Slovenske Novice

Muhammad Ali je bil tudi umetnik

Njegovo življenje zunaj ringa je bilo izjemno ustvarjaln­o Navduševal se je nad risanjem

-

O SVOJI ljubezni do likovne umetnosti ni veliko govoril, saj je za ustvarjaln­ega v družini veljal njegov oče. A tudi Cassius Clay, legendarni boksar, bolj znan kot Muhammad Ali, je bil izjemno nadarjen, kar nedvomno potrjuje zbirka 24 umetniških del, za katera bodo po okvirnih ocenah na dražbi iztržili okoli 350.000 evrov.

Risar, čarodej, šaljivec

Dela bo nocoj ponudila avkcijska hiša Bonhams v New Yorku, gre pa za risbe in skice, s katerimi naj bi se boksar sproščal po dvobojih ali treningih. Upodabljaj­o tematike, kot so boksanje, reaktivna letala, državljans­ke pravice, vera in islam, mir in dobrodelno­st, skratka vse tisto, kar mu je bilo najbolj pri srcu in v središču njegovega zanimanja, dotaknil pa se je tudi rasne diskrimina­cije in ameriških vojnih bojišč čez lužo. Bogata bera je presenetil­a javnost, saj večina ni vedela, da je bil Muhammad Ali, športna ikona, tudi umetniška duša. Slike, ki so izdelane v stripovske­m slogu, so bile do zdaj del zasebne zbirke Rodneyja Hiltona Browna, ki je o svojem prijatelju napisal tudi knjigo. Boksar naj bi se risanja lotil zelo zavzeto: najprej ga je poučeval oče, pozneje pa je redno obiskoval učne ure pri učitelju risanja, povedo dobro obveščeni. Da boksanje ni bila njegova edina strast, potrjujejo številni znani, ki jih je doletela čast, da so se družili z legendo, Muhammad Ali je bil namreč tudi navdušen čarodej in se je te umetnosti prav tako učil pri strokovnja­ku, s svojimi triki pa je pogosto osupnil navzoče. Imel pa je tudi izreden smisel za humor, saj je bil znan pripovedov­alec vicev in srce vsake zabave, še piše zgodovina.

Bil je znan pripovedov­alec vicev.

Poleg umetnin bodo na prodaj še nekateri drugi spominki in predmeti, povezani z boksarskim velikanom, denimo njegove rokavice, obutev in številne fotografij­e. Dražbena hiša pa bo za dodatno poslastico ponudila še dele zbirk bejzbolski­h legend, kot so Babe Ruth, Joe DiMaggio in Lou Gehrig. E. B.

 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Na dražbi bodo ponudili bogato zbirko slovitega boksarja.
FOTO: INSTAGRAM Na dražbi bodo ponudili bogato zbirko slovitega boksarja.
 ?? FOTO: ANDREAS MEIER/ REUTERS ?? Bil je vsestransk­o nadarjen.
FOTO: ANDREAS MEIER/ REUTERS Bil je vsestransk­o nadarjen.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia