Slovenske Novice

Na dan Bastilje cilj francoska zmaga

Na državni praznik na sporedu najzahtevn­ejša pirenejska etapa Toura

- MIHA HOČEVAR

Vstanite, otroci domovine, dan slave je prišel! Poziv, s katerim se začne marseljeza, bo danes veljal za vse francoske kolesarje na Touru. Napočil je dan Bastilje, ko morajo domači fantje na kolesih pokazati vse, kar zmorejo. Tokrat pa jih čaka posebno zahteven zalogaj, kraljevska 17. etapa, ki bi v ospredje lahko zvabila tudi Tadeja Pogačarja. Z zmago na dan Bastilje se vsak Francoz zapiše med narodne junake, ne glede na to, ali je etapa tisti dan ravninska ali gorska. To je dan, ko se ob trasi običajno zbere največ navijačev, ki svoje ljubljence nesejo proti cilju. Od leta 1903 so se doslej na 14. julija veselili 32 domačih zmag, ki pa so v zadnjem desetletju in pol postale redke. Zadnji francoski zmagovalec na ta dan je bil Warren Barguil leta 2017, ko je prekinil kar 12-letno sušo po zmagi Davida Moncoutiéj­a leta 2005. Za nameček lani na dan Bastilje ni bilo Toura – pandemija ga je prvič v 118-letni zgodovini zamaknila iz julija v september – in Francozi bodo danes bržkone še posebno bojeviti. Vprašanje pa je, ali bodo tudi dovolj močni. Čaka jih 177 km dolga preizkušnj­a s peklenskim­i zadnjimi 60 km. Drug za drugim si bodo sledili vzponi na Col de Peyresourd­e (13,2 km, 7-odstotni povprečni naklon), Col d’Azet-Val Louron (7,4 km, 8,3 odstotka) in za veliki finale še Col du Portet. Na najvišji (2215 m) prelaz v francoskih Pirenejih vodi 16 km klanca s povprečnim naklonom 8,7 odstotka in višinsko razliko 1390 metrov. To je le malo manj kot dva vzpona na Vršič iz kranjskogo­rske strani … To je teren, na katerem bi lahko ob najmočnejš­ih francoskih hribolazci­h Davidu Gauduju in Guillaumu Martinu kaj poskusil tudi Julian Alaphi

lippe, ki je na Touru dobil že šest etap, a še nobene na dan Bastilje. Njegov predhodnik in vzornik Laurent Jalabert je slavil dve, v letih 1995 in 2001.

Napad odgovor na izziv

Za Pogačarja ta čas etapna zmaga ni prioriteta, s svojo ekipo je osredotoče­n na branjenje zajetne prednosti v skupnem seštevku, a danes bi se lahko oba cilja prekrila. Če ga bodo tekmeci za rumeno majico izzvali, slovenski zvezdnik najbrž ne bo čakal z odgovorom. V tem primeru bi bil (proti)napad najboljša obramba, etapna zmaga pa pika na i njegovega letošnjega Toura. In kako je šlo v zadnjih letih najboljšim v skupnem seštevku na dan Bastilje?

Chris Froome je leta 2016 doživel kalvarijo, o kateri je bilo veliko napisanega in povedanega minuli teden, ko je Tour obiskal Mont Ventoux. To je bil dan, ko je Britanec po trku z motorjem pretekel del vzpona na velikana Provanse in vseeno ubranil rumeno majico. Precej raje se Froome spominja Bastilje in Ventouxa iz leta 2013, ko je z etapno zmago zapečatil prvega od svojih štirih Tourov. Pogačar bi lahko danes v podobnem slogu v žep pospravil drugega, koliko jih še bo, pa bo pokazal čas.

 ?? FOTO: STEPHANE MAHE/ REUTERS ?? Tudi Guillaume Martin bo na francoski praznik ciljal na etapno zmago na Touru.
FOTO: STEPHANE MAHE/ REUTERS Tudi Guillaume Martin bo na francoski praznik ciljal na etapno zmago na Touru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia