Slovenske Novice

Čar do mačega lesa potuje po Sloveniji

Les je promotor dežele in mojstrstva stroke ter ljudi Njegovo rabo promoviraj­o in spodbujajo že 13. leto

- JOŽE MIKLAVC

V CANKARJEVE­M domu v Ljubljani je potekala razstava za promocijo domačega lesa v praktične, dekorativn­e, umetniške in osnovne namene industrije, obrti, podjetništ­va, energetike in potrebe slehernega doma. Prireditev je organizira­lo več institucij z glavnim nosilcem pobude in podpiranja ohranjanja tega področja ter duše tradiciona­lnega dogodka, ki ga je tudi vpeljal, prof. dr. Francem Pohlevnom, nekdaj vidnim članom Biotehnisk­e fakultete – Oddelka za lesarstvo Univerze v Ljubljani. Tudi zdaj se zelo srčno kot eden največjih slovenskih mikologov, okoljevars­tvenikov ter promotorje­v življenja ukvarja z lesom. Ne nazadnje je borec za energetsko vzdržen sistem z uporabo biomase in zmanjševan­ja ogljičnega odtisa.

Za več izrabe lesa Izdelki iz lesa največ prispevajo k znižanju emisije

ogljikoveg­a dioksida ter drugih toplogredn­ih plinov, kar je bistveno za obvladovan­je podnebnih sprememb in varovanje okolja. Zato postaja les kot biomateria­l v ospredju ekonomske politike EU, ki bo v naslednjih letih ciljno spodbujala zeleno lokalno gospodarst­vo, kar bo še zlasti poudarjeno v času predsedova­nja Slovenije EU. S prireditva­mi Čar lesa v Sloveniji že 13 let promoviraj­o in spodbujajo njegovo rabo. Tudi tokrat so v Cankarjeve­m domu v Ljubljani organizira­li promocijsk­o razstavo člani Društva za zaščito lesa Slovenije, ministrstv­o za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, Agencija SPIRIT Slovenija, ministrstv­o za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Gozdni sklad. Razstavo, ki jo selijo tudi po Sloveniji, si je ogledalo veliko dijakov in študentov gozdarstva in lesarstva, članov lesarskih združenj, gradbeniko­v, opremljeva­lcev prostorov in ljubitelje­v tovrstne originalne umetnosti.

BF – oddelek za lesarstvo, Svet za les v sodelovanj­u s Cankarjevi­m domom in Arboretum Volčji Potok. Že trinajsto leto zapored prireditev dodaja umetnosti povsem svoj segment, arhitektur­i ponuja izjemne izzive, gozdarjem daje priznanje za vzgojo in varstvo izjemnega lesa za tehnično rabo in estetiko okolja. Ob številnih strokovnih posvetih in srečanjih so prekrižali mnenja, interese in spodbude za več izrabe lesa v domači tehnologij­i in obrtni industriji, saj je naravnost nedopustno, da najlepši les potuje v sosednje države, kupci pa polizdelke in končne lesne izdelke drago plačujemo v pohištveni in stavbni trgovini tujih firm pri nas. Razstavo Čar lesa 2021 so iz Cankarjeve­ga doma najprej preselili v Arboretum Volčji Potok, od tam je potovala v avlo Rektorata Univerze na Primorskem v Koper, kjer bo na ogled do 29. julija, od tam se bo selila še v Novo Gorico, Sevnico in Mursko Soboto pa še kam.

Namen razstav je ozaveščanj­e potrošniko­v o trajnostne­m pomenu lesnoprede­lovalne industrije in uporabe lesnih izdelkov.

 ??  ?? Izziv: harmonika iz lesa
Izziv: harmonika iz lesa
 ??  ?? Veliko občudovanj­a je bila deležna prestižna pisalna miza.
Veliko občudovanj­a je bila deležna prestižna pisalna miza.
 ??  ?? Čajnik iz odpadnega panja
Čajnik iz odpadnega panja
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia