Slovenske Novice

Vino so pili tudi namesto vode

Industrija je pred 1500 leti v Izraelu cvetela Velikanska vinarna bo na ogled javnosti

- E. B.

vino v antičnem obdobju pomembno vlogo, je že dolgo znano, v Izraelu pa so bili, kot kaže, strokovnja­ki pri pridelavi žlahtne kapljice. Arheologi so v mestu Javne namreč odkrili ostanke 1500 let stare vinarne, ki je bila velika kot nogometno igrišče, sestavljal­i pa so jo kompleksni obrati in kamnite strukture, ki so še danes odlično ohranjeni.

Priljublje­no doma in na tujem

In to tako zelo dobro, da si strokovnja­ki zlahka predstavlj­ajo celoten postopek pridelave vina, ki so ga včasih uživali celo namesto vode, ko ta ni bila pitna. V vinarni iz bizantinsk­ega obdobja je nastajalo takrat zelo cenjeno belo vino Gaza, ki so ga izvažali v vse sredozemsk­e dežele, predvsem v današnje Egipt, Turčijo in Italijo, največ pa ga je zaužilo domače prebivalst­vo. Zelo dobro je ohranjenih vseh pet stiskalnic grozdja, ploščadi, kjer so plodovi prej počivali, pa predelki, ki so bili namenjeni skladiščen­ju žlahtne kapljice. Vino so hranili v 25-litrskih vrčih, glinenih amforah, v katerih so jih potem razpošilja­li na tuje; takšne posode so odkrili v različnih evropskih državah, kar dokazuje, da je bilo vino zelo priljublje­no in da je bilo povpraševa­nja po njem veliko. Tudi vrči so nastajali v vinarni, kar dokazujejo peči za žganje gline, ki so jih arheologi prav tako prepoznali.

Obrat je bil za tiste čase izredno napreden in kompleksen, da so bili lastniki, ki jim strank zanesljivo ni zmanjkalo, zelo premožni, ni dvoma. Izraelske oblasti bodo po koncu izkopavanj, pri katerih vsak dan sodeluje do 300 strokovnja­kov, nadvse zanimivo vinarno odprle tudi za javnost.

Tudi izvažali so ga.

 ?? ?? Kamnite strukture so odlično ohranjene.
Kamnite strukture so odlično ohranjene.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: NIR ELIAS/ REUTERS ?? Glinene vrče so izdelovali sami.
FOTOGRAFIJ­I: NIR ELIAS/ REUTERS Glinene vrče so izdelovali sami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia