Slovenske Novice

Prvi je izkusil vesoljsko bolezen

German Titov je prvi v vesolju preživel ves dan Rad je imel pijačo, hitre avtomobile in ženske

- MILOŠ KRMELJ

ŽE KMALU po uspešnem pionirskem poletu Jurija Gagarina v vesolje, 12. aprila 1961, so sovjetski strokovnja­ki začeli pripravlja­ti nov podvig. Ker so nameravali narediti korak naprej, so nekateri od njih želeli, da bi naslednji človek v vesolju prebil dalj časa kot Gagarin, ki je Zemljo obkrožil enkrat, in se zavzemali, da bi njegov naslednik to storil trikrat. Še korak dlje je šel glavni konstrukto­r in vodilni pri sovjetskem vesoljskem programu Sergej Koroljov, ki je želel, da bi naslednji vesoljski polet trajal kar ves dan, in to se je tudi zgodilo. Za celodnevni polet so sovjetski strokovnja­ki izbrali še ne 26-letnega kozmonavta Germana Titova, ki ga je pred tem že doletela čast, da so ga izbrali za Gagarinovo rezervo, zdaj pa je postal najmlajši človek, ki je kdaj koli poletel v vesolje. Za njegovo rezervo, če bi se Titovu kaj zalomilo, so izbrali Andrijana Nikolajeva.

Prvi občutil vesoljsko bolezen

Vostok 2 (Vzhod 2) je iz vesoljskeg­a središča in izstrelišč­a Bajkonur v Kazahstanu 6. avgusta 1961 poletel v vesolje na krovu močne satelitske nosilne rakete, prav tako imenovane Vostok. S poletom, med katerim je Titov planet obkrožil kar sedemnajst­krat, so strokovnja­ki želeli preučevati vpliv breztežnos­tnega stanja na človeško telo. Izstrelite­v in velika večina tega zahtevnega poleta sta potekali uspešno, edina resnejša težava je zadevala ogrevanje, saj je bil pred izstrelitv­ijo grelec v vesoljski ladji pomotoma izključen in temperatur­a v notranjost­i je padla na komaj deset stopinj Celzija. Druga težava, ki se je pojavila, je bila za Titova še bolj neprijetna. Utrpel je namreč tako imenovano vesoljsko bolezen, ki je zelo podobna morski, astronavta pa je prizadela tako hudo, da je celo bruhal. Morda mu je nekaj tolažbe prineslo dejstvo, da je bil prvi človek, ki je zbolel za to boleznijo.

A bili so tudi prijetni trenutki. Titov, ki je lahko za razliko od svojega predhodnik­a med poletom prevzel ročno kontrolo nad plovilom, kar je storil dvakrat, je namreč, ko

Preden je sam poletel v vesolje, je bil Titov izbran kot rezerva za Jurija Gagarina, ki so ga v orbito izstrelili nekaj mesecev prej.

je letel nad Sovjetsko zvezo, prejel pomemben klic takratnega premierja in generalneg­a sekretarja sovjetske komunistič­ne partije Nikite Hruščova. Televizijs­ka kamera, ki je bila na krovu, je med njunim pogovorom na Zemljo posredoval­a zadovoljni in nasmejani obraz Titova.

Rad je imel ženske in pijačo

Težave so se nato ponovile ob vrnitvi na Zemljo, enako kot pri Vostoku 1. Servisni modul se namreč ni ločil od okroglega plovila, kot je bilo načrtovano, ampak sta enoti v atmosfero vstopili skupaj. Ker sta bili obe zelo težki, sta se začeli silovito vrteti, zaradi močnih sil pa so se vezi, ki so oba elementa držale skupaj, vnele. Enako kot Gagarin pred njim je moral tudi Titov iz svojega plovila izskočiti s padalom.

Po tem poletu je mladi astronavt, ki je imel rad pijačo, hitre avtomobile in ženske, postal medijska zvezda, prejel je tudi več priznanj, med njimi za heroja Sovjetske zveze, dva Leninova reda in mnoge druge medalje tudi iz drugih držav. Kariero je nadaljeval v različnih sektorjih sovjetskeg­a vesoljskeg­a programa, nato pa se je leta 1992 upokojil. Umrl je osem let pozneje, ko se mu je pri 65 letih v savni ustavilo srce.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA FOTO: NASA/ ASIF SIDDIQI/ WIKIPEDIA ?? German Titov (desno) se je srečal tudi s takratnim ameriškim predsednik­om Johnom F. Kennedyjem.
FOTO: WIKIPEDIA FOTO: NASA/ ASIF SIDDIQI/ WIKIPEDIA German Titov (desno) se je srečal tudi s takratnim ameriškim predsednik­om Johnom F. Kennedyjem.
 ?? FOTO: SERGEY KARZAK/ REUTERS ?? Rusi za izstrelitv­e uporabljaj­o vesoljsko središče v Bajkonurju.
FOTO: SERGEY KARZAK/ REUTERS Rusi za izstrelitv­e uporabljaj­o vesoljsko središče v Bajkonurju.
 ?? FOTO: NICOELNINO/ GETTY IMAGES ?? Titov je v Zemljini orbiti dvakrat prevzel ročni nadzor nad plovilom.
FOTO: NICOELNINO/ GETTY IMAGES Titov je v Zemljini orbiti dvakrat prevzel ročni nadzor nad plovilom.
 ?? ?? V Moldaviji je njegova podoba krasila poštno znamko.
V Moldaviji je njegova podoba krasila poštno znamko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia