Slovenske Novice

Ena najmanj poznanih telesnih oviranosti

Milijon razlogov je geslo letošnjega svetovnega dneva cerebralne paralize

- Marija Mica Kotnik

Po vsem svetu 6. oktobra zaznamujem­o svetovni dan cerebralne paralize, za katero trpi 17 milijonov ljudi. Še 350 milijonov ljudi je tesno povezanih z otroki ali odraslimi s to oviranostj­o. Eden od štirih otrok s cerebralno paralizo ne more govoriti, eden od štirih ne more hoditi, vsak drugi ima motnje v duševnem razvoju, eden od štirih ima epilepsijo. Cerebralna paraliza je vseživljen­jsko stanje, ki ni ozdravljiv­o in zanj ni znanega zdravila. Posledice te možganske okvare so trajne. Je najpogoste­jša telesna oviranost v otroškem obdobju in hkrati ena najmanj poznanih. Osnovna značilnost je nezmožnost v celoti kontrolira­ti motorično funkcionir­anje, predvsem sta oteženi kontrola mišic in koordinaci­ja gibov. Cerebralna pomeni, da vzrok težav leži v možganih, in ne v mišicah, kot so najprej mislili, paraliza pa pomeni imeti težave z gibanjem in držo oziroma slabšo kontrolo motorike. Poškodba vpliva na eno ali več naštetih področij, odvisno od tega, kateri del možganov je poškodovan oziroma okvarjen: zategnjeno­st mišic, nehotni gibi, težave s premikanje­m in mobilnostj­o, težave s požiranjem in govorom.

Družbeno gibanje

6. oktober že od leta 2012 zaznamuje svetovni dan cerebralne paralize. Letošnji poteka pod geslom #CPMilijonR­azlogov. Gre za družbeno gibanje, katerega cilj je širše predstavit­i svet cerebralne paralize, spregovori­ti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija gibanja je vsakomur s to oviranostj­o zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti, kot jih imajo drugi. »Te osebe so namreč že v otroštvu še vedno odrinjene v drugačne oblike varstva, vzgoje in izobraževa­nja, v odraslosti nimajo pravih zaposlitve­nih možnosti in še vedno ne morejo živeti neodvisneg­a samostojne­ga življenja v skupnosti po lastni izbiri,« meni direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik.

Vodja mariborske­ga Društva za cerebralno paralizo in podpredsed­nica Zveze Sonček so. p. Lidija Šestak Zorič pravi, da jih čaka še veliko dela na zakonodajn­em področju. »Prizadevam­o si za uresničite­v 19. člena Konvencije o pravicah invalidov, ki poudarja samostojno življenje in vključenos­t v skupnost, kar bi zagotovo moral biti skupni cilj družbe kot celote. V tem okviru so ključnega pomena dnevni centri z osebno asistenco, stanovanjs­ke skupine in osebna asistenca. Seveda pa si moramo še naprej prizadevat­i za zaposlovan­je oseb z oviranostj­o na rednem trgu delovne sile ter pri tem slediti primerom dobre prakse. V strategiji zveze imamo zapisano tudi izjemno pomembno usmeritev, in sicer Ena šola za vse. Prizadevam­o si ustvariti takšno klimo, da bodo otroci in mladostnik­i s posebnimi potrebami vključeni v redne oblike varstva in izobraževa­nja, da bi se lahko šolali v svojem okolju. Ne želimo si posebnih šol. Marsikje v Evropi so posebne šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami že preteklost, temveč se v isti zgradbi – morda res ne pri vseh predmetih – srečujejo prav vsi otroci. S tem nedvomno gradimo pozitiven odnos do drugačnost­i,« pojasni Lidija Šestak Zorič.

Poleg poslanice, ki jo bodo razposlali številnim pomembnim dejavnikom v družbi, bodo v številnih mestih na stojnicah ozaveščali in predstavlj­ali svoje delovanje, nekatere zgradbe v večjih slovenskih mestih pa bodo zasijale v zeleni barvi: v Ljubljani Tromostovj­e, v Škofji Loki Kapucinski most, v Slovenj Gradcu Kulturni dom, v Novem mestu stavba na Glavnem trgu 2, na Ptuju mestna tržnica, v Kranju Gimnazija Kranj, v Mariboru fontana na osrednjem trgu.

 ?? FOTO: OLESIABILK­EI/ GETTY IMAGES ?? Otroci in mladostnik­i s posebnimi potrebami naj bodo vključeni v redne oblike varstva in izobraževa­nja.
FOTO: OLESIABILK­EI/ GETTY IMAGES Otroci in mladostnik­i s posebnimi potrebami naj bodo vključeni v redne oblike varstva in izobraževa­nja.
 ?? FOTO: CHINNAPONG/ GETTY IMAGES ?? Nekateri objekti v večjih slovenskih mestih bodo zasijali v zeleni barvi.
FOTO: CHINNAPONG/ GETTY IMAGES Nekateri objekti v večjih slovenskih mestih bodo zasijali v zeleni barvi.
 ?? FOTO: OLESIABILK­EI/ GETTY IMAGES ?? Eden od štirih s cerebralno paralizo ne more govoriti, eden od štirih ne more hoditi.
FOTO: OLESIABILK­EI/ GETTY IMAGES Eden od štirih s cerebralno paralizo ne more govoriti, eden od štirih ne more hoditi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia