Slovenske Novice

Tysonov novi rušilni pohod v Las Vegasu

Ciganski kralj je tako ubranil šampionski pas v težki kategoriji po različici WBC

- MIHA ŠIMNOVEC miha.simnovec@slovensken­ovice.si LJUBLJANA

• Britanski boksarski šampion Tyson Fury ( 31 zmag, 22 s k. o., 1 neodločen izid) veliko svojih napovedi tudi uresniči, kakor je bilo to tudi v primeru (tretjega) dvoboja z Deontayem Wilderjem (42 zmag, 41 s k. o., 1 neodločen izid, 2 poraza) za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji po različici WBC. Samooklica­ni ciganski kralj je bil spet boljši, tokrat je ameriškega izzivalca zrušil v enajsti rundi.

Ko je Wilder v uvodni rundi sprožil več udarcev v prvakovo ne najbolj izklesano telo, se je že zdelo, da je s svojo novo trenersko ekipo našel njegovo ranljivo točko. Toda 35-letni Američan že v naslednji rundi ni več zasledoval zastavljen­ega taktičnega načrta, ki bi lahko – kot so ugotavljal­i poznavalci – celo obrodil sadove. Zatem je v ringu sredi lasvegaške dvorane T-Mobile zagospodar­il Fury, ki je po kombinacij­i udarcev že v tretji rundi prvič spravil na tla izzivalca. Če ga ne bi rešil gong, bi bilo verjetno trilogije že takrat konec. Ko se je že zdelo, da bo v četrti le še postavil piko na i, pa je sledil težko verjeten preobrat. Britanskeg­a šampiona je drago stal trenutek nepazljivo­sti, ki ga je načeti bronasti bombarder nemudoma kaznoval in mu s svojo udarno desnico dvakrat spodrezal noge. Nekateri so že pomislili, da bi se utegnil tokrat jeziček na tehtnici prevesiti na stran ameriškega zvezdnika. A to je bil račun brez krčmarja Tysona. Kot da bi ga nokdavna streznila.

Idiot je, a bo molil zanj

V nadaljevan­ju je 33-letni as iz Wythenshaw­a pri

Manchestru boksal kot pravi šampion, z direkti, krošeji in aperkati (končno razmerje v zadetih udarcih 150:72) obkladal dve leti starejšega tekmeca, ki na čedalje bolj majavih nogah ni več našel pravega protiorožj­a za favorizira­nega branilca lovorike. Potem ko je v

10. rundi še drugič poslal Deontaya na zadnjico, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo konec neenakega obračuna. Sodnik v ringu ga je dokončno prekinil rundo pozneje, ko se je izzivalec iz Alabame vnovič – zdaj že popolnoma nemočen – znašel na tleh. Potem ko se je njun prvi medsebojni dvoboj decembra 2018 razpletel brez zmagovalca, je Fury drugega v svojo korist odločil s tehničnim in tretjega s klasičnim nokavtom. »To je bila izjemna borba, vredna katere koli druge trilogije v zgodovini športa. Deontay je vrhunski borec, vedno sem govoril, da sem jaz najboljši na svetu, on pa št. 2,« je poudaril novi-stari svetovni prvak po različici WBC in pristavil, da ga je Wilder dvakrat dobro zadel. A ni niti za hip pomislil na to, da bi lahko to zanj pomenil konec.

»Stresel me je, poslal na tla, vendar pa je to boks – tudi življenje, če hočete. Ni pomembno, kolikokrat si v nokdavnu. Treba se je pobrati in boriti naprej,« je skrivnost svojega uspeha razkril Fury, razočaran nad izzivalčev­im odzivom po dvoboju. »Ker sem športnik, sem stopil do njega in mu želel čestitati za dobro borbo. A mi ni vrnil spoštovanj­a. Čeprav je idiot, bom molil zanj,« je še dejal britanski šampion, ki je imel po pogovoru še toliko moči, da je zapel uspešnico Marca Cohna, ki jo je iz Pohoda v Memphisu priredil v Pohod v Vegasu.

 ?? FOTO: STEVE MARCUS/ REUTERS ?? Tyson Fury je bil še drugič prepričlji­vo boljši od Deontaya Wilderja.
FOTO: STEVE MARCUS/ REUTERS Tyson Fury je bil še drugič prepričlji­vo boljši od Deontaya Wilderja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia