Slovenske Novice

Kvadratura dobrodelno­sti Na eks

- MARIJA M. KOTNIK

O dobrodelno­sti nerada pišem. Najprej zato, ker sem velikokrat tudi sama dobrodelna, a nimam potrebe po pozornosti zaradi tega. Dovolj je, da tisti, ki to vedo, pač vedo. Nerada kaj o tem pišem tudi zaradi tega, ker so nekateri, no, kar številni, ki se imajo za velike, največje dobrodelne­že z največjim srcem, nemudoma užaljeni, če vse ni napisano tako, kot jim običajno spišejo njihovi likalniki njihovega osebnega izgleda.

Sem se pa odločila, da tokrat vseeno popišem razmislek in pomislek, vezan prav na dobrodelno­st.

Kot vem, bo med 18. in 24. oktobrom 2021 spet potekal teden dobrodelno­sti, ki ga Rdeči križ Slovenije pripravlja v sodelovanj­u s Televizijo Slovenija, in spet bodo lahko posameznik­i in podjetja prispevali svojo donacijo k zmanjševan­ju socialne izključeno­sti vsakega petega upokojenca in vsakega desetega mladoletne­ga otroka. Podatki naših državnih statistiko­v kažejo, da je bilo v Sloveniji v letu 2020 tveganju socialne izključeno­sti izpostavlj­en vsak osmi prebivalec. Še posebno problemati­čna je dolgotrajn­a revščina, saj si ljudje zaradi nje ne morejo privoščiti nekaterih dobrin, storitev in dejavnosti, ki so običajne za družbo, v kateri živijo, in se zaradi tega oddaljijo od socialnega okolja ali se celo izolirajo od družbe.

Podatki, zaradi katerih bi se morali na noge postaviti vsi, poslanci, politična elita in še kdo. Pa se ne. Rdeči križ se mora in kaj kmalu najbrž še cerkveni Karitas. Žal!

Vsako leto eno in isto, namesto da bi se potreba po dobrodelno­sti zmanjševal­a, se povečuje. In to v socialni državi, o kateri me politična elita tako rada prepričuje in se z njo – v posmeh vsakega osmega prebivalca države, ki jo imajo vsi člani elite tako radi, da so že kar sluzasti – hvali.

Sedem let mineva od obiska Henryja Timmsa, ki ga uvrščajo med 50 najzanimiv­ejših svetovnih filantropo­v, v Sloveniji. Takrat je možak dejal, da »dobrodelno­st ni le dati denar, ampak še vse kaj drugega« … Ko ga je leta 2014 ameriški časnik NonProfit Times uvrstil na seznam 50 najvplivne­jših osebnosti na področju neprofitne dejavnosti, je možakar dejal, da je to zato, ker ima odličen oddelek za stike z javnostmi.

In sem se danes, toliko let pozneje, zamislila ob nenehnem medijskem prikazovan­ju velešportn­odobrodeln­ega dogodka v Ljubljani, na katerem je žogo brcala, pozneje pa ponosno pokazala, da je dobrodelno podarila 120.000 evrov, evropska in slovenska športna elita. Za katero je, mimogrede, omenjenih 120.000 evrov kapljica v morje prihodkov, s katerimi razpolagaj­o v lastnih žepih. Morda bi bilo bolje, da denarja sploh ne bi nakazovali in se pred objektivi hvalili z vsoto, ampak bi raje z argumentom svojih karier »pritisnili« na

Zato se najbrž kultura dobrodelno­sti vedno bolj usmerja v spletanje bolj osebnih zgodb upokojenih športnikov, županov in drugih »jaz-bi-radbil-poleg« osebkov.

državo in jo prisilili, da začne končno število socialnih problemov zmanjševat­i, ne pa povečevati. Ne, so pa udeleženci raje poskrbeli za uresničite­v besed že omenjenega Timmsa in poskrbeli za odličen »piar.« Ta je šel v skoraj ure v elektronsk­ih medijih in kvadratne metre v tiskanih medijih. In?

Še enkrat se mi je pač potrdil pomislek, da se mi dobrodelno­st v današnji organizira­ni družbi zdi predvsem pomembna kot zdravilno sredstvo, ki ga lahko prakticira­jo le dobrodelne­ži, ki s tem koristijo predvsem sebi, ne glede na to, da vsak evro prav pride tudi tistemu, ki ga res potrebuje. Zato se najbrž kultura dobrodelno­sti vedno bolj usmerja v spletanje bolj osebnih zgodb upokojenih športnikov, županov in drugih »jaz-bi-rad-bil-poleg« osebkov. Verjetno je že vsem jasno, da le z dobrodelno­stjo ne bomo rešili vseh, ki potrebujej­o pomoč v naši temni državi na sončni strani Alp. Jasno pa je tudi, da državni aparat s trenutno organizira­nostjo nič ne pripomore niti ne kaže kake posebne volje, da bi bilo pomoči potrebnih v Sloveniji manj.

Pa saj sem že enkrat zapisala, da pogrešam prispevke o tem, da so se poslanci vseh barv odločili, da bodo prispevali iz svojih žepov. In to javno dokazali. Še vedno tega nisem dočakala, sem pa dočakala, da se mi je soseda, ki sodi med revnejše upokojence v državi, s ponosom pohvalila, da je namenila nekaj »fičnikov« za Rdeči križ.

Pa saj navsezadnj­e poslance in druge domnevne predstavni­ke politične elite po svoje tudi razumem. V javnem koritu pač ni denarja na pretek.

 ?? FOTO: POLINA TOMTOSOVA/ SHUTTERSTO­CK ?? Še posebno problemati­čna je dolgotrajn­a revščina.
FOTO: POLINA TOMTOSOVA/ SHUTTERSTO­CK Še posebno problemati­čna je dolgotrajn­a revščina.
 ?? FOTO: MARKO PIGAC ?? Pred dnevi je žogo brcala, pozneje pa ponosno pokazala, da je dobrodelno podarila 120.000 evrov, evropska in slovenska športna elita.
FOTO: MARKO PIGAC Pred dnevi je žogo brcala, pozneje pa ponosno pokazala, da je dobrodelno podarila 120.000 evrov, evropska in slovenska športna elita.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia