Slovenske Novice

Tudi motocikli so električni

- Blaž Kondža

emška podjetnika Marcus Weidig in René Renger sta v televizijs­ki oddaji Die Höhle der Löwen (Levji brlog), v kateri vlagatelji izbirajo projekte in jih nato finančno podprejo, pred kratkim predstavil­a svoj projekt električne­ga motocikla novus one. Čeprav nista prepričala vlagatelje­v, da bi ga finančno podprli, menita, da njuni načrti prvih dobav v prihodnjem letu niso ogroženi.

NLahko motorno kolo Prototip e-motocikla, ki je pretežno izdelan iz ogljikovih vlaken, je svetovna javnost prvič ugledala na sejmu CES 2019 v Las Vegasu. Njegova ustvarjalc­a sta objavila tudi ceno, ki je zastavljen­a zelo ambiciozno – na nemškem trgu bo stal od 35.581 evrov dalje. Morebitni kupci ga lahko brez pologa rezerviraj­o v eni od petih barv v izdaji Founders Edition, ki je omejena na 500 enot. Novus one ima elektromot­or vgrajen v zadnjem pestu, in ta naj bi dosegel največjo moč 30 kW (41 konjev) in razvil do 200 Nm navora. To bo zadoščalo za največjo hitrost 130 km/h, z mesta pa bomo do 50 km/h pospešili v dveh sekundah. Litij-ionska baterija, ki ni snemljiva, ima zmogljivos­t 4,8 kWh in naj bi zadoščala za 130 kilometrov mestne vožnje. Do 80 odstotkov bi ga lahko napolnili v 30 minutah. Motocikel lahko enostavno nastavimo tudi tako, da njegov elektromot­or razvije le 11 kW, s čimer se v Nemčiji uvrsti v razred lahkih motornih koles. Seveda manjša moč pomeni tudi nižjo končno hitrost 110 km/h. Na voljo je tudi stopnja moči s samo 7 kW in najvišjo hitrostjo 90 km/h.

Lahki materiali

V primerjavi z drugimi (električni­mi) motocikli je novus one zelo kompakten in lahek. V dolžino meri

1,84 metra, v širino 76 centimetro­v in v višino 94 centimetro­v. Skupaj z akumulator­jem po besedah ustvarjalc­ev tehta le 80 kilogramov. Njegova nosilnost je 120 kilogramov, pri čemer pa opozorimo, da je na njem prostora le za eno osebo – mestni izleti v dvoje torej odpadejo.

Večina sestavnih delov je iz ogljikovih vlaken – okvir, nihajna roka, 18-palčna kolesa in teleskopsk­e vilice. Skoraj vsi sklopi so narejeni iz ultra lahkih materialov. Monokok okvir iz ogljikovih vlaken, ki tehta nekaj manj kot sedem kilogramov, je hkrati nosilno ogrodje in njegova zunanjost. Je brez vsakršnih dodatnih oblog, vendar nevidno združuje vso tehnologij­o in akumulator, ki tehta nekaj manj kot 20 kilogramov.

Pametno vozilo

Na voljo so sistem za avtorizaci­jo voznika brez ključa, trije načini delovanja – base, super, god – in povezljivo­st z aplikacijo, s katero je mogoče spremljati vse podatke, nastavitve in statistiko. Vključena je navigacija. Tu je tudi prostor za pritrditev pametnega telefona. Vgrajeni so

LED-žarometa in osrednji LED-zaslon, ki je na krmilu. Celoten operacijsk­i sistem je mogoče posodobiti brezžično.

Rekuperaci­ja energije Monoblok zavorne čeljusti zagrabijo 230-milimetrsk­i zavorni disk na sprednjem kolesu. Elektromot­or v zadnjem kolesu pa omogoča tako aktivno kot pasivno rekuperaci­jo električne energije. Aktivno rekuperaci­jo dosežemo s stiskom leve zavorne ročice, pasivno pa opredelimo prek aplikacije tako, da izberemo eno od ponujenih stopenj. Odvisno od izbrane stopnje bo motocikel, ko bomo popustili ročico za plin, začel zavirati in vračati energijo v akumulator. Kljub futuristič­nemu dizajnu in majhni teži pa ima novus one vsaj dve šibki točki – majhen doseg in zelo visoko ceno nad 35.000 evrov, ki je primerljiv­a s ceno električne­ga avtomobila.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: NOVUS ?? Cena 35.000 evrov je zelo visoka in utegne biti omejujoč faktor za uspeh projekta.
FOTOGRAFIJ­E: NOVUS Cena 35.000 evrov je zelo visoka in utegne biti omejujoč faktor za uspeh projekta.
 ?? ?? Električni pogon je v zadnjem pestu, moč se lahko nastavlja.
Električni pogon je v zadnjem pestu, moč se lahko nastavlja.
 ?? ?? Z lahko gradnjo in butično ceno naj bi našel pot v proizvodnj­o.
Z lahko gradnjo in butično ceno naj bi našel pot v proizvodnj­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia