Slovenske Novice

V ujmi se je zrušil most

Obilno deževje ustavilo življenje v zahodni Italiji V Omanu preštevajo smrtne žrtve

-

GENOVA Silovito deževje, kakršnega ne pomnijo, je zajelo zahod Italije: ponekod poročajo celo o 800 litrih dežja na kvadratni meter, tolikšna pa je skoraj skupna celoletna količina padavin na tistem območju! Deželo Ligurija deževje ogroža še naprej, zaprte so številne ceste in avtoceste, prekinjene železniške povezave; hudournišk­e poplave odnašajo vse pred seboj, bregove so prestopile številne reke. Najhuje je v Savoni, kjer so zaradi vremenske ujme predčasno zaprli tudi volišče, in okolici, poplave ogrožajo širše območje Genove, kjer so zaprli šole, tržnice, parke, pokopališč­a in še nekatere objekte. Meteorolog­i so rdeče opozorilo izdali tudi za severnejšo deželo, Piemont. Kot poročajo lokalni mediji, so se ponekod že sprožili zemeljski plazovi, smrtnih žrtev ali poškodovan­ih po zadnjih podatkih ni. Zaprli so nekatere cepilne centre, v mestu Quiliano pa se je zrušil most. Za gasilci v številnih mestih tako v Liguriji kot Piemontu je izjemno naporna noč; iz poplavljen­ih nepremični­n so rešili več deset ljudi, iz poplavljen­ega podvoza v mestu Rossiglion­e so pomagali 13 ujetim motoristom.

Pod vodo pa je tudi britanska prestolnic­a, ki so jo prav tako zalile obilne padavine. Pod vodo so številne ceste, javni promet je v nekaterih predelih povsem ohromljen. Voda je vdrla v številne stavbe v središču mesta ter v predelih Hampstead, Knightsbri­dge in Croydon, nekatera gospodinjs­tva so ostala brez električne energije, ujma pa je zajela tudi predel Škotske in Walesa.

Silovit ciklon, ki je prinesel obilno deževje in sunke vetra, pa je zajel Oman, kjer preštevajo tudi smrtne žrtve. Deroča voda je odnesla dojenčka, umrla sta še dva moška, ki ju je zasul zemeljski plaz. Številni so pogrešani. E. B.

Ponekod je padla celoletna količina padavin.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Ciklon na jugu Arabskega polotoka seje smrt.
FOTO: REUTERS Ciklon na jugu Arabskega polotoka seje smrt.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia