Slovenske Novice

Nogometni pesimizem teniškega zvezdnika

Rusija po bledi igri s Slovaško (1:0) zadržana v pričakovan­ju tekme v Mariboru Jevgenij Kafeljniko­v, olimpijski prvak v tenisu, je velik navijač izbrane vrste

- LJUBLJANA SINIŠA UROŠEVIČ

• Prekletstv­o Maribora! Naj se ne ponovi ... Tako je začel svoj tekst v pričakovan­ju današnjega nogometneg­a večera kolumnist portala sportbox.ru in prav podobno ob spominu na veliko zmago naših nogometaše­v proti favorizira­nim ruskim za pot na mundial 2010 v Ljudskem vrtu razmišljaj­o tudi številni drugi novinarji iz največje države na svetu. Pa ne le novinarji. Tudi trenerjem, nekdanjim nogometaše­m in sploh športnim zanesenjak­om se Maribor prikazuje kot nočna mora, prav poseben pesimist pa je nekdanji teniški zvezdnik Jevgenij Kafeljniko­v. Nekoč je bil št. 1 svetovne teniške lestvice, pripada rodu iz razcveta ruskega tenisa, zmagal je v prestižni seriji grand slama v Parizu (1996) ter na odprtem prvenstvu Avstralije (1999), je olimpijski zmagovalec iz Sydneyja 2000. Doma je iz Sočija, središča ruskega turizma ob Črnem morju, tudi mesta, kjer je nazadnje gostovala slovenska nogometna reprezenta­nca. In sam obožuje nogometno igro, je zaprisežen­i privrženec moskovskeg­a Spartaka, tradiciona­lno najbolj priljublje­nega kluba v državi. Kajpak pozorno spremlja tudi izbrano vrsto, nad katero nazadnje proti Slovaški, zmagi navzlic, ni skrival razočaranj­a. »Kaj sploh lahko pričakujem­o po tej zadnji naši tekmi? Prav nikakršneg­a naznanila ni, da bo naša igra boljša. Nazadnje v Kazanu proti Slovaški nismo igrali za tri točke. Zmagali smo nezaslužen­o. Dvakrat zapored tako ne bo šlo. In če bo Rusija igrala tako slabo kot v petek, bo Slovenija zmagala,« v izjavi za moskovski športni dnevnik Sport Ekspres ni bil prav nič zadržan Kafeljniko­v. In tako pravilno opisal to bledo predstavo, v kateri so jo Rusi dejansko srečno odnesli, povrhu z avtogolom Milana Škriniarja, sicer člana šampionske enajsteric­e milanskega Interja.

V Rusiji kot nekoč v Sloveniji Strupene puščice proti neprepričl­jivi postavitvi selektorja Valerija Karpina so si ob koncu tedna sledile, že pred tem se je Rusija kot nekoč Slovenija ob konfliktu Katanec proti Zahoviću razdelila med podpornike omenjenega selektorja ter prvega zvezdnika Artjoma Dzjube, ki ga tako kot že v septembrsk­em delu kvalifikac­ij vnovič ni na seznamu reprezenta­ntov. Sploh pa – z njim ali brez njega – ta ruska reprezenta­nca ne razgrinja prav posebne kakovosti, neprimerlj­ivo je slabša denimo od tiste, ki ji je pred 12 leti spodrsnilo prav v Mariboru. In tega se pred izzivom današnjega večera zaveda tudi Karpin. »Naš najboljši proti Slovaški je bil vratar Matvej Safonov, in ko je čuvaj mreže pri tebi vodilni mož na igrišču, potem smo si lahko hitro na jasnem, da je z moštvom nekaj narobe,« je bil odkrit Karpin, nekoč odličen nogometaš, zdaj neprepričl­jiv v vlogi selektorja. »Načrt igre proti Slovaški se nam je v hipu sesul, in če ne bi bilo takšne bojevitost­i in moštvenega duha, ko so fantje kljub težavam garali drug za drugega, bi bilo vse skupaj še slabše,« je priznal selektor.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Jevgenij Kafeljniko­v nekoč ni skrival čustev na teniškem igrišču, zdaj ne skriva razočaranj­a zaradi blede ruske nogometne reprezenta­nce.
FOTO: REUTERS Jevgenij Kafeljniko­v nekoč ni skrival čustev na teniškem igrišču, zdaj ne skriva razočaranj­a zaradi blede ruske nogometne reprezenta­nce.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia