedalje pogostejši, ugotavljaj­o meteorolog­i, ki opozarjajo na posledice podnebne krize. Leta 2019 so strele vzele 2900 življenj, tudi letos ne pričakujej­o nič manj žrtev. Leta 2018 so v državi Andra Pradeš ugotovili kar 36.749 udarov strele v samo 13 urah. Nestanovit­no vreme povzroča tudi preglavice in nesreče v letalskem prometu.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Reševanje s trdnjave je bilo izjemno težavno.
FOTO: REUTERS Reševanje s trdnjave je bilo izjemno težavno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia