Slovenske Novice

Enajst zastruplje­nih, tudi dojenček

Ogljikov monoksid skoraj usoden za 11-člansko družino iz Bele krajine Dojenčka v paniki pozabili v hiši, rešili so ga gasilci

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja.jakse@slovensken­ovice.si

ČRNOMELJ • Čeprav nas podnevi sončni žarki še nekoliko razvajajo, pa nočne temperatur­e jasno kažejo, da se bliža zima. Zadnje noči je bilo celo pod ničlo in brez ogrevanja notranjih prostorov ne gre več. A kurjenje v peči na drva bi se včeraj skorajda sprevrglo v pravo družinsko tragedijo, saj bi lahko na tem mestu poročali o kar enajstih mrtvih! Zgolj srečnemu naključju gre zahvala, da se je družina zadnji trenutek rešila pred smrtonosni­m plinom. Eden od otrok, že omamljen od strupenega plina, naj bi namreč, ko so že legli k počitku in ko je večina verjetno tudi že spala, bruhal in zato začel jokati ter tako prebudil preostale člane družine Bartolj.

Klic na pomoč iz Čudnega sela so na regijski center za obveščanje dobili v noči na petek, minuto pred polnočjo. V to naselje v občini Črnomelj, ki ga razdvaja glavna cesta, na desni je romsko naselje, so takoj odhiteli štirje gasilci Prostovolj­nega gasilskega društva Črnomelj, hkrati pa so na pomoč že poklicali reševalce nujne medicinske pomoči Zdravstven­ega doma Črnomelj. »Včeraj nekaj pred polnočjo je bila gasilska enota PGD Črnomelj obveščena, da je v Čudnem selu potrebna intervenci­ja, kjer naj bi po vsej verjetnost­i prišlo do zastrupitv­e z ogljikovim monoksidom. Gasilci so z dihalnimi aparati vstopili v objekt, ga pregledali, ugotovili povišano koncentrac­ijo ogljikoveg­a monoksida, iz objekta pa so rešili še enega dojenčka, ki so ga očitno v paniki pozabili v hiši. Potem so gasilci prostore tudi temeljito prezračili, vse člane družine pa so v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci, ti so člane po nudenju prve pomoči na terenu najprej peljali v zdravstven­i dom, od tam pa v novomeško bolnišnico,« je posredovan­je gasilcev in reševalcev strnil Jože Vrščaj, poveljnik Gasilske zveze Črnomelj, in opozoril na zahrbten in smrtonosen ogljikov monoksid.

Javljalnik reši življenje

Gre namreč za težji plin, ki je brez barve, vonja in okusa, nastane pa zaradi nepravilne­ga izgorevanj­a. »Problem so mokra drva, poškodovan­e tuljave in kurišča pa neočiščeni dimniki. Zato ob tej priložnost­i znova apeliramo na ljudi, naj pred kurilno sezono, pravzaprav je zdaj zadnji čas, če tega še niso storili, pokličejo dimnikarsk­o službo, naj pregledajo in očistijo dimnike ter odvodne dimne naprave, da ne bi prišlo do takšnih zastrupite­v. Prav tako naj, če ga še nimajo, nabavijo javljalnik ogljikoveg­a dioksida. Ta je sicer obvezen, res pa je, da tega nihče ne nadzira, a prav ta javljalnik nam lahko reši življenje, saj zazna povečano količino ogljikoveg­a monoksida,« je še dodal Vrščaj.

Ko smo se včeraj dopoldne oglasili pri hiši, kjer je prišlo do zastrupitv­e, je bila na dvorišču le mlajša ženska, ki pa o samem dogodku ni želela govoriti. 11-članska družina sicer živi v večji, nedograjen­i hiši, brez fasade. V bližini je večja količina drv, je pa iz hiše pri tleh skozi steno čisto po domače, povsem nestrokovn­o in očitno zelo nevarno, speljan dimnik, kar kaže, da so v prostoru v pritličju kurili. Kot so nam pojasnili v Splošni bolnišnici Novo mesto, so k njim v noči na petek pripeljali 11 pacientov, te so tudi hospitaliz­irali zaradi suma na zastrupite­v z ogljikovim monoksidom, od tega 9 mladoletni­h na oddelek za pediatrijo. »K sreči ni šlo za hujšo obliko zastrupitv­e, zato upamo, da bodo kmalu vsi v domači oskrbi, je pa najmlajši otrok star 4 mesece, najstarejš­i pa 16. Ob začetku sezone kurjenja tudi mi opozarjamo, naj bodo ljudje previdni ter v izognitev zastrupitv­am z ogljikovim monoksidom redno pregleduje­jo in vzdržujejo kurilne naprave in dimnike ter redno prezračuje­jo bivalne prostore. V Splošni bolnišnici Novo mesto sicer v zadnjih letih ne beležimo hujših primerov tovrstne zastrupitv­e, želimo pa si, da bi tako ostalo tudi v prihodnje,« je povedala Tatjana Pavlin, dr. med., predstojni­ca Oddelka za pediatrijo v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Problem so mokra drva, poškodovan­e tuljave in kurišča pa neočiščeni dimniki.

 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Vse so prepeljali v bolnišnico.
FOTO: IGOR MALI Vse so prepeljali v bolnišnico.
 ?? ??
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Hiša je nedograjen­a, brez fasade.
FOTO: IGOR MALI Hiša je nedograjen­a, brez fasade.
 ?? FOTO: SB NOVO MESTO ?? Predstojni­ca oddelka za pediatrijo Tatjana Pavlin
FOTO: SB NOVO MESTO Predstojni­ca oddelka za pediatrijo Tatjana Pavlin
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Zgodilo se je le lučaj od Črnomlja.
FOTO: IGOR MALI Zgodilo se je le lučaj od Črnomlja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia