Slovenske Novice

Pijan in zadet nad policista

IGOR STROJAN vzel sanvale, apaurine in heroin ter spil pet litrov vina. S polom norel po avtocesti in možem postave grozil s smrtjo.

- BOŠTJAN CELEC bostjan. celec@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • Anonimni občan je 11. junija nekaj čez pol tretjo uro zjutraj poklical na OKC in prijavil dogajanje pri družini najbolj znane slovenske romske družine, ki živi na obrobju prestolnic­e: » Igor Strojan v taboru na Obvozni cesti brez vozniškega dovoljenja divja s polom sive barve in se z njim zaletava. Je popolnoma pijan, razgraja in grozi drugim.« Policijska patrulja je pohitela v Roje, toda Igorja, ki se je le nekaj dni prej vrnil domov s prestajanj­a dolgoletne zaporne kazni, v taboru ni bilo več. Vsi drugi so bili na nogah, policistom so rekli, da se je močno pijan odpeljal v neznano, o tem, da bi prijavili njegove grožnje, pa niso hoteli niti slišati. Kdo ve, ali so policisti tedaj slutili, da bo ravno zaradi Igorja pred njimi še kako pester in nevaren konec noči.

Prepoved vožnje, čeprav nima izpita Obtožni predlog zoper 33-letnega Roma je spisala tožilka Tamara Gregorčič. Doslej že 14krat obsojeni Strojan je po hitrem postopku priznal, da je storil kaznivi dejanji nevarne vožnje in prikrivanj­a, tega, da je proti jutru zagrešil tudi napad na uradno osebo, ki naj bi ji celo pretil z umorom, pa noče priznati.

Dve leti zapora mu je po priznanju krivde prisodila okrajna sodnica Ana Pegan zaradi nevarne vožnje. Ko je ne le pijan, ampak tudi pošteno zadrogiran, s polom izginil iz Roj, so ga možje postave okrog 6. ure zjutraj opazili na kakih 40 kilometrov oddaljeni dolenjski avtocesti pri Biču, kako je divjal proti Ljubljani. Vijugal je po cesti, nenehno je spreminjal hitrost – od 70 kilometrov na uro vse do 160. Pred nekdanjo cestninsko postajo Dob je sunkovito zapeljal na prehiteval­ni pas in skoraj trčil v eno

od vozil. Nekaj metrov naprej je po odstavnem pasu tako tesno prehiteval tovornjak, da se je vozniku le s hipnim manevrom v levo uspelo izogniti trčenju. Na višnjegors­kem klancu je z voznega pasu zapeljal prek prehiteval­nega na bankino, pola je začelo zanašati in tudi voznik policijske­ga avta, ki mu je sledil, se je komaj izognil trčenju.

Z vratolomno vožnjo in vijuganjem je vztrajal vse do Ljubljane, drugi vozniki so se mu morali umikati, sicer bi treščil vanje. Pri razcepu Malence, kjer je najvišja dovoljena hitrost 80 kilometrov na uro, mu je radar nameril 170. Sledilo mu je več patrulj, malce pred predorom Šentvid pa se je beg le končal. Strojan je trčil v policijsko octavio, nato še v eno in se naposled zabil v varnostno ograjo. Izvlekli so ga iz avta, s strokovnim prijemom položili na asfalt in ga vklenili, preiskoval­ni sodnik pa ga je poslal v pripor. Eden od policistov se je v trčenju lažje ranil.

Za nevarno vožnjo v prometu, ki k sreči ni terjala žrtev, je zagrožena kazen do treh let zapora, Strojan jo je odnesel z dvema. Naravnost bizarno je sicer slišati stranska kazen, ki pa mu jo je po zakonu morala izreči sodnica. Za dve leti mu je namreč izrekla prepoved vožnje motornega vozila kategorije B. On pa sploh nima vozniškega dovoljenja. Še dodatna dva meseca ječe in s tem enotno kazen dve leti in mesec dni zapora si je prislužil s kaznivim dejanjem prikrivanj­a. Na neregistri­ranem avtu je imel namreč nameščeno le eno registrsko tablico (LJ R2-48X), ki je bila lastniku ukradena davnega leta 2011 in torej ni pripadala polu.

Sedel 9 let, zdaj bi ubijal

Najverjetn­eje pa to ne bo edina kazen, ki bo doletela ljubljansk­ega Roma, saj mu bo tožilstvo na sojenju poskušalo dokazati, da je zagrešil tudi kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti. Krivdo za ta očitek namreč Strojan zavrača, zato se bo moral vrniti na zatožno klop. Zakonodaja veleva, da se, kdor napade ali resno zagrozi, da bo napadel uradno osebo ali drugo osebo, ko ta opravlja naloge policije, kaznuje z zaporom od šestih mesecev do treh let.

In kaj naj bi storil voznik pola? Ko so policisti pri predoru Šentvid preprečili njegovo nadaljnje divjanje po cesti, naj bi grozil policistu Mitji H., ki je s kolegom proti njemu uporabil prisilna sredstva. Kot je v ovadbi zatrdil policist, njegove besede pa so potrdili tudi sodelavci, ki so bili v bližini, mu je začel Strojan groziti, da ga bo ubil, da ve, kje živi, in da bo to isto naredil tudi njegovi ženi in otrokom. Večkrat je ponovil, da je bil devet let v zaporu in da policisti sploh ne vedo, s kom imajo opravka. »Zgodilo se ti bo isto, kot se je Kukoviču! « naj bi bila ena od pretenj, zaradi katerih se je uniformira­nec počutil vznemirjen­ega, postalo ga je strah zase in za svojo družino. Vedel je namreč, na koga s Kukovičem misli Strojan. Damijan Kukovič je bil policist PP Litija, ki ga je avgusta 2014 s pištolo ustrelil neprištevn­i vojak, hudo ranjen je umrl v bolnišnici, morilec pa je pristal na enoti za forenzično psihiatrij­o.

Popolnoma pijan divja s polom sive barve in se z njim zaletava.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOMI LOMBAR ?? Na enem od številnih sojenj Strojanovi­m so Igorja (levo) in njegovega brata Zdenka obsodili, ker sta se izdajala za kriminalis­ta. Spravila sta se nad skupino študentov, ki se je prišla sproščat k brunarici ob reki Savi. Nadlegoval­a sta jih, enega celo varnostno pregledala in mu pri tem strgala jakno, ter jim ukazala, naj ležejo, drugače bosta streljala.
FOTO: TOMI LOMBAR Na enem od številnih sojenj Strojanovi­m so Igorja (levo) in njegovega brata Zdenka obsodili, ker sta se izdajala za kriminalis­ta. Spravila sta se nad skupino študentov, ki se je prišla sproščat k brunarici ob reki Savi. Nadlegoval­a sta jih, enega celo varnostno pregledala in mu pri tem strgala jakno, ter jim ukazala, naj ležejo, drugače bosta streljala.
 ?? FOTO: PU LJUBLJANA ?? Beg se je končal pri predoru Šentvid, kjer je trčil v policijski octavii.
FOTO: PU LJUBLJANA Beg se je končal pri predoru Šentvid, kjer je trčil v policijski octavii.
 ?? FOTO: PU LJUBLJANA ?? Ko so ga policisti poskušali obvladati, je enemu zapretil, da bo ubil njega in njegovo družino.
FOTO: PU LJUBLJANA Ko so ga policisti poskušali obvladati, je enemu zapretil, da bo ubil njega in njegovo družino.
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Kmalu se bo vrnil v svoj drugi dom, torej zapor.
FOTO: UROŠ HOČEVAR Kmalu se bo vrnil v svoj drugi dom, torej zapor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia