Slovenske Novice

Gizela ne izda recepta za visoko starost

Praznovala je stoti rojstni dan Slavje je bilo nepozabno

-

GORNJI PETROVCI • V vasi Lucova na Goričkem v občini Gornji Petrovci živi Gizela Bejek, ki je 9. julija praznovala okrogli jubilej: stoti rojstni dan! Vse življenje je živela in delala na kmetiji skupaj z možem Štefanom. Doma so redili živino, tržne viške pridelkov pa prodajali v bližnjo kmetijsko zadrugo. Že nekaj let je vdova, zdaj živi pri hčerki Zorici in njeni družini, ki za slavljenko lepo skrbijo, pravi, da ji nič ne manjka. V zakonu je povila še sina Štefana in hčerko Gizelo, ima pet vnukov.

Rada obuja spomine na minula leta, ki so bila sicer težka, a po svoje lepa in doživeta. Na kmetiji so v začetku zemljo obdelovali s kravjo vprego, pozneje pa s traktorjem in traktorski­mi priključki. Gizela pravi, da so nekoč živeli skromno, jedli domači kruh z domačo zaseko, danes pa so časi drugačni, vsega je na pretek, na mizi so vsak dan pogače in raznovrstn­o meso. Doma je za družino kuhala domače jedi, bujto repo, zelje s fižolom, krompir, dödole in druge prekmurske jedi.

Doživeti sto let življenja ni dano vsakemu, da je Gizela doživela tako visoko starost, ima skrivnostn­i recept, ki ga ne zaupa nikomur. Kljub visoki starosti se kar dobro počuti, pravi in upa, da ji bo zdravje še dolgo služilo, da bo še obrnila kakšen list in dodala nov kamenček v mozaik svojega življenja. Slavljenka si je želela in domači so ji ustregli: praznovanj­e njenega rojstnega dne je bilo slovesno in nepozabno. Okrogli jubilej je proslavila z najdražjim­i, voščili in vse dobro zaželeli so ji tudi župan občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber, podžupan občine Gornji Petrovci Ernest Kerčmar in občinski svetnik, doma iz Lucove Stanko Lepoša, obiskala sta jo evangeliča­nska duhovnica Jana Kerčmar in župnik župnije Markovci Dejan Horvat, pa tudi Marija Časar, predsednic­a Društva upokojence­v Gornji Petrovci, katerega članica je Gizela že 20 let, je tudi najstarejš­a članica. J. Ž.

Upa, da ji bo zdravje še dolgo služilo, da bo dodala še kakšen kamenček v mozaik svojega življenja.

vnukov ima.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: JOŽE ŽERDIN ?? Slavljenka med svojimi
FOTOGRAFIJ­I: JOŽE ŽERDIN Slavljenka med svojimi

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia