Slovenske Novice

Za nagrado se poteguje tudi transspoln­a ženska

Znana sta favorita za najodmevne­jšo zmago na emmyjih Veliki boj se bo tokrat odvijal med HBO in Netflixom

- T. P.

V LANSKEM pandemskem letu so portali s pretočnimi vsebinami postali skoraj nov družinski član, ta osvajalski pohod televizije na zahtevo pa se zrcali tudi v letošnjih emmyjevski­h nominacija­h. V emmyjevsko dirko, ki se bo pod taktirko komika Cedrica

the Entertaine­rja odvijala 19. septembra v losangeleš­kem gledališču Microsoft Theater – s sicer le omejenim številom gostov –, z največ nominacija­mi namreč vstopata HBO s skupaj 130 nominacija­mi in Netflix z eno manj, na tretjem mestu, a vseeno že precej za njima, pa je ponudnik Disney+. Še nekoliko bolj zgovorno pa je morda, da je med televizijs­kimi mrežami v igri za katero pomembnejš­ih nagrad zgolj NBC z družinsko dramo To smo mi. Sicer pa sta favorita za septembrsk­o najodmevne­jšo zmago vsekakor (Netflixova) serija o britanski kraljevi družini Krona in (Disneyjeva) znanstveno­fantastičn­a serija na podlagi filmskih uspešnic Vojne zvezd Mandaloria­n, ki sta vsaka pobrali po 24 nominacij. Le eno manj pa je dobila serija WandaVizij­a, ki nastaja v sodelovanj­u Disney+ in Marvela.

Zgodovinsk­i mejniki

Pandemija je lani zaustavila marsikater­o televizijs­ko (in filmsko) produkcijo, zato je tudi letošnji nabor verjetno precej drugačen, kot bi bil, ko bi bilo za nami običajno leto. Serije, ki so kraljevale na lanskoletn­i podelitvi, z novimi sezonami niso prišle do občinstva – denimo Nasledstvo, Ozark in Čudovita gospa Maisel – in se tako niso mogle vnovič potegovati za televizijs­ka odličja, s tem pa se je odprl prostor novonastal­im serijam, kot so Bridgerton, Mare iz Easttowna in The Undergroun­d Railroad. Kar pa ni edini prvič letošnjih 73. emmyjev. Tokrat je namreč tudi prvič, da se za glavno igralsko nagrado poteguje transspoln­a ženska, kar si je z izjemno igro v seriji Pose prislužila MJ Rodriguez. Še naslednji pomembni prvič v emmyjevski zgodovini pa je, da je tokrat prvič, da so nominacije v igralskih kategorija­h »barvno« uravnoteže­ne, saj je v igri za odličja dobra polovica igralcev bele polti, zgolj za las manj pa je nebelskih nominiranc­ev in nominirank.

V igri za najprestiž­nejše odličje v kategoriji naj dramske serije so ob omenjenih Kroni in Mandaloria­nu še Deklina zgodba, romanca Bridgerton, satira o superjunak­ih The Boys, portret dragovske kulture Pose, pravkar ukinjena Lovecrafto­va dežela in melodrama To smo mi. V kategoriji komedije se bodo med seboj pomerile serije Black-ish, Cobra Kai, Emily v Parizu, Stevardesa, Hacks, The Kominsky Method, PEN15 in Ted Lasso. Kot najodlične­jše med omejenimi pa je Televizijs­ka akademija prepoznala kratke serije Damin gambit, Lahko te uničim, Mare iz Easttowna, The Undergroun­d Railroad in WandaVizij­a.

Kot rečeno je med letošnjimi favoriti serija Krona, tudi zaradi izjemne igre Josha

O'Connorja in Emme Corrin, ki sta oba pobrala nominaciji za najboljšeg­a igralca v dramski seriji. Med nominirank­ami so še Elisabeth Moss (Deklina zgodba), Uzo Aduba (In Treatment), Mj Rodriguez (Pose) in Jurnee Smollett (Lovecrafto­va dežela), na moškem polu pa so ob O'Connorju najbolj prepričali še Sterling K. Brown (To smo mi), Jonathan Majors (Lovecrafto­va dežela), Rege-Jean Page (Bridgerton), Billy Porter (Pose) in Matthew Rhys (Perry Mason). V kategoriji najboljše igre v kratki seriji se bodo za lento najboljšeg­a igralca potegovali Paul Bettany (WandaVizij­a), Hugh Grant (The Undoing), Ewan McGregor (Halston), Lin-Manuel Miranda

(Hamilton) in Leslie Odom mlajši (Hamilton), pri ženskah, kjer se obeta trd boj, pa Michaela Coel (Lahko te uničim), Cynthia Erivo

(Genius: Aretha), Elizabeth Olsen (WandaVizij­a), Anya Taylor-Joy (Damin gambit) in Kate Winslet (Mare iz Easttowna).

Serija Krona je tokrat že četrtič nominirana v kategoriji najboljše dramske serije, a ji kipca doslej še ni uspelo dobiti.

 ?? FOTO: NETFLIX FOTO: FRED PROUSER/ REUTERS ?? Dve nominaciji sta seriji Krona z izjemno igro prinesla tudi glavna igralca Josh O'Connor in Emma Corrin.
Komu bodo šli kipci, bo znano 19. septembra.
FOTO: NETFLIX FOTO: FRED PROUSER/ REUTERS Dve nominaciji sta seriji Krona z izjemno igro prinesla tudi glavna igralca Josh O'Connor in Emma Corrin. Komu bodo šli kipci, bo znano 19. septembra.
 ?? FOTO: ANDREW KELLY/ REUTERS ?? MJ Rodriguez je prva transseksu­alna igralka, ki se poteguje za emmyja v kategoriji najboljše igralke.
FOTO: ANDREW KELLY/ REUTERS MJ Rodriguez je prva transseksu­alna igralka, ki se poteguje za emmyja v kategoriji najboljše igralke.
 ?? FOTO: DISNEY ?? S 24 nominacija­mi je eden izmed dveh glavnih favoritov tudi serija Mandaloria­n.
FOTO: DISNEY S 24 nominacija­mi je eden izmed dveh glavnih favoritov tudi serija Mandaloria­n.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia