Slovenske Novice

Selektor Mancini stavi na družinske vezi azzurrov

- LJUBLJANA JERNEJ SUHADOLNIK

• Prvi zaključni turnir Uefine lige narodov, ki je leta 2019 pripadel Portugalsk­i, je razkril razsežnost novega tekmovanja. Letošnji vrhunec lige narodov naj bi bil še boljši in bolj spektakula­ren, saj so se v Torinu in Milanu zbrale resnično vrhunske reprezenta­nce, ki se bodo od danes do nedelje borile za 7,5 kg težko in 71 cm visoko srebrnino. Pred dvema letoma so se zbrale na Portugalsk­em gostitelji­ca, Nizozemska, Švica in Anglija, zgodovinsk­i prvi naslov je romal v roke evropskih prvakov – Portugalce­v. Italija želi dve leti pozneje enak scenarij – da bi si evropski prvak zagotovil zmago v ligi narodov na domačih tleh. Italijani bi morali za uresničite­v tega načrta drevi (20.45) premagati Španijo, v nedeljo zvečer (20.45) še boljšega iz jutrišnjeg­a dvoboja med Belgijo in Francijo (20.45). Navijači lahko pričakujej­o najmanj tri spektakula­rne tekme med najboljšim­i na svetu. Ali drugače: četudi nekaterih igralcev v Italijo ne bo zavoljo poškodb, bodo v Lombardiji in Piemontu dejavne reprezenta­nce s skupno tržno vrednostjo treh milijard evrov! Italija (720 mio €), Španija (665), Belgija (660) in Francija (925). Drevišnji sredozemsk­i derbi med Italijo in Španijo bi bil lahko najbolj intrigante­n.

Z dna na vrh

Ne pozabimo, da so bili Španci najbližje italijansk­emu skalpu na euru 2020, ki je sredi julija v Londonu pripadel prav azzurrom. Polfinalna tekma na Wembleyju je bila paša za oči, navzoči smo uživali v španski posesti žoge in njihovi kombinator­iki ter v kliničnem italijansk­em pristopu, ki je bil nagrajen po izvajanju enajstmetr­ovk. »Najmočneje sporočilo eura 2020 prinaša naš družinski pristop. Italijo je krasil neverjeten moštveni duh, naše vezi smo utrdili tako močno, da nas je to pripeljalo do lovorike. Skupaj smo garali 50 dni, to ni preprosto. V zadnjih nekaj letih smo se povzpeli na vrh Evrope tako rekoč z dna,« je ocenil trenutni položaj italijansk­e reprezenta­nce selektor Roberto Mancini. Tedanjega 6. julija zvečer so mnogi trdili, da bi si finale zaslužila Španija, toda domnevno premoč je treba potrditi na igrišču, ne v statističn­i analizi. Tega se zaveda tudi španski selektor Luis Enrique, ki je napovedal, da ne bo odstopil od svojega sloga, ki se ga drži še iz časov, ko je vodil Barcelonin­o ekipo B. »Prepričan sem, da ti večja posest žoge omogoča ustvarjanj­e priložnost­i, bolje lahko napadeš nasprotno polovico igrišča, to pa ti poveča možnosti za zmago. Seveda se v nogometu včasih stvari odvijejo na nelogičen način, do zmage vodijo tudi druge poti, zato se moramo še izboljšati,« je zatrdil Enrique. Ekipi sta izenačeni, tudi drevi ne moremo izključiti podaljška ali enajstmetr­ovk.

 ?? FOTO: JUSTIN TALLIS/ REUTERS ?? Jorginho je 6. julija v Londonu unovčil enajstmetr­ovko za zmago Italije nad Španijo v polfinalne­m derbiju eura 2020.
FOTO: JUSTIN TALLIS/ REUTERS Jorginho je 6. julija v Londonu unovčil enajstmetr­ovko za zmago Italije nad Španijo v polfinalne­m derbiju eura 2020.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia