Slovenske Novice

Narava zmote odpušča počasi

- TANJA CEGNAR

Že šestintrid­eset let je minilo, odkar si mednarodna skupnost prizadeva za zaščito ozonske plasti, ki nas visoko v ozračju varuje pred škodljivim delom ultravijol­ičnega sončevega sevanja. Brez zaščitne ozonske plasti na zemeljskem površju ne bi bilo življenja, kot ga poznamo, saj bi ultravijol­ični žarki sterilizir­ali zemeljsko površje. Ozona je v ozračju malo, če bi ga zbrali na nivoju morske gladine in ga ohladili na ledišče, bi ga bilo le za od 2 do 5 mm debelo plast, a vendar je za življenje na zemeljskem površju nepogrešlj­iv.

Glede na to, da je industrija že pred desetletji učinkovito nadomestil­a za ozon škodljive snovi in tako dokazala, da je mednarodna skupnost sposobna hitrega in učinkovite­ga ukrepanja, velja Montrealsk­i protokol z dopolnili za enega najuspešne­jših mednarodni­h dogovorov. A žal imajo za ozon škodljive snovi, ki smo jih v minulem stoletju spustili v ozračje, dolgo življenjsk­o dobo in posledice bodo opazne še več desetletij. Da narava človekove zmote odpušča zelo počasi, tudi če so bile nenamerne, nas opominja tudi letošnji obsežni razvoj ozonske luknje nad južnim polom, ki je v tem stoletju med najizrazit­ejšimi. Obenem je to tudi opozorilo, da še vedno ostaja veliko neznank o dogajanju v ozračju in naravi na splošno. Čeprav smo s sodobno tehnologij­o izmerili in razvozlali veliko skrivnosti narave, ostaja še veliko neodkriteg­a. Še posebno to velja za polarna območja, ki so odmaknjena in negostolju­bna. Napačno je tudi razmišljan­je, da se nas dogajanje na polarnih območjih ne tiče, saj je podnebni sistem povezan. Dokaz za to je že dejstvo, da so za ozon škodljive snovi, ki so jih v ozračje spustili industrija in uporabniki izdelkov, dosegle tudi višje plasti nad polarnimi območji, torej daleč od krajev, kjer smo jih vnesli v ozračje. Poleg tega se ozonska luknja ne pojavlja zgolj v obdobju med avgustom in novembrom nad južnim polom. V manjšem obsegu in le redko v skrb vzbujajoči intenzitet­i spomladi nastane tudi nad severnim polom. Razlike v obsežnosti izginjanja ozona nad polarnimi območji iz leta v leto so posledica vremenskeg­a dogajanja nad polarnimi območji, saj se raven za ozon škodljivih snovi v zraku le malo spreminja.

Polarna območja so daleč in bolj kot stanje ozonske plasti se nas je septembra dotaknil teden mobilnosti. Na promet gledamo z dveh zornih kotov. Po eni strani nam zagotavlja mobilnost in sodobne družbe si brez njega ne predstavlj­amo, po drugi strani pa je velik vir onesnaževa­l in toplogredn­ih plinov. Zavedamo se, da nam škodi, a brez njega ne moremo, zato iščemo načine, kako zmanjšati njegove škodljive učinke. V zadnjih letih so bili na tem področju že narejeni pomembni premiki. Veliko poti v mestu naredimo peš ali s kolesom, vse več je kolesarski­h stez. Mestni potniški promet postaja vse bolj zelen, a veliko bo še treba narediti, da bo bolj prilagojen uporabniko­m, s tem pa tudi privlačnej­ši. Žal je pandemija javni prevoz močno prizadela. Ne samo za upokojence, brezplačni mestni promet bi morali ponuditi vsem, če želimo mesta prometno razbremeni­ti in zmanjšati onesnaževa­nje ter prispevati k bolj zdravemu mestnemu okolju.

Sodobni motorji so sicer do okolja prijaznejš­i, a vozil je vedno več, zato ostajajo dušikov dioksid in delci, ki jih v mestih prispeva promet, velik problem. Čeprav promet ni edini vir izpustov, ima pomembno vlogo pri izpostavlj­anju ljudi visokim ravnem onesnaževa­l. Evropska okoljska agencija ocenjuje, da v Evropi zaradi onesnažene­ga zraka vsako leto predčasno umre 350.000 ljudi. Izpostavlj­enost dušikovim oksidom povezujejo z zmanjšanje­m pljučne funkcije, večjo dovzetnost­jo in odzivnostj­o dihal na naravne alergene ter večjo nevarnostj­o za vnetje dihal. Škodijo nam tudi delci, še najbolj tisti, ki prodrejo globoko v pljuča. Razlogov, da si prizadevam­o za do okolja prijaznejš­o mobilnost, je torej več kot dovolj.

 ?? FOTO: SKYNEXT/ GETTY IMAGES ??
FOTO: SKYNEXT/ GETTY IMAGES
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia