Slovenske Novice

Neurja terjajo življenja, podirajo hiše

V Nemčiji v primežu obilnega deževja in poplav Na pomoč čakajo na strehah, odrezani od sveta

-

BERLIN, BRUSELJ • Zahodno Nemčijo in vzhodno Belgijo je zajelo grozljivo neurje, ki je vzelo več življenj, številne pa še pogrešajo. V Nemčiji se je podrlo šest hiš, še 25 pa jih ni več varnih za bivanje. Dolgotrajn­o obilno deževje in poplave so povzročili strahotne posledice, poročajo tuji mediji: v Eifelort Schuldu v nemški deželi Porenje-Pfalška se je porušilo šest hiš, po pregledu terena pa se je izkazalo, da je nestabilni­h še najmanj 25 drugih zgradb v okolici, ki jim grozi, da se bodo zaradi poplavljen­e podlage vdrle. Umrlo je 42 ljudi, več deset jih še vedno iščejo, a je upanja, da jih bodo našli žive, iz ure v uro manj, se bojijo tamkajšnje oblasti; še vedno je pogrešan tudi moški, ki ga je v Jöhstadtu odnesla reka. Številni so se v obupu zatekli na strehe svojih hiš in tam čakajo na rešitev, številni kraji po zahodni Nemčiji pa so zaradi poplavljen­ih cest povsem odrezani od sveta; v eni od hiš v občini Waxweiler je ujetih pet ljudi, saj je njihov dom v celoti obdan z vodo, reševalci pa ga ne morejo doseči s čolni in trenutno čakajo na pomoč iz zraka. Med reševanjem sta že v sredo umrla dva gasilca, piše STA, ogroženi so tudi številni pripadniki civilne zaščite, na pomoč je priskočila vojska.

Nemški meteorolog­i svarijo, da se bo močno deževje v prihodnjih dneh še nadaljeval­o, predvsem v zveznih deželah Severno Porenje-Vestfalija, Porenje-Pfalška in Posarje. Pred vremenom trepetajo v Belgiji, poroča STA, kjer je obilno deževje s poplavami vzelo štiri življenja, tudi 22-letnika, ki je z napihljivi­m obročem skočil v narasel potok. E. B.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: WOLFGANG RATTAY/ REUTERS ?? Reševalci so se do nekaterih komajda prebili, drugi čakajo na pomoč iz zraka.
FOTOGRAFIJ­I: WOLFGANG RATTAY/ REUTERS Reševalci so se do nekaterih komajda prebili, drugi čakajo na pomoč iz zraka.
 ??  ?? Podrlo se je šest hiš, še najmanj 25 ni primernih za bivanje.
Podrlo se je šest hiš, še najmanj 25 ni primernih za bivanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia